2020-08-04 23:55

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei Române: Marea Neagră, un punct cu greutate strategică

 |  12:47
Klaus Iohannis, de Ziua Marinei Române: Marea Neagră, un punct cu greutate strategică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, în deschiderea manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, că Marea Neagră este un punct cu greutate strategică, evoluțiile din această zonă având implicații asupra securității euro-atlantice.

"Istoria noastră și a acestei regiuni este legată nu de puține ori de Marea Neagră. Prin particularitățile sale, ca punte între Europa și Asia, ca punct în care converg influențe culturale, interese economice și mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deteriorarea situației de securitate. I s-au adăugat alte provocări și evoluții strategice și militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală și nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile din această zonă au efecte dincolo de granițele ei, au implicații asupra securității euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

"Atunci când am vorbit în Strategia Națională de Apărare despre o Românie puternică în Europa și în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se definește și profilează țara noastră în această regiune complicată și în noua realitate geopolitică. Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democrație și securitate. Sunt avantaje reale și trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziția de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual", a completat Klaus Iohannis.

Preşedintele a susţinut că România are nu numai potențialul, ci și toate șansele de a deveni un actor regional relevant dacă "vom avea înțelepciunea, viziunea și maturitatea politică de a construi un profil al unei Românii puternice".

"Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de țară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul și implicarea tuturor pentru a deveni realitate", a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-15Parerea ta...

ANONIM
15 Aug 2016

BAI MASCARICILOR , VRUN OFICIAL N A T O A CIRIPIT CEVA LA BABA COSTANTA ?
CROCODILUL FLAMAND
15 Aug 2016

PAI NU ARE NIMENI CE SA CAUTE PE MAREA NEAGRA....RAZBOAIELE SUNT LA MEDITERANA....ACOLO ESTE SIRIA....DE CINE DRACU TREBUIE SA NE APARAM...DE MUSTE...RUSII NU ATACA TARI MEMBRE NATO...DECI...SINCER..NU VAD UNDE AR FI PERICOLUL
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz