2019-10-23 21:52

Kelemen Hunor, ȘOCAT de declarațiile făcute de Tudose: Aceste afirmaţii nu pot rămâne fără CONSECINȚE

 |  11:48
Kelemen Hunor, ȘOCAT de declarațiile făcute de Tudose: Aceste afirmaţii nu pot rămâne fără CONSECINȚE

Premierul Mihai Tudose trebuie să îşi retragă declaraţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a declarat, la RFI, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care se declară şocat şi aşteaptă scuze de la prim-ministru. Liderul UDMR mai spune că aceste afirmaţii nu pot rămâne fără consecinţe. Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la Realitatea TV despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

”Absolut inacceptabile. Nu mă aşteptam de la Mihai Tudose, pentru că nu are antecedente, el nu avea declaraţii de acest tip niciodată de când eu îl cunosc, de aceea m-a şocat această declaraţie. În UE nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Deci, din acest punct de vedere, eu cred că nici această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe. În primul rând, eu aştept scuze de la premierul Tudose şi retragerea acestor cuvinte", a declarat Kelemen, potrivit News.ro.

El a mai spus că nu crede că premierul poate să rămână în funcţie pe termen lung, în UE, pentru că "nu poate să fie credibil un om politic care face astfel de afirmaţii şi care spune că se vor flutura lângă steag unii sau alţii”.

Întrebat de ce au semnat partidele maghiare rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc tocmai în anul Centenarului Marii Uniri, liderul UDMR a spus că intenţia a fost ca documentul să fie semnat în decembrie 2017, dar din diverse motive nu s-a reuşit.

”A fost o declaraţie în 1993, dacă nu mă înşel, eu eram atunci în presă, nu eram în UDMR, Declaraţia de la Cluj, când toţi senatorii, toţi deputaţii UDMR şi-au asumat acest program politic şi aniversarea acelei Declaraţii de la Cluj era momentul oportun pentru a reitera aceste deziderate (...). Pe de altă parte, în acest an se aniversează şi 100 de ani de la Declaraţia de la Alba Iulia şi acolo există în acea Declaraţie nişte promisiuni pentru comunităţile etnice, în cazul nostru pentru comunitatea maghiară. Noi nu cerem altceva decât respectarea acelei Declaraţii”, a afirmat liderul UDMR.

Întrebat dacă discuţiile dintre UDMR, PPMT şi PCM au fost mediate de o reprezentantă a premierului ungar, Viktor Orban, aşa cum a apărut în presă,  Kelemen Hunor a răspuns: ”Nu. Eu cu teoriile conspirative n-am ce face (...). Nu trebuie să medieze nimeni nimic, noi suntem colegi în Parlament cu PCM-ul, au intrat pe lista noastră şi cu Zsolt Szilagyi, cu preşedintele partidului mai mic, al lui Tokes, ne întâlnim foarte frecvent la diferite evenimente, deci nu e nevoie de aşa ceva”.

Miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”.

”Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.

Preşedinte executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a postat, joi, un mesaj pe Facebook în care aprecia că declaraţiile premieruluii Mihai Tudose referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc sunt ”profund iresponsabile, nedemne pentru poziţia sa”. ”Prin mesajul său primitiv, caracteristic Evului Mediu, primul ministru a jignit profund şi a ameninţat nevoalat comunitatea maghiară din Secuime. Domnia sa poate să fie sau să nu fie de acord cu o declaraţie politică sau cu un proiect politic, însă nu-i poate trimite la spânzurătoare pe cei cu care nu este de aceeaşi părere. Premierul ori nu este informat ori nu a înţeles nimic din propunerea Uniunii de a avea un dialog sincer cu românii pe tema autonomiei. Îi cerem premierului să-şi retragă imediat declaraţia şi să îşi ceară scuze public”, se arată în mesaj.

Tot joi, premierul Mihai Tudose a scris pe Facebook, referindu-se la rezoluţia privind autononia Ţinutului Secuiesc, că refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României şi că discuţiile pe această temă sunt în afara legii. Şeful Executivului şi-a nuanţat declaraţiile făcute cu o seară în urmă pe acest subiect la Realitatea TV.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-12Parerea ta...

ROMANIA
12 Ian 2018

hunor ungur spurcat sa vezi ce socat vei fi cand vom untra cu tancurile peste voi.la puscarie cu tine terorist dovedit si cu udmr organizatie terorista.sri parchetul politia trebuie sa intervina acum .tupeul acestor mancatori de carne stricata trebuie pedepsit.unguri spurcati am fost de doua ori la budapesta a treua oara armata romana nu v-a mai pleca.dementii dracului.hunor te spargem.
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
12 Ian 2018

stii ceva mister Hunor....daca te simti tare in instalatie stii vorba aia ORI LA BAL ORI LA SPITAL.nu ne mai tot FuTE LA CAp cu tampeniile tale...vrei sa declare razboi Romaniei hai curaj......sa vedem ce ai in gusa.....sa vedem cat de departe ai curaj sa mergi cu nesimtirea.........precum vezi chestia cu autonomia din Spania se lasa cu puscarie...sau ai chef sa fugi la Budapesta dupa ce dai foc Transilvaniei??????sa inteleg ca NATO si UE au nevoie de o coada de topor ca tine ca sa se dezintegreze?probabil ca trebuie sa va scuture nitel americanii copacul cu maimutoi de la Budapesta Viena si BERLIN ...tot visati la Ungaria mare..foarte mare....extra large........stii ceva...ia niste iarba si trage bine pe nas
HADRIAN
12 Ian 2018

Ii aducem aminte pispirelului finougric ca in Romania nationalitatea maghiara pana nu demult a avut un statut, a creat o cultura. Fara pretentii absurde, cum au fost cele din 1437 cu Unio Trium Nationum, cand poprul majoritar roman a fost anihilat din punct de vedere juridic. Ce vreti dumneavoastra cu autonomia? Sa va intoarceti in trecut si sa ne socotiti ceea ce nu suntem: un popor supus legilor barbariei finougrice. Deocamdata a mai trecut ceva vreme, iar cei ce se hraneau cu carnea putreda de sub seile cailor nu mai au prea multe de spus. Stim ceea ce ati facut in regiunile unde sunteti majoritari si vreti sa le supuneti legilor barbariei, ale celui ce inca se crede puternic. Dar nu va fi mult, cand dreptatea va invinge si in Harghita si Covasna, unde va straduiti in mod absurd sa distrugeti definitiv elementul romanesc. La fel, baciul dumneavoastra din Campia Panonica, domnul Victor Orban, care sterge cu duneavoastra pe unde vrea domnia sa, va avea de raspuns cum ca intr-o tara unde romanii ca etnie erau in jur de 250 de mii (dupa statisticile maghiare) au ramas mai putin de 20 000. Cum de intr-o tara care face inca parte din Comunitatea Europeana, Republica Hungara, nu exista nici un liceu de limba romana. Liceul denumit pompos Nicolae Balcescu din Gyula este pur maghiar, tote materiile se predau in limba hungara, doar romana se admite ca limba straina pentru autohtoni. Asa ca domnule Hunor, in calitate de sluga perfecta a lui Victor Orban, nu te da rotund. Oricat de obedient ai fi fata de stapan, nu te vei ridica pana la conditia de om. Fii mai ponderat, ca impreuna cu noi vei face mai multe si mai bune. Lasa-l pe stapan sa latre la luna si la stele. Ca tot barbar a fost si va ramane. Daca nu se desteapta, adevaratii lui supusi din Campia Panonica, sa-l puna chiar acolo unde merita!
LEVST.
12 Ian 2018

Moi daragoi Kelemen, gandeste-te la planul B, gazda la Bruxelles si keep alive cumetria cu Puigdemont, poate vi se inregestrizeaza , oficial, "Clubul Rebelilor"... Insa nu dispera, cartea cea mare inca nu s-a jucat, stai cu un ochi spre Polonia, daca si astia iasa din UE(presupunand ca UK o face-insa inca nu e sigur), UE se va duce pe copca mai repede decat s-a inventat, iar atunci nu numai ca o sa puteti deveni autonomi, dar chiar o sa puteti sa va uniti cu Ungaria...Nu te da tare la tudose , dragnea, astia sunt patrioti de mucava, in cazul citat, ei vor fi marele vostru atuu...Garantat!
UN ROMAN
13 Ian 2018

Ungaria CERE iar ROMANIA face. Oare nu mai exista Independenta si suveranitate. SUNTEM o COLONIE. Slovacia nu a acceptat vizita unui premier din UNGARIA pentru ca acesta solicita drepturi pentru minoritatea maghiara. NOI FACE ORICE PENTRU VOTURILE UDMR. BRAVOS ROMANIE...NU AVEM COLOANA VERTEBRALA. TREBUIE SA FACEM ASA CUM FAC TOATE TARILE NU SA FIM PRES SI SA ISI BATA JOC DE NOI UNGARIA. II RESPECT PE UNGURI DAR SI EI TREBUIE SA NE RESPECTE . DRAGNEA AI GRIJA NU LE MAI DA TOT CE VOR, CACI SUNTEM IN ROMANIA NU IN UNGARIA . MAE CE FACI BRE? RASPUNDE CAND MAE UNGAR CERE SPUNE CA SUNTEM O TARA INDEPENDENTA SI NU CEDAM TERITORIILE CUM VOR MINORITATIILE
LEVST.
13 Ian 2018

Minoritar, minoritar, insa are amperaj inalt, daca-si permite sa-l amenintze pe pm... E adevarat ca asta poate fi si un semn de pietricica iordanica (***) la fierea, firea sau fiara din el, si -pe termen scurt- s-ar putea sa-l coste, insa pe alte termene, va castiga, el stie ca pesedistii de varf (actuali si trecuti), impreuna cu iohanis, vor servi pe tava , intraga tara, oricui, numai ca o oarecare schimbare de roluri s-a produs, vioras cel titulesc nu mai poate fi guvernator al intregii Transilvanii, se va multumi cu titlu de "mare duce al Banatului", tot nord-vestul tarii va deveni pasalac austro-germano-ungar, cu doi guvernatori generali, iohanala si Kelemen (*** vorba cea:"Pietricica mica, rastoarna Romania Mare"! )
ANONIM
13 Ian 2018

In RO nu se respecta principiul legalitatii referitoare la infiintarea organizrea si functionarea partidelor politice. Statutul UDMR – este de O.N.G. si NU PARTID POLITIC, constituit pe criterii etnice ce apra doar interese de grup (infractional) si nu ale maghiarilor din Ro– este folosit ilegal (fara respectarea legii partidelor) pe post de bolovan politic, la inclinarea balantei, pentru alcatuirea majoritatii necesare guvernarii ceea ce a oferit societatii romanesti permanent indicii ca noua oranduire sociala functioneaza doar pe baza santajului politic. Acelasi ONG a mai avut misiunea de a aprinde fara just temei disputele nationaliste. Situatia participarii in mod separat a UDMR-ca ONG etnic, la alcatuirea Puterii Publice in Romania este unica in lume sau poate specifica unei democratii tribale africane.
UN ROMAN
14 Ian 2018

In noaptea de 12 spre 13 ianuarie a.c. un grup de extremisti maghiari din " Miscarea celor 64 de Comitate" au acoperit emblema Ambasadei Romaniei din Budapesta cu steagul secuiesc. Asa ceva nu este normal.MAE al Romaniei nu spune nimica. Am fost si suntem un popor care accepta orice iar politicienii romani nu fac nimica
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray