2020-04-06 16:18

La mai bine de jumatete de an de la devastatorul cutremur, Haiti se află încă sub ruine

 |  17:12
La mai bine de jumatete de an de la devastatorul cutremur, Haiti se află încă sub ruine

Au trecut şase luni de ladevastatorul cutremur din Haiti, iar capitala Port au Prince se află încă subruine şi este plină de moloz. Oamenii dorm încă în corturi, iar reconstrucţiaţării, la care toată comunitatea internaţională a promis că va participa, nuprogresează în nici un fel.

Laşase luni după cutremurul din 11 ianuarie, în urma căruia aproape 300.000 deoameni au murit, alte 300.000 au fost răniţi şi 1,5 milioane au rămas fărăadăpost, reconstrucţia ţării este departe de a corespunde necesităţilorpopulaţiei. Autorităţile şi organizaţiile internaţionale care au promis un realajutor pentru populaţia din Haiti au uitat parcă ce s-a întâmplat, şi au întorsspatele oamenilor.

"Amajuns aici la 24 de ore după cutremur şi pot spune că, în afara corpurilorîntinse pe jos şi a mirosului, arată exact la fel. Nimic nu s-a schimbat, iaroamenii devin frustraţi", a declarat cântăreţul de origine haitiană Wyclef Jean.

Deşi strângerea de fonduri care a avut locpoate fi declarată cea mai mare mobilizare de forţe realizată vreodată la nivelmondial, banii nu sunt folosiţi sau nu ajung în Haiti.

PotrivitOrganizaţiei Naţiunilor Unite, aproape 4.000 de case de 18 metri patraţi aufost construite în cadrul unui prim proiect, care prevede 10.000 de case. CruceaRoşie americană şi Crucea Roşie franceză au promis construcţia a 30.000 de casetradiţionale, dar până în acest moment nu a fost construită nici măcar una.Autorităţile au demarat, însă lucrările pentru doar 500 de locuinţe, într-unsat din estul capitalei.

Haitieniisunt complet revoltaţi de ce se întâmplă şi au impresia că sunt duşi de nas. Înprimul rând de guvernul haitian, care nu a elaborat un plan de reconstrucţie a capitalei,şi apoi de comunitatea internaţională, care a promis 10 miliarde de dolari pe operioadă de cinci ani, dar a furnizat prea puţin până în prezent.

Celmai probabil comunitate internaţională nu dispune de aceşti bani, iar cel carear trebui să se ocupe de rezolvarea acestei probleme este fostul preşedinteamerican Bill Clinton.

Sarcinalui Clinton este însă dificilă, deoarece comunitatea internaţională a acţionatpripit şi sub impactul emoţiei, promiţând sume pe care nu şi le putea permite.

Unadintre cele mai puternice voci care a încercat să facă ceva concret pentru aajuta la refacerea capitalei este actorul american Sean Penn.Deşi nu a fost niciodatăîn Haiti înainte de cutremur, Penn a părăsit foarte puţin ţara dinianuarie.

"Am venit cu ideea să stăm două săptămânişi să încercăm să ajutăm. Dar e ceva prea puternic şi devine o obligaţie, cândvezi puterea unor oameni care nu au trăit nicodată bine şi care au atâtea dedăruit", a declarat cel care a câştigat Oscarul pentru rolulmilitantului Harvey Milk.

Actorulacuză în primul rând presa pentru că a părăsit Haiti după ce imaginile nu aumai fost interesante, dar mai ales că nu a reflectat constant dezastrul în carese află încă ţara.

"Rămânede văzut dacă poporul american, comunitatea internaţională se vor uni şi vorpăstra aceeaşi implicare pe care a arătat-o armata Statelor Unite până la capătsau vor avea un răspun de urgenţă cosmetizat, lăsând o ţară care a suferit multtimp, să sufere şi mai mult", a declarat actorul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine