2020-07-13 09:14

Klaus Iohannis iese la ATAC: ”E intervenția ABUZIVĂ a Guvernului”

 |  18:48
Klaus Iohannis iese la ATAC: ”E intervenția ABUZIVĂ a Guvernului”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la modificarea în mai mult rânduri a legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, reprezintă o reconfirmare, bine argumentată, cu privire la intervenţia „abuzivă” a Guvernului.

„Opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse legilor justiţiei prin O.U.G. nr. 7/2019 şi O.U.G. nr. 12/2019 Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia Guvernului asupra noului semnal de alarmă transmis de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) în Opinia referitoare la modificările succesive ale legilor justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, adoptată astăzi, 21 iunie a.c”, a transmis Administraţia Prezidenţială, printr-un comunicat de presă remis, luni, MEDIAFAX.

Şeful statului a evidenţiat că opinia Comisiei de la Veneţia reprezintă o reconfirmare clară, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus funcţionării sistemului judiciar prin intervenţia abuzivă a Guvernului de a legifera defectuos şi în favoarea unor interese particulare sau de grup, şi nu în beneficiul cetăţeanului.

„Această intervenţie abuzivă s-a produs, aşa cum arată şi Opinia Comisiei, ulterior adoptării de către Parlament a pachetului de modificări asupra legilor justiţiei care privesc statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, precum şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de către Guvern a cinci ordonanţe de urgenţă: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 şi O.U.G. nr. 12/2019”, potrivit sursei citate.

Preşedintele României mai spune că „aspectele constatate de Comisia de la Veneţia consolidează concluzia că instrumentul ordonanţelor de urgenţă a fost complet denaturat şi folosit abuziv de către Guvern, fără evaluarea impactului, ocolindu-se atât o dezbatere autentică în Parlament a măsurilor urmărite, cât şi o consultare efectivă a reprezentanţilor sistemului judiciar”.

„Aşa cum arată opinia, schimbările intempestive într-un domeniu atât de sensibil şi lipsa unui control efectiv de constituţionalitate al ordonanţelor de urgenţă nu numai că bulversează întregul sistem, dar afectează chiar esenţa statului de drept - securitatea raporturilor juridice şi previzibilitatea legii, precum şi principiul separaţiei puterilor în stat”, completează sursa menţionată.

Preşedintele Iohannis a mai subliniat că mesajul transmis în documentul adoptat de Comisia de la Veneţia este cât se poate de clar: guvernanţii au datoria să repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea în aplicare de îndată şi în integralitate a recomandărilor organismelor europene din domeniu.

Şeful statului „consideră inadmisibilă conduita guvernanţilor care, nici până la acest moment, după votul clar al românilor din 26 mai, nu au implementat recomandările Comisiei de la Veneţia cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justiţiei, aspect subliniat şi în opinia din 21 iunie 2019. Păstrarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie ca instrument de intimidare a magistraţilor, menţinerea în legislaţie a dispoziţiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor, care pun în pericol însăşi funcţionarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creşterea rolului ministrului justiţiei în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente”, potrivit comunicatului de presă al Preşedinţiei.

Klaus Iohannis mai spune că opinia Comisiei de la Veneţia vizează chiar modul general de folosire a ordonanţelor de urgenţă, indiferent de domeniul în care sunt adoptate, şi instabilitatea pe care această practică o creează.

„Folosirea în continuare a ordonanţelor de urgenţă în lipsa unor situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, în domenii precum administraţie publică sau economie, reprezintă un mod profund greşit de înţelegere de către Guvern a votului românilor din 26 mai. Este un abuz evidenţiat de Comisia de la Veneţia şi respins în mod clar de către cetăţeni, prin răspunsul covârşitor favorabil dat celei de-a doua întrebări de la referendum, care şi-a demonstrat, şi astfel, justeţea. Comisia de la Veneţia reafirmă principiul potrivit căruia, într-o democraţie, procedura parlamentară de adoptare a legilor trebuie să fie regula, iar legiferarea prin ordonanţe de urgenţă să reprezinte excepţia permisă de Constituţie doar în anumite condiţii. Utilizarea instrumentului ordonanţelor de urgenţă într-un mod care conduce la transformarea excepţiei în regulă a fost sancţionată aşadar atât de cetăţeni, cât şi de Comisia de la Veneţia”, conform sursei citate.

Şeful statului a reiterat atenţionarea transmisă Guvernului actual că această practică trebuie să înceteze.

„Participarea semnificativă la scrutinul din luna mai arată, încă o dată, că cetăţenii îşi doresc o Românie ferm angajată să respecte valorile europene în scopul consolidării democraţiei, pentru că fără o justiţie independentă şi funcţională nu poate exista stat de drept şi nici progres al ţării, care să se reflecte, în fiecare zi, într-o viaţă mai bună pentru români”, a conchis preşedintele Iohannis.

Reacţia şefului statului vine în contextul în care Comisia de la Veneţia exprimă preocupare în legătură cu reformele aplicate în sistemul judiciar din România, în principal în privinţa recurgerii la ordonanţe de urgenţă şi asupra motivelor înfiinţării Secţiei speciale de investigare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-25

In legatura cu acest articol...

Profesoară de engleză, CONDAMNATĂ la închisoare după relații sexuale cu un elev

Codrin Ștefănescu RUPE TĂCEREA. Care este scopul PSD la prezidențiale

Rovana Plumb s-a „lepădat” de Dragnea

Procurorul general INTERVINE în cazul Sorinei. DECIZIA care va schimba totul

ULTIMA ORĂ: Comisia de la Veneția, un nou RAPORT DUR asupra justiției din România
Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
24 Iun 2019

alt guvern va trebui sa vina nu astia ciuma rosie psd-ista
CUCUVEAUA ROZ -BETON
24 Iun 2019

Cand cacaciosii lui Vulpita dadeau ordonante la greu atunci johanus nu vedea era dus cu sorcova Acum nu e bine cand guvernul vrea sa faca o justitie pentru toti hotii nu doar pentru PSDSi slava Domnului sasul are bube mari in cap si ar cam trebui ca hotii sa stea la puscarie nu la Cotroceni
CUCUVEAUA CU PALTONOI
25 Iun 2019

Dar tu ,ai respectat constitutia cand ieseai la demonstratii cu geaca rosie Dar cand alocai miliarde pe arme secondhand luand de la gura copiilor fara aprobarea parlamentului atunci era normal asa i ,atunci respectai legea si constitutia Nu ti e rusine ?esti sef de stat sau mafiot de grup infractional ?
MARIUS CHICOS -ROSTOGAN
25 Iun 2019

Un pedagog de scoala noua ,personaj caragialesc Da lectii un parligar ,hot si nemernic ,unui popor Prosti am fost ca am votat asa o catastrofa dementa Siktir boaita !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz