2019-12-08 17:23

Klaus Iohannis: Am SUSPENDAT ȘEDINȚA CSAT. Aştept Guvernul să renunţe la tăierile din bugetele instituţiilor de siguranţă naţională

 |  14:25
Klaus Iohannis: Am SUSPENDAT ȘEDINȚA CSAT. Aştept Guvernul să renunţe la tăierile din bugetele instituţiilor de siguranţă naţională

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu s-a putut obţine consens în CSAT pentru emiterea avizului necesar rectificării bugetare şi, prin urmare, întrucât consideră că este necesară rectificarea bugetară, a suspendat şedinţa Consiliului, pentru a da timp Guvernului să elaboreze un nou proiect.

Preşedintele a explicat, într-o declaraţie de presă la Cotroceni, că, având în vedere faptul că este vorba despre o rectificare pozitivă, este inexplicabilă tăierea bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale.

Klaus Iohannis a precizat că şefii respectivelor instituţii au precizat că, în aceste condiţii, nu pot fi îndeplinite obiectivele stabilite tot de CSAT.

Prin urmare, nu s-a putut obţine consensul necesar avizului CSAT, a anunţat preşedintele, precizând că, în aceste condiţii, a decis suspendarea şedinţei, pentru ca Guvernul să elaboreze un nou proiect de rectificare şi să reia discuţiile cu instituţiile vizate.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă la sfârşitul şedinţei:

Singura temă a fost rectificarea bugetară propusă de guvern.

Este obligatoriu avizul CSAT când se discută bugetul instituţiilor din domeniul siguranţei naţionale.

Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare, cu alocări pozitive.

Totuşi, pe acestă rectificare pozitivă, guvernul a propus tăieri importante de la multe instituţii din domeniul securităţii naţionale.

Între timp, guvernul a publicat un nou proiect de rectificare, şi mai optimist, cu 3,65 mld lei mai mult.

Nu s-a explicat de ce s-a insistat pe diminuarea cheltuielilor în domeniul securităţii naţionale.

Guvernul nu a explicat nici azi de ce se taie.

Şefii de instituţii din domeniul siguranţei naţionale au arătat că nu se pot atinge obiectivele propuse pe anul în curs cu aceste tăieri.

Nu s-a obţinut consens în CSAT şi nu s-a emis aviz pentru rectificare.

Am luat decizia să suspend şedinţa CSAT.

Am creat astfel posibilitatea guvernului să vină cu o nouă propunere de rectificare, să revină la discuţii şi imediat ce situaţia va fi favorabilă se va obţine avizul CSAT.

Este numai responsabilitatea guvernului să iasă din această situaţie.

Nu există niciun fel de motivare pentru tăieri într-o zonă atât sensibilă cum este securitatea naţională.

România este sigură, românii sunt bine apăraţi, dar acest lucruri costă.

Aştept guvernul să vină cu o nouă propunere de rectificare din care să fie eliminate aceste tăieri.

_________

Preşedintele Klaus Iohannis a decis pe 24 august convocarea CSAT în şedinţă pentru 4 septembrie.

"Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a iniţiat procedurile pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului referitoare la rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, cu acordul individual al membrilor Consiliului, notificând în acest sens şi Ministerul Finanţelor Publice în data de 21 august. Conform art. 6 alin. (3) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru emiterea unei hotărâri a Consiliului este nevoie de consensul membrilor acestuia. Întrucât nu toţi membrii Consiliului au fost de acord cu avizarea propunerilor de rectificare, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a decis convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru data de marţi, 4 septembrie, ora 13,00, având înscrisă pe ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018", anunţa Administraţia Prezidenţială la acea dată.

Anterior, Guvernul solicitase convocarea în regim de urgenţă a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea analizării şi avizării propunerilor de rectificare a bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

După decizia de convocare a CSAT, Executivul a susţinut că şeful statului blochează prima rectificare bugetară, ceea ce afectează negativ economia şi drepturi fundamentale ale românilor.

Potrivit Guvernului, "refuzul preşedintelui României de a convoca de urgenţă CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele şi copiii, ci şi accesul pacienţilor la serviciile medicale".

În replică, preşedintele Iohannis a susţinut că Guvernul minte, el punctând că Executivul putea să facă rectificare bugetară în orice domeniu fără niciun aviz de la CSAT, cu excepţia zonei de securitate naţională.

"Iată o nouă minciună marca PSD şi o nouă minciună a Guvernului incompetent Dăncilă. Nu-mi place să repet aceste lucruri. Guvernul îi minte pe români. Guvernul poată să facă rectificare bugetară cu excepţia zonei de securitate naţională. Citesc la gazetă că nu poate să dea pensii sau salarii, bani la şcoli - este o mare mare minciună. Guvernul poate să facă rectificare pe sănătate, educaţie, pensii, salarii, pe agricultură, aici se prefigurează o catastrofă naţională, însă văd că nu îi preocupă această chestiune", a declarat Klaus Iohannis, pe 24 august, la Sibiu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-04Parerea ta...

PT.ANONIM
04 Sep 2018

TOT CU COITZELE LUI DRAKNEA IN GURA?! COMUNIST JEGOS!
@ CUCUVEAUA....
04 Sep 2018

Cand sterpului asta va respecta cetățenii țării, atunci va fi si el respectat.....stii ca numai anul asta are peste 35 de sesizări la CCR ?? asta este o jigodia stearpă...este ofticat ca au tăiat sponsorizare noastre la servicii ....ce beneficii a adus aceste servicii poporului ...??? Spune.mi una ( reala) si ma închin in fața ta ....pana atunci ...ciocul mic si ALUPIGUS ...tu si sterpului tau ...
ANONIM
04 Sep 2018

CIOCIALINA DE CRAIOVA , A TOT PERMUTAT VALOARE PENSIILOR SI PENSI SPECIALE , PINA A RAMAS FARA BANI IN TRAISTA GUVERNULUI SI BUGETUL TARI . PRESEDINTELE A CERUT ARGUMENTE LA MODIFICARI DE BUGET . ARE SI EL CONSILIERI CARE SEMNEAZA PENTRU TOATE DECIZIILE , DECI NU FACE SINGUR . NU ESTE NICI O PROBLEMA CA A CERUT SEDINTA CSAT , SA VOTEZE SI SEMNEZE EI , LEGALITATEA CHELTUIRI BANILOR
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray