2019-10-14 11:54

Iohannis şi Macron semnează la Paris o DECLARAȚIE politică privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări

 |  12:12
Iohannis şi Macron semnează la Paris o DECLARAȚIE politică privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări

Preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron semnează, astăzi, la Paris, o Declaraţie politică privind Parteneriatul strategic dintre cele două ţări. Parteneriatul strategic dintre România şi Franţa a fost lansat în anul 2008 şi a avut o foaie de parcurs până în 2017. Preşedintele Iohannis se află într-o vizită oficială la Paris cu prilejul inaugurării Sezonului cultural România-Franţa.

Astfel, astăzi, la Domul Invalizilor, preşedintele României participă la Concertul dedicat comemorării celor căzuţi în Primul Război Mondial şi vizitează expoziţia „A l’Est, la guerre sans fin – 1918-1923”, care cuprinde o serie de lucrări consacrate României şi misiunii Generalului Berthelot. De asemenea, cu această ocazie este lansat şi timbrul comun cu efigia Generalului Berthelot, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri.

Lansarea Sezonului România-Franţa are loc la Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges Pompidou, în prezenţa preşedinţilor Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron. Cei doi preşedinţi vizitează Atelierul Brâncuşi, expoziţia consacrată iei în opera pictorilor Matisse şi Pallady, precum şi expoziţiile Gherasim Luca, Mihail Olos, Andrei Cădere şi Adrian Ghenie, care deschid la Centrul Beaubourg un sezon de artă contemporană românească.

Klaus Iohannis şi Emmanuel Macronau programate convorbiri oficiale la Palatul Élysée, vizând confirmarea caracterului special al relaţiei bilaterale, aprofundarea Parteneriatului Strategic, consolidarea cooperării economice şi rolului comunităţii româneşti din Franţa. Totodată, va avea loc un schimb de opinii pe temele de actualitate ale agendei UE, inclusiv în contextul pregătirii exercitării Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, respectiv agendei internaţionale şi de securitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seara, că va semna, împreună cu preşedintele Emmanuel Macron, o declaraţie politică privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Franţa.

Parteneriatul strategic cu Republica Franceză a fost lansat la 4 februarie 2008, ca urmare a semnării a unei Declaraţii comune de către Preşedinţii României şi Republicii Franceze. Parteneriatul presupune consultări permanente şi concertare în baza unui mecanism de cooperare şi schimb de informaţii, asupra principalelor dosare europene de actualitate, cu accent pe domeniile: protecţia mediului, transporturi, energie, dezvoltare regională. În februarie 2013, Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Franceză a fost actualizat, prin semnarea, de către Prim-miniştrii celor două ţări, a unei Foi de Parcurs, document care stabileşte noi orientări, acţiuni şi proiecte comune de cooperare bilaterală, inclusiv la nivel UE, pentru perioada 2013 – 2017.

Organizarea Sezonului România-Franţa a fost convenită în cadrul întâlnirii care a avut loc la Paris, în data de 10 februarie 2015, între preşedintele României şi preşedintele Republicii Franceze. Sezonul România-Franţa este cuprins în Foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a se desfăşura peste 400 de proiecte atât în Franţa, în perioada 28 noiembrie 2018 – 17 aprilie 2019, cât şi în România, în intervalul 18 aprilie – 14 iulie 2019. Sezonul cultural va propune publicului manifestări culturale, dar şi evenimente din domeniul educaţiei şi inovării, economiei şi antreprenoriatului, gastronomiei, turismului şi sportului, precum şi cooperării între colectivităţile locale.

”Când am venit pentru prima dată la Paris, în calitate de Preşedinte, în februarie 2015, am convenit cu omologul francez de atunci organizarea unui sezon cultural care să se deruleze, succesiv, în Franţa şi în România. Iată că proiectul nostru din 2015 a fost concretizat: mâine, împreună cu Preşedintele Emmanuel Macron, lansăm oficial, la Centrul Georges Pompidou, Sezonul Franţa – România. Acesta va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expoziţii. Sunteţi cu toţii bineveniţi şi vă invit să participaţi la evenimentele din cadrul Sezonului, alături de prietenii dumneavoastră francezi”, a spus preşedintele Iohannis luni seara.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-27Parerea ta...

ANONIM
27 Noi 2018

FRECTIE LA UN PICIOR DE LEMN ....aste este acest parteneriat ....A MAI FACUT PUTIN TURISM ....BLEAHHHHH
ANONIM
27 Noi 2018

Nicolae Titulescu spunea ''DATI-MI O POLITICA INTERNA BUNA SI ROMANIA VA PRIMI O POLITICA EXTERNA SI MAI BUNA '' Pe fondul unei politici interne DEZASTRUOASE SI NEPROFESIONISTE PRESEDINTELE ROMANIEI DL. KLAUS IOHANNIS FACE O POLITICA EXTERNA IMPECABILA , EUROPEANA SI DE VIITOR PENTRU RELATIILE ROMÂNO - FRANCEZE. MAIMUTZA DIN VIDELE S-A IMBAT LA ARABI PE BANI PUBLICI FARA NICI UN REZULTAT. A VÂNDUT ARABILOR ''INSULA MARE A BRAILEI '' ADICA 70000 ha. TEREN ARABIL PENTRU PENSII SI SALARII. Mafia lsd striga in gura mare ''NU NE VINDEM TARA '' CIUMA ROSIE FUR A TOT.
@ ANONIM( ULTIMUL))
27 Noi 2018

Spune.mi si mie ceva impecabil facut in politica externă de ASTA....SUNTEM IN SCHENGEN??, AVEM ACCES FARA VIZA IN STATELE UNITE ???...ASTA ...asa zis si 69 sau STERPUL a făcut turism ...la greu ...vezi vizita oficiala de la Napoli...si ne.a facut de ras cu gafele vestimentare ale sterpei....numai greață a produs ASTA de cate ori a pocnit din călcâie....este un palmier gol....nimic ptr popor
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray