2020-07-02 19:56

Iohannis: Sprijinirea sectorului digital trebuie să fie prioritate zero pe agenda oricărei guvernări

 |  11:44
Iohannis: Sprijinirea sectorului digital trebuie să fie prioritate zero pe agenda oricărei guvernări

Klaus iohannis a declarat marți, la evenimentul de lansare a proiectului „Romania Tech Nation”, că prioritatea zero a oricărei guvernări ar trebui să fie sprijinirea sectorului digital.

Prin comparație, șeful statului susține că guvernările din ultimii ani și-au setat un cu totul alt obiectiv și anume „acapararea legii şi a instituţiilor, promovarea imposturii şi asaltul asupra statului de drept, economiei de piaţă şi bunei guvernări".

"Mă aştept ca sprijinirea sectorului digital din România să se afle cu titlul de prioritate zero pe agenda oricărei guvernări. Din păcate, guvernanţii din ultimii ani au avut ca prioritate zero acapararea legii şi a instituţiilor, promovarea imposturii şi asaltul asupra statului de drept, economiei de piaţă şi bunei guvernări. Într-o Românie normală, inovarea tehnologică trebuie privită ca un vârf de lance în dezvoltarea economiei şi a societăţii, atât prin liderii consacraţi, cât şi prin companiile intrate recent pe piaţă. Transformarea digitală a statului nu este doar despre digitalizare, ci despre transformarea profundă a funcţionării instituţiilor prin eficienţă, integritate şi transparenţă. În toate aceste privinţe guvernarea actuală a mers pe contrasens faţă de aşteptările societăţii româneşti, arătând că este o guvernare paralelă cu nevoile de modernizare ale unei societăţi de tip european în secolul XXI", a declarat președintele României.

Klaus Iohannis susține de asemenea că, în sectorul digital, România este o "ţară a paradoxurilor".

"În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB. Valoarea actuală a pieţei autohtone de profil este de circa 4,5 miliarde de euro, iar capitalul uman include peste 140 de mii de profesionişti angajaţi în domeniu. Cu toate acestea, digitalizarea economiei a rămas în urmă, în condiţiile în care mai mult de o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul şi mai puţin de o treime are competenţe digitale elementare, iar între zonele urbane şi cele rurale decalajele digitale se adâncesc de la an la an. Avem, din păcate, cea mai scăzută performanţă din Uniunea Europeană în privinţa serviciilor publice digitale, deşi au trecut două decenii de când informatizarea administraţiei a fost declarată prioritate guvernamentală", arată Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că îşi doreşte ca proiectul "România Tech Nation" să devină o poveste de succes despre antreprenoriat, inovare şi modernizare naţională.

"România Tech Nation poate fi acel simbol al modului în care inovarea bazată pe tehnologie şi investiţiile în educaţia digitală ajung să contribuie la creşterea României. Am acordat Înaltul Patronaj acestei iniţiative în virtutea convingerii mele că schimbarea în bine a României nu poate să vină doar din decizii politice. Este nevoie de implicarea tuturor în modernizarea ţării noastre, iar proiectul lansat astăzi reprezintă o contribuţie semnificativă a comunităţii de afaceri. (...) România Tech Nation reprezintă proiectul de care România modernă are nevoie, nu doar pentru mesajul dedicat importanţei inovării şi tehnologiei pentru economie, dar şi pentru apelul de mobilizare pe care antreprenorii îl adresează tinerei generaţii", a spus Iohannis, citat de Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-08Parerea ta...

Bă ROBOCOP!
12 Oct 2019

Te-n-aia mă-tii cu digitalizarea ta! Știu că ești globalist, altfel nici nu erai pe LISTE...DAR, atâta timp cât nu ați făcut niciunul NIMIC pentru înflorirea României ci ați adus-o în stadiu de țară bananieră, ce tot o dai cu digitalizarea ? Săraci suntem, furați, pământul vândut, resursele țării- la fel, sănătate, educație - prioritate ZERO, șosele, autostrăzi = ZERO, și tu vrei digitalizare, ai? Bă! Dacă vrei să ne bagi în cușca electronică pe toți, ca să nu putem vinde sau cumpăra decât online, du-te în India, China, SUA și alte țări asemenea, bine? Păpușă a Antihristului = SYCTIR!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz