2020-01-28 14:45

Iohannis: România trebuie să găsească soluţii pentru a transforma exodul creierelor într-un câştig

 |  11:59
Iohannis: România trebuie să găsească soluţii pentru a transforma exodul creierelor într-un câştig

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la Palatul Cotroceni, că România trebuie să găsească soluţii pentru a transforma "exodul creierelor” din pierdere într-un câştig pe termen lung pentru ţara noastră. Şeful statului a susţinut că românii de valoare plecaţi peste hotare trebuie să se întoarcă în ţară.

"Convingerea mea este că potenţialul diasporei va fi pe deplin fructificat atunci când a trăi şi a munci în străinătate va fi doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere, atunci când românii din diaspora vor avea opţiunea să se întoarcă ştiind că şi acasă munca lor este recunoscută şi răsplătită", a precizat preşedintele Klaus Iohannis, în deschiderea conferinţei "SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei româneşti", organizată de Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Fundaţia C.A.E.S.A.R, transmite Mediafax.

Şeful statului a susţinut că România trebuie să găsească soluţii pentru a transforma "exodul creierelor, aşa numitul fenomen brain train, din pierdere într-un câştig pe termen lung pentru România".

"Câteva mii de tineri pleacă anual în străinătate, iar experienţa pe care o pot aduce înapoi în ţară, după absolvire şi uneori după o perioadă de activitate profesională în afară este foarte valoroasă", a completat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că trebuie găsite soluţii ca cei plecaţi în străinătate să-şi dorească să se întoarcă acasă dacă vor exista condiţiilecnecesare reintegrării lor.

"Diferitele instituţii trebuie să colaboreze pentru a interveni acolo unde nevoie. Cred în responsabilitatea şi capacitatea României de a găsi pe termen lung soluţii pentru ca fiecare cetăţean să poată avea un parcurs profesional şi personal de succes în ţară sau să aibă oportunitatea de a rămâne legat de România, cu posibilitatea de a reveni oricând", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-15

In legatura cu acest articol...

Klaus Iohannis: Urmăresc cu atenţie dezbaterile privind votul prin corespondenţă
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine