2020-05-25 07:37

Iohannis și Gorghiu, umiliți în Senat: Vosganian a scăpat de urmărire penală

 |  21:01
Iohannis și Gorghiu, umiliți în Senat: Vosganian a scăpat de urmărire penală

Răzvan Mateo Mateescu

Votul în cazul lui Vosganian le-a căzut greu liberalilor, dar și președintelui Iohannis, tocmai când acesta se afla la Consiliul European, la Bruxelles. Într-un episod de telenovelă, cu lacrimi, mir pe frunte și acatiste citite în fața camerelor de luat vederi, senatorii au făcut pe judecătorii și fostul ministru a scăpat încă o dată de urmărirea penală. Votul secret, bătu-l-ar vina, lasă loc partidelor să arunce vina unele pe altele. Degeaba copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că „senatorii au votat, regretabil, pentru a bloca bunul mers al justiției”, că este o „situație de neacceptat”, un „accident”, care „nu este definitoriu” pentru partidul său. Mai departe de declarații nu se va întâmpla nimic, chiar dacă ea spune că data viitoare liberalii care nu votează la vedere „vor fi în situaţia de a nu fi respectat o decizie asumată politic de întreaga conducere a PNL” . „Din păcate, nici domnul senator Varujan Vosganian, nici unii dintre colegii din PNL nu au înţeles că parlamentarii nu trebuie să fie mai presus de ceilalţi cetăţeni ai României”, spune Gorghiu pe Facebook, adăugând că se aștepta „la o atitudine mai responsabilă și la mai puțină emoție” din partea senatorilor. Iohannis a apelat și el tot la Facebook pentru a spune că nu se aștepta la așa ceva, în timp ce Ponta a dat pe Twitter că votul a fost „o mare greșeală și inconsecvență”, după care a tras în toți ceilalți, fără să își uite colegii excluși din PSD: „Noua Alianță Blaga/Gorghiu/Geoană/Vanghelie își arată prioritățile!".

Senatorul Varujan Vosganian a scăpat din ceea ce ne-am fi așteptat să fie Joia neagră pentru el. Senatul a respins cererea procurorilor de începere a urmăririi penale împotriva sa. Deși PNL s-a jurat că va vota pentru aprobarea oricărei solicitări din partea justiției, scorul a fost în favoarea fostului ministru. Președintele Iohannis a declarat că se aștepta la altceva, iar purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a spus că votul senatorilor a fost „extrem de surprinzător”, pentru că în partid se hotărâse altceva. În schimb, tot joi, în cazul lui Ion Ariton, și el fost ministru al Economiei, senatorii au aprobat urmărirea penală cu 77 de voturi pentru şi 52 voturi împotrivă.

Înainte de vot, Vosganian și-a susținut nevinovăția la tribună spunând că faptele care i se impută sunt doar decizii politice în domeniul economic, luate „cu susținerea integrală a Guvernului”, potrivit atribuțiilor pe care le avea și „chiar dacă au fost corecte sau eronate, ele nu au nici un fel de dimensiune penală”. El a mai spus că SRI nu l-a avertizat în privința vreunui pericol legat de acordarea reducerilor. El a amintit că şi-a pledat nevinovăţia și în 2013, la prima cerere a DIICOT, iar senatorii i-au susținut argumentele votând în proporție de 85% împotriva anchetării sale. În opinia sa, în absența unor elemente noi, nu se mai poate repeta solicitarea încuviințarea urmăririi penale împotriva sa.

Liberalul cere clasarea dosarului

După discurs, când a ajuns la loc în sală, Vosganian a dat în lacrimi și a fost compătimit de Ilie Năstase cu câteva palme de încurajare. În așteptarea votului, s-a uns cu mir pe frunte și a citit acatiste.

Dar bilele secrete ale senatorilor i-au luat cu mâna emoțiile lui Vosganian: 71 dintre colegii săi au votat împotriva urmăririi penale, față de doar 56 care au pus bila pentru, iar cinci voturi au fost anulate. După ce s-a văzut scăpat, fostul ministru a declarat că în opinia sa, conform procedurilor, dosarul trebuie clasat în maximum o lună de la votul Senatului.

„Ochii mei sunt aşa, umbroşi şi melancolici, de felul lor”, a spus Vosganian, întrebat despre scena lacrimilor, dar și că a fost foarte emoționat de gestul colegilor lui.

DIICOT a cerut urmărirea penală a lui Varujan Vosganian sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, fapte pe care le-ar fi comis când a fost ministru al Economiei (decembrie 2006-decembrie 2008).

Iohannis: senatorii nu au înțeles nimic

Deputatului PNL Mihăiţă Calimente „i se pare” că lui Vosganian i se întâmplă totul din cauza „unui conflict pe care l-a avut cu Traian Băsescu”. El i-a luat apărarea colegului său spunând că este vorba despre un act de guvernare cu care justiția nu are treabă, pentru că atunci „înseamnă cu justiţia începe să guverneze România şi aici cred că a făcut referire chiar şi preşedintele Klaus Iohannis, când a spus că justiţia nu trebuie să fie o superputere în stat.”.

În schimb, președintele Iohannis are altă părere decât Calimente. „Mă aşteptam ca Senatul să încuviinţeze cererea DNA (…). Votul senatorilor arată că nu s-a înţeles încă pe deplin necesitatea schimbării pentru care am pledat atât la consultările cu partidele politice parlamentare, cât şi în recentul discurs ţinut în plenul Parlamentului", a scris, joi, pe Facebook, Iohannis, de la Bruxelles.

"În faţa justiţiei, nu există decât o singură măsură: respectul faţă de lege, indiferent de persoană sau funcţie", a concluzionat Iohannis.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-12Parerea ta...

OVIDIU
12 Feb 2015

Umilit a fost tot poporul votant, tot romanul !!!!!
19 FEBRUARIE 2008
12 Feb 2015

Primul ordin semnat şi susţinut personal în Guvern de Varujan Vosganian motivează că “un număr de 10 combinate chimice au nevoie de reduceri mai mari la preţul gazelor”. A fost propus un nou discount, de până la 40 dolari, pentru consumatorii industriali cu un consum lunar mai mare de 30 de milioane de metri cubi de gaze. Singurul eligibil, spun procurorii DIICOT, a fost Interagro SA, motiv pentru care ministrul Vosganian ar fi prezentat argumente trunchiate şi date incomplete. Niciunul din cei 10 consumatori individuali menţionaţi în nota Ordinului (inclusiv cei 6 controlaţi de Niculae) nu atingeau astfel de consumuri.
12 MARTIE 2008
12 Feb 2015

Prin ordin de ministru, reprezentanţii AGA Romgaz sunt mandataţi să stabilească şi condiţiile acordării reducerilor aprobate. Specialiştii proclamă regulile: 1. *beneficiarii să fie consumatori industriali cu un consum mai mare de 30 de miloane de metri cubi pe lună; 2. *să deţină statut de consumatori intreruptibili (nu de importanţă strategică); 3. *să asigure plata consumului curent de gaze natural; 4. *să încheie convenţii de eşalonare a datoriilor; 5. *să respecte strict termenele de plată.
25 MARTIE 2008
12 Feb 2015

Ministrul Varujan Vosganian emite un nou ordin care înlocuieşte termenul „consumator” cu cel de „beneficiar”, Interagro nefiind consumator, ci furnizor pentru cele 6 combinate controlate de Niculae.
25 APRILIE 2008
12 Feb 2015

Varujan Vosganian înlocuieşte expresia „un nivel maxim de 40 USD/mia de mc” cu formularea „cuantum fix de 40/mia de mc”, astfel încât AGA Romgaz să nu mai fie pusă în situaţia de a justifica acordarea unui discount maxim unui rău-platnic. Au fost introduse în plus noi condiţii: reducerea să fie acordată retroactiv, pe o perioadă de şase luni, începând cu 1 februarie; producătorii să se afle în portofoliul de clienţi ai Romgaz; să fi contractat cu Romgaz o cantitate mai mare de 30 milioane de mc/lună; să deţină statutul de consumator intreruptibil; să nu înregistreze datorii scadente la data facturării gazelor naturale. Cu menţiunea că nerespectarea condiţiilor conduce la suspendarea efectelor discount-ului.
13 MAI 2008
12 Feb 2015

Întrucât Interagro avea datorii la Romgaz, condiţia de bun-platnic a fost eliminată printr-un nou Ordin semnat de Varujan Vosganian care oferea un dublu discount companiei lui Niculae, reducerea fiind aplicată gazelor din producţie internă (mult mai scumpe). Pentru a distrage atenţia de la beneficiarul direct al noului ordin, a fost înlocuită noţiunea de „producător de îngrăşăminte chimice ale cărui produse sunt destinate agriculturii româneşti” cu noţiunea de „client”. În plus, pentru ca Interagro să fie eligibil, procurorii au constatat că în textul ordinului fusese înlocuită partea referitoare la datorii cu sintagma „scadenţe începând cu data hotărârii AGA”.
9 SEPTEMBRIE 2008
12 Feb 2015

Ministrul Vosganian prelungeşte, printr-un nou ordin, termenul de acordare a discount-ului în condiţiile de succes stabilite cu greu în luna mai, respectiv pentru intervalul 1 august 2008 – 31 martie 2009."
CROCODILUL FLAMAND
12 Feb 2015

Bazdaganian e un pervers.....daca e nevinovat sa dovedeasca la instanta...dar se pare ca panza de paianjen e prea puternica si DNA-ul a ratat de data asta Nici o problema,poate sa vina cu alte probe data viitoare
CARACATITA DIPLOMATIEI
12 Feb 2015

Si ce lecti , predici de economie tinea , la televizor , a distrus toata economia tari un tigan inputit . A luat el bani , alfel statea profesor , nu se baga in politica cu udrea care a jucat cu el in afaceri si pat .
JULIEN
13 Feb 2015

papitzoiul asta si-a murdarit izmenele inainte de vot,iar colegii,simtind mirosul au votat in favoarea cacaciosului.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine