2019-08-20 15:01

Joia Neagră. Guvernul Ponta atacă din nou democraţia

 |  21:01
Joia Neagră. Guvernul Ponta atacă din nou democraţia

Liviu Dragnea şi Victor Ponta şi-au dus la capăt obiectivul pe care îl aveau: ordonanţa prin care primarii pot să îşi schimbe partidul, dar fără să îşi piardă mandatul. Doar că au ales ca perioada să fie de 45 de zile şi nu de 10, cum era iniţial. Dar ambasadele au reacţionat dur la decizia celor din Guvern, întrucât cei de la ambasada SUA au trimis un comunicat în care au atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezint migraţia primarilor dintr-un partid în altul.

Oficial, Guvernul a suspendat, în premieră, aplicarea unei legi pentru 45 de zile, suficient cât PSD să mai câştige primari care să aducă voturi la prezidenţiale.Liviu Dragnea a prezentat principalele prevederi ale ordonanţei de urgenţă, adoptate joi de Guvern, care permite migraţia aleşilor locali pentru 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată, joi, de Guvern.

Astfel, conform ordonanței de urgență, prin derogare de la prevederile unor articole din Statutul aleşilor locali, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a reglementării, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi îşi pot exprima în scris şi o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic sau organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor. Opţiunea va fi depusă prin secretarul unităţii teritoriale pentru care au candidat aleşii locali

Candidaţii de listă care nu au fost aleşi şi au fost declaraţi supleanţi, în caz de vacanţă a mandatelor, vor ocupa poziţiile vacantate cu condiţia confirmării în formă scrisă de conducerea judeţeană a partidului de care aparţin.

Argumentele lui Dragnea

Ministrul Administraţiei a arătat că termenul iniţial de 10 zile pentru exprimarea opţiunii a fost extins la 45 de zile pentru a nu pune o presiune pe aleşi din punctul de vedere al procedurilor administrative.

Liviu Dragnea a subliniat că faţă de un actul normativ similar adoptat în 2006, de data aceasta aleşii locali nu sunt obligaţi să opteze pentru un partid politic sau să devină independenţi.

„Acea prevedere noi am considerat-o atunci şi acum propunere nedemocratică, pentru că obliga un ales alocal să facă demersul ăsta, iar dacă nu-şi exprima opţiunea în termenul celor 45 de zile, acesta îşi pierdea mandatul”, a spus Dragnea.

El a afirmat că prevederile ordonanţei nu ar fi putut fi adoptate sub formă de lege de către Parlament, deoarece se apropie campania electorală şi ar fi existat riscul ca în aceste condiţii reglementările să fie adoptate abia anul viitor în condiţiile unui „blocaj” al administraţiei locale.Vicepremierul Dragnea a susţinut că blocajul din administraţia locală este principalul motiv pentru care s-a adoptat ordonanţa de urgenţă.

Ponta: Îmi asum ordonanţa

La începutul şedinţei Guvernului, premierul a făcut anunţul că își asumă ordonanța de urgență: „Trebuie să deblocăm activitatea administraţiei locale şi să facem şi un pic de dreptate. Toţi primarii din 2012 au fost aleşi cu USL, avându-i alături pe Ponta şi Antonescu, iar acum s-au trezit cu Blaga şi Iohannis”.

El a precizat că îşi asumă Ordonanţa de Urgenţă şi că în aceasta va fi stipulat un termen de 45 de zile în care aleşii locali vor avea posibilitatea să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul.

Critici americane

Ambasada SUA a criticat dur ordonanţa adoptată de Guvern. „Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”, se arată într-un comunicat transmis de Ambasada SUA.

Vicepremierul Liviu Dragnea nu a părut impresionat de mesajul american și a declarat că înţelege reproşul Ambasadei SUA, dar Guvernul menţine ideea deblocării funcţionării administraţie publice.

„Am înţeles ceea ce reproşează Ambasada SUA, ne-am asumat lucrul ăsta, ţinem cont de ceea ce a spus, numai că în continuare ideea de a debloca administraţia publică locală din România ne-o menţinem”, a spus Liviu Dragnea.

Joseph Daul: Sunt îngrijorat

Preşedintele PPE, Joseph Daul, şi-a exprimat pe Twitter îngrijorarea privind modificarea unei legi prin ordonanţă de urgenţă în preajma alegerilor şi spune că este o decizie nepotrivită din punct de vedere politic. Daul a făcut o referire clară la intenţia Guvernului de la Bucureşti de a modifica, prin ordonanţă de urgenţă, legea privind alegerea primarilor, în sensul de a permite acestora ca timp de două săptămâni să-şi schimbe partidul în numele căruia au candidat fără a-şi pierde mandatul.

„Sunt îngrijorat de recentul anunţ al Guvernului privind posibila modificare a legii privind aleşii locali. Modificarea unei legi prin ordonanţă de urgenţă în perioada alegerilor este nepotrivită din punct de vedere politic”, a mai precizat Joseph Daul

Marțea Neagră, superimunitatea și amnistierea (D.P.)

Marți, 10 decembrie, a rămas în istoria politică a țării ca „Marțea Neagră” și se spune că atunci s-a înregistrat o lovitură la statul de drept din cauza unor reglementări prin care parlamentarii au urmărit să își creeze o „superimunitate”.

Prin modificări aduse la Codul penal, majoritatea aflată la putere scotea, practic, parlamentarii din rândul celor care pot fi acuzați de corupție, dar și o Lege a amnistiei prin care cei ce au fost condamnați pentru acte de corupție urmau să fie eliberați. Curtea Constituțională a respins, din fericire, aceste acte aberante declarându-le în unanimitate drept neconstituționale.

Prima dintre aberații a fost scoaterea parlamentarilor din rândul funcționarilor publici, prin modificarea articolului 147 din Codul penal (CP), pe scurt, nu mai puteau fi acuzați și cercetați de corupție, abuz în serviciu, luare de mită, conflict de interese sau trafic de influenţă. DNA și ANI nu îi mai puteau atinge. LA vremea respectivă, DNA avea în cercetare 28 de parlamentari, iar dacă ar fi fost modificat Codului penal, toți scăpau de urmărirea penală.

Mai mult, au modificat și alte articole care reduceau drastic răspunderea corupților.

Curtea Constituțională a explicat că neconstituționalitatea acestor schimbări constă în faptul că s-ar crea un statut privilegiat față de restul funcționarilor publici și ar scăpa de răspunderea penală „persoane ale căror fapte de natură penală produc consecinţe grave asupra bunei funcţionări a autorităţilor publice“, adică parlamentarii.

Cât privește amnistia și grațierile, celălalt proiect care nu a mai fost adoptat în urma scandalului, parlamentarii votaseră să facă scăpați, alături de condamnați de drept comun, politicienii închiși sau judecați pentru corupție

Lovitura de stat din vara lui 2012 (D.P.)

Printr-o serie de măsuri corelate, luate în timp foarte scurt, majoritatea USL l-a suspendat pe președintele Traian Băsescu în mod nedemocratic, indiferent dacă ar fi meritat sau nu să fie înlăturat. Mai întâi au fost aprobate câteva acte normative prin care și-au asigurat controlul asupra instituțiilor care le puteau face probleme: au trecut Monitorul Oficial la Guvern, au revocat Avocatul Poporului care ar fi putut sesiza CCR și au luat dreptul Curții Constituționale să dea decizii asupra hotărârilor Parlamentului. De asemenea, au demis președinții celor două camere ale Parlamentului care aparțineau PDL și au simplificat procedura de suspendare a președintelui, printre altele se modifica Legea Referendumului pentru a putea fi demis cu majoritate simplă a participanților la vot. În urma presiunilor internaționale, Guvernul a acceptat decizia CCR ca rezultatul referendumului să fie validat doar dacă participă 50 plus 1 la sută din alegători, așa cum spunea legea până a fi modificată. Nici încercarea de a reduce drastic numărul votanților de pe liste deoarece nu mai este de actualitate nu a reușit. Suspendarea a eșuat și Băsescu a rămas în funcție. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-28Parerea ta...

BIBICU
28 Aug 2014

Trebuie inaintate urgent PLANGERI PENALE atat institutiilor judiciare din Ro cat si cele ale UE. Haideti MATARACUCILOR daca doriti sa mai ganditi romaneste
P-ASTIA I-APUCA
28 Aug 2014

AMOK-ul numai Joia?! Adica, din 10 zile, s-au intins la 45, ca sa fie siguri de 'victorie' :) Putorici penale! Ludwig Vag DRAGnea (mai mult Dra(c)nea), zici ca loveste din cinele, spunand parca "ce bine-mi pare ca sunt ursulet", in timp ce tov.Tonta rade satisfacut "hehehhe...iti place cum o facusi?" Iar Vag DRAGnea, mustaceste intr-o parte zambind (doar) cu ochii sai, de schnauzer-ist!
INFRACTORII LA PUTERE
28 Aug 2014

o zi neagra pentru Romania. pasivitatea oamenilor duce la aberatii de acest gen.
STAI, MAI!
28 Aug 2014

Ceaunul cu mamaliga e pe foc! Duminica, ne strangem...
NAME
28 Aug 2014

"Amatorism, explicaţii şi nervi. Trenul de marfă a deraiat în jurul orelor 24.00 şi a trebuit să treacă încă vreo 5-6 ore până când un specialist al Autorităţii Feroviare Române (AFER) a făcut constatarea la faţa locului. Abia după aceea, când s-au ivit zorile, au început să se agite și ceferiştii din zonă. Între timp, oamenii din trenurile staţionate au trăit clipe de coşmar. Nimeni nu-i informa despre ce se întâmplă. Le era sete, pieduseră legăturile către alte destinaţii, mulţi dintre ei nu aveau bani de un pahar cu apă. Ce intervenţii prompte? Ce grijă faţă de călători? Poveşti de adormit copiii! Oficialii CFR Marfă se bâlbâiau în explicaţii, cei de CFR SA căutau scuze, iar un director de la CFR Călători încerca să ne convingă la televizor că iarna nu-i ca vara. Nu a existat o coordonare unitară. Nici nu avea cum. De ce? Directorul interimar de la CFR Călători, Vasile Secară, era în concediu, cel de la CFR SA, Macarie Moldovan, era şi el ieşit din decor, iar cel de la CFR Marfă, George Buruiană, nu era de găsit. Cel care trebuia să coordoneze întreaga operaţiune din zonă, adică directorul Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Braşov, Gheorghe Rădulescu, a stat în birou şi se uita la televizor, fără să se implice în deblocarea situaţiei. Poate era preocupat cu salubrizarea gărilor şi a vagoanele CFR, că doar cu aşa ceva se ocupa. Abia după aproape 12 ore circulaţia feroviară a fost restabilită, dar nimeni nu a fost tras la răspundere pentru brambureala generată de deraierea marfarului"
ASA SEF ASA SOCIETATE?
28 Aug 2014

“Dupa ce s-a imbolnavit fix cand un corp de control scotocea prin dulapurile CFR Calatori Cluj, Vasile Secara a fost “uns” in functia de director CFR Calatori la nivel national. Nu au contat neregulile gasite la Cluj, ci au fost mai puternice “parghiile trandafirii” de care Secara s-a ajutat sa ajunga in top. La Cluj, Secara se poate mandri cu un contract de inchiriere incheiat intre CFR Calatori Cluj si SC Energobit care a fost prelungit cu de la sine putere de catre directorul Secara, care nu a mai organizat o licitatie, iar cei de la Energobit au ocupat mai mult decat terenul respectiv si l-au si intabulat. Pe vremea comunistilor, Vasile Secara a fost secretar de partid al complexului CFR Cluj. Dupa anii 90, a devenit pesedist si inginer sef in gara clujeana, apoi sef adjunct de statie si sef de gara. In momentul de fata, la Vasile Secara au ramas neschimbate cel putin doua caracteristici: PSD si sefia. Inainte de Paste, clujeanul a fost numit sef la CFR Calatori in noua structura de conducere a companiei. Cu toate acestea, el a plecat de la conducerea CFR Calatori Cluj in urma unor controale facute de CFR SA si Ministerul Transporturilor. In timpul unuia dintre aceste controale, Vasile Secara s-a imbolnavit brusc si a intrat in concediu medical. Mai amuzant este si ca verificarile respective s-au “imbolnavit”, iar rezultatele lor nu au mai fost date publicitatii.” bravo domnule ministru RUS, psd-ul o interminabila pepiniera penala. NU VA CRAPA OBRAZUL ???
NEAMTUL
29 Aug 2014

Pentru eficientizarea administratiei de stat trebuie adoptate acte normative care sa aiba ca efect pozitionarea normala a PIRAMIDEI TRIUNGHIULARE, care reprezinta la nivelul fiecarui ministere, unitate centrala, agentie, etc. din sistemul social romanesc, structura de personal si in acelasi timp pe cea a folosirii fondurilor bugetare. In situatia actuala PIRAMIDELE reprezentative mentionate sunt in toate cazurile cu virful (in jos) in locul bazei (in pozitie rasturnata) ceea ce impiedica realizarea unor eventuale propuneri (sau masuri) de eficientizare sau descentralizare in administratia de stat, creind in aceste conditii premizele infiintarii unor structuri centrale de tip “struto-camila” dupa poftele diferitelor grupuri de interese nelegitime, care in unele cazuri sunt periculoase pentru siguranta cetateanului si a statului. Mentinerea in pozitia rasturnata a acestei PIRAMIDE conduce la risipirea de fonduri bugetare datorita persimivitatii discretionare pentru infiintarea de structuri fara atributii necesare administratiei de stat si implicit la ACUTIZAREA DISOLUTIEI INSTITUTIILOR STATULUI (SAU FUNCTIONAREA SOCIETATII FARA PRINCIPII, MORALITATE SI RESPECT FATA DE VALORILE UMANE SI SOCIALE). In functionarea institutiilor statului au aparut transformari negative uluitoare, datorita /umflarii artificiale/ (pentru ca nici o institutie a statului nu a avut obligativitatea de a veghea la normalizare) a organigrameleor din ministere sau structurile centrale (inclusiv din Administratia Parlamentului), care sunt croite dupa poftele (lacomia) diferitilor /farisei postdecembristi/. Tot fara justificari temeinice majoritatea functiilor de directori au fost transformate in directori generali (bineinteles cu cresterea considerabila nejustificata a indecilui de ierarhizare a salarizarii) pentru a avea in subordine multi directori simpli si alti sefuleti. Au fost
NUTA
29 Aug 2014

Insa cel mai daunator lucru pentru societatea romaneasca (ceea ce nu se intimpla nici pe timpul regimului communist) este faptul ca in actualele conditiile organizatorice (cu cheltuieli salariale, majore, total nejustificate) orice act (administrativ sau juridic) intocmit de catre un functionar public sau justitiar este supus sistematic unei cenzuri totale conform intereselor (sau opacitatii) sefilor de birouri, de servicii, directorilor, directorilor generali etc. aceste realitati nu au nimic comun cu vreo /armonizare/ europeana, cu flexibilitate necesara in exercitarea actului de administratie publica sau cu fidelizarea actului de justitie. Printre actiunile postdecembriste, de fraudare oficiala a banului public, si cele aratate mai sus continua sa conduca la blocarea progresului general al Romaniei si la construirea unui sistem social generator (perpetuum mobile) de coruptie (imoralitate nemarginita si din ce in ce mai sofisticata).
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Camuflarea migrației aleșilor Începe migrația aleșilor. Șeful PSD din Dâmbovița se laudă deja că 17 primari PDL vor să se înscrie în partidul său, alături de mulţi alți consilieri locali și viceprimari. PP-DD Iași s-a mișcat mai cu talent și a exclus doi consilieri locali ai municipiului care aveau de gând să folosească ordonanța pentru a nu își pierde scaunele. Anunțul acestora de miercuri privind demisia din PP-DD a venit, așadar, prea târziu, în locul lor vor veni alți reprezentanți ai partidului lui Dan Diaconescu
03 Sep 2014 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray