2020-08-09 12:59

Laszlo Tokes, despre UMF Târgu Mureş: UDMR vinde ieftin găina

 |  07:53
Laszlo Tokes, despre UMF Târgu Mureş: UDMR vinde ieftin găina

Europarlamentarul FIDESZ Laszlo Tokes a declarat, sâmbătă, că ar fi ”foarte mulţumit” dacă maghiarii ar putea fi prezenţi cu drepturi depline la UMF Târgu Mureş, care le-a ”fost luată”. Tokes a ţinut să precizeze că UDMR ”vinde ieftin găina”.

”Am cam uitat de această revendicare a noastră. Nici până în ziua de astăzi nu avem o universiate cu predare în limba maghiară şi noi acum, după 25 de ani lăsaţi în urma noastră, am fi mulţumiţi măcar dacă am avea ceva facilităţi în acest sens şi, uite, am coborât foarte mult cu doleanţele, cu revendicările noastre. Am fi foarte mulţiumiţi dacă am putea fi prezenţi cu drepturi depline la UMF Târgu Mureş, pentru că, nu uitaţi, această universitate a fost luată de la noi, universitatea a fost desfiinţată. Deci, iată compromisurile, oportunismul, politica paşilor mici. E greşită, a eşuat, pentru că, vedeţi, coborâm cu preţul. UDMR vinde ieftin găina, nu-i aşa? Evident, dacă pui un preţ scăzut, atunci vinzi toate găinile, dar nu poţi să cobori cu preţul la nesfârşit”, a afirmat Laszlo Tokes, potrivit Mediafax.

Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat, la rândul său, că educaţia medicală trebuie plasată în contexul politicii naţionale. Potrivit lui Orban, problema învăţământului medical din Ardeal trebuie abordată ”din punctul de vedere al unor servicii de sănătate complexe maghiare intracarpatice”.

”Trebuie dedus dintr-o politică coerentă la nivel naţional şi, sigur, Târgu Mureş nu poate lipsi din această poveste. În învăţământul medical din Ardeal, Târgu Mureş este căminul. Vom crea condiţiile, dar nu este suficient că politicienii ardeleni vor, nu ajunge că Guvernul ungar vrea, cei interesaţi trebuie să vrea. Între 2014 şi 2018, acasă în Ungaria, scopul nostru este să avem un sistem cetăţenesc pentru unificarea naţiunii, iar după crearea cadrului juridic şi viaţa cotidiană trebuie să realizeze unificarea naţională”, a precizat Viktor Orban.

Fiind întrebat ”când se va obţine autonomia Ţinutului Secuiesc”, Laszlo Tokes a criticat ”politica eşuată”, a UDMR.

”Hunor Kelemen nu-l văd, am auzit ca aseară era pe aici. La anumite întrebări ar fi mai în măsură să răspundă el. Asta este problema autonomiei, dacă cerem mult, dacă avem revendicări pe măsură, evident că ceea ce ni se dă va fi mai mult, ceea ce putem obţine va fi pe măsură. Dar dacă nu revendicăm sau cerem lucruri mărunte, atunci nici măcar lucrurile acelea mărunte nu ni se vor da”, a afirmat Laszlo Tokes. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz