2019-05-27 02:17


Judecătorii CCR au decis. Inițiativa USR, „Fără penali în funcții publice”, este constituțională!

 |  15:15
Judecătorii CCR au decis. Inițiativa USR, „Fără penali în funcții publice”, este constituțională!

Judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă initiate de USR, de revizuire a Legii fundamentale, denumită „Fără penali în funcţii publice”, respectă prevederile constituţionale.

Curtea a verificat dacă iniţiativa cetăţenească a USR îndeplineşte condiţiile tehnice, respectiv numărul de semnături şi dacă demersul cetăţenesc respectă limitele Constituţiei, potrivit Mediafax. După decizia CCR de marţi, iniţiativa va parcurge procedura parlamentară, ulterior urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

"Decizia de astăzi a Curţii Constituţională arată încă o dată că iniţiativa Fără Penali trebuie să fie în Constituţie. Fără Penali este dorinţa a un milion de români care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca în fruntea ţării să nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupţie. Ne exprimăm încrederea că va fi votată şi sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetăţenilor care au semnat iniţiativa", a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

În 21 septembrie 2018, USR a depus la Parlament a doua tranşă de semnături pentru iniţiativa Fără penali în funcţii publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condiţiile impuse de lege pentru declanşarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de judeţe.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având conţinutul: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Constituţia prevede în prezent, la articolul 37, următoarele: „(1) Au dreptul de a fi aleşi cetăţenii cu drept de vot care îndeplinesc condiţiile prevăzute în articolul 16 alineatul (3) , dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit articolului 40 alineatul (3). (2) Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2019-04-09

TAGURI: fara penali in functii publice, CCR, constitutionala, judecatori, USR
loading...


Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG