2020-01-27 04:22

Kelemen Hunor acuză România că încalcă de foarte multe ori drepturile maghiarilor

 |  12:55
Kelemen Hunor acuză România că încalcă de foarte multe ori drepturile maghiarilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a acuzat, România că "de foarte multe ori încalcă" drepturile maghiarilor de păstrare a identităţii naţionale. Hunor a ţinut să precizeze că există legi care nu sunt respectate, precum Legea învăţământului.

Kelemen Hunor a precizat că "orice om doreşte să îşi păstreze identitatea naţională". Fiind întrebat dacă România încalcă aceste drepturi ale minorităţii maghiare, preşedintele UDMR a spus: "De foarte multe ori încalcă, nu aplică legislaţia. Nu aplică Legea învăţământului, în care scrie cum ar trebui să funcţioneze Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş. Conducerea Universităţii nu respectă legea. Nu sunt aplicate prevederile legislaţiei în ceea ce priveşte folosirea limbii materne în Justiţie. Că tot timpul se găsesc fel de fel de motive: că nu sunt bani de interpreţi, traducători şi aşa mai departe".

În ceea ce priveşte folosirea limbii materne în Justiţie, liderul UDMR a spus că "se întâlnesc fel de fel de situaţii când nu se găsesc bani pentru traducători, interpreţi", deşi "este treaba CSM să găsească soluţii pentru aplicarea legii, nu este treaba celui care merge la proces să aducă bani de acasă".

Chestionat dacă mai poate miza la alegerile prezidenţiale pe voturile românilor, în contextul în care promovează intens ideea de autonomie a Ţinutului Secuiesc, Kelemen Hunor a spus că proiectul de autonomie nu lezează interesele majorităţii.

"După 25 ani, România s-a schimbat, de aceea considerăm că relaţiile între români şi maghiari trebuie întărite. Sunt necesare soluţii prin care maghiarii să poată spune că sunt mulţumiţi cu ce oferă majoritatea, statul român. Vrem să obţinem garanţii reale în plus, printr-o nouă legislaţie plecând de la o nouă Constituţie", a afirmat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a mai spus că UDMR va propune în viitor "un parteneriat interetnic" care să poată fi asumat de toate partidele parlamentare.

"Tot ce dorim pentru maghiari dorim şi pentru români, de exemplu pentru românii din Serbia, din Valea Timocului, pentru care ar trebui să existe o preocupare mai intensă", a completat Kelemen Hunor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-06Parerea ta...

MIRATU
06 Oct 2014

Pai ei sunt secui sau maghiari? Daca incalcam drepturile maghiarilor, le aparam pe ale secuilor... daca le aparam pe ale secuilor, incalcam drepturile maghiarilor... Nu ar trebui sa se hotarasca odata ce sunt? Dar maghiarii nu incalca drepturile romanilor minoritari din Harghita si Covasna? Si maghiarii (sau secuii?) nu incalca drepturile romanilor MAJORITARI din judetul Mures, in clipa in care vor alipirea acestui judet la preconizata "republica" secuiasca? (Judetele Harghita si Covasna). Sa lase demagogia si sa recunasoca adevarul, tot adevarul si numai adevarul... ca degeaba se agita ei, la instigatia Moscovei... Avertismentul Victoriei Nuland (exacerbarea extremismului nationalist) n-o fi fost si pentru ei? Sa mai cujete nitel, ca nu le strica...
SUCA
07 Oct 2014

Excludeti din viata politica si publca pe cei care-i sprijina cu atata inflacarare(psd, pdl, pnl,pmp), desfiintati partidele si ong pe criterii etnice si sa vbedeti ce liniste va fi in tara asta. candai vice PM,, cand ai atatae drepturi ca nu le poti enumera si atat de putine obligatii civice, mai ai tupeul sa afirmi asa ceva ?? Nenorocitilor care sunteti voi de nenorociti. Mai votati-i pe aia care-i saruta in partea cu care stau pe scaunsi veti vedea ce n-ati vazut in tara asta
INCOGNITO
07 Oct 2014

Erată: Art5.1 = Art. 1 Viteza de tastare e de vină...
PISTA
19 Oct 2014

Drepturile cetatenilor romani de etnie maghiara vreti sa spuneti...ii amagiti pe cei de nationalitate maghiara dar pe romani niciodata...
PISTA
19 Oct 2014

Drepturile cetatenilor romani de etnie maghiara vreti sa spuneti...ii amagiti pe cei de nationalitate maghiara dar pe romani niciodata...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine