2020-08-15 23:22

Kelemen Hunor, despre autonomie: Nu este ceva extravagant, nu pune sub semnul întrebării statalitatea

 |  13:00
Kelemen Hunor, despre autonomie: Nu este ceva extravagant, nu pune sub semnul întrebării statalitatea

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, la Cluj, proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc, lansându-l, astfel, în dezbatere publică. Regiunea de care vorbește proiectul este formată din județele Harghita, Covasna și Mureș, și ar urma să aibă un președinte și să fie condus de un Consiliu regional. Regiunea ar urma să aibă „personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România”.

Un alt articol din proiect spune că „fără a prejudicia dispoziţiile privind drapelul României şi stema ţării, regiunea, precum şi judeţele componente au steagurile şi stemele proprii aprobate de consiliul regional, respectiv consiliile judeţene”.

Organele de conducere ale regiunii sunt „consiliul regional şi executivul regional”. Consiliul, cu sediul în Odorheiul Secuiesc, are 77 de membri, aleşi pe teritoriul Ţinutului Secuiesc, separat pentru reprezentanţii fiecărei comunităţi naţionale, proporțional, „pe baza ultimului recensământ”. Executivul regional, în schimb, ar urma să aibă sediul la Sfântu Gheorghe și este condus de președintele regiunii, secondat de mai mulți vicepreședinți, numiți prin decizia Consiliului regional, dar tot cu respectarea proporției naționalităților.

Președintele respectiv, pe lângă faptul că participă la ședințele Guvernului la discutarea problemelor regiunii, „conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale de nivel regional din Ţinutul Secuiesc”.

De asemenea, proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc prevede că Executivul regional trebuie să fie consultat „despre instituirea şi reglementarea serviciilor naţionale de comunicaţii şi transport în care este interesat direct“, iar avizul judeţului „este obligatoriu pentru concesionarea comunicaţiilor şi a transportului prin liniile care traversează teritoriul judeţului respectiv“ şi pentru „lucrările de amenajare a apelor curgătoare şi necurgătoare“.

Conform documentului,  se păstrează și consiliile judeţene.

O altă prevedere din proiect spune că drumurile, autostrăzile, căile ferate şi apeductele de interes exclusiv regional (…) fac parte din „patrimoniul inalienabil al regiunii”. La fel, „pădurile proprietate de stat din regiune, minele, cu excepţia celor de interes naţional, carierele de piatră şi exploataţii de turbă, de apă minerală a căror folosinţă este retrasă proprietarului de fond, edificiile destinate funcţionării unor servicii publice regionale, precum şi mobilierul şi alte bunuri ale acestora”.

Autorii proiectului s-au gândit și la surse pentru bugetul regional, constituite din: 50% din profitul net al Loteriei Române realizat pe teritoriul regiunii; 60% din taxa pe jocurile de noroc colectată în ținutul autonom; 50% din impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare, 20% din TVA colectată de la firmele din regiune; 12% din impozitul pe venit.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-18

Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz