2020-07-03 20:53

Leapșă Dragnea – Iohannis. Revizuirea Constituției și pensiile parlamentarilor, în viziuni diferite

 |  21:01
Leapșă Dragnea – Iohannis. Revizuirea Constituției și pensiile parlamentarilor, în viziuni diferite

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a reacționat după ce șeful statului a refuzat invitația sa la dezbaterea revizuirii Constituției. El a spus că nu renunță la ideile sale privind ciclurile electorale și alegerile comasate pentru că sunt benefice pentru țară.

„Am văzut poziţia preşedintelui şi o respect, dar eu îmi menţin în continuare punctul de vedere. (...) Nu renunţ la această idee. Că se face de mâine, că se modifică Constituţia anul viitor, că se modifică în 2017, e important să se accepte acest principiu. Noi putem întârzia orice idee, bună sau rea, dar orice lucru bun, dacă se consideră că e bun, dacă se face mai repede are de câştigat România”, a spus Dragnea. În opinia sa, este important ca în România să nu se mai organizeze alegeri din doi în doi ani pentru a asigura o continuitate departe de agitația electorală, iar partidele politice vor trebui să accepte acest lucru pentru a putea stabili un plan de dezvoltare pentru țară.

Luni, după ședința Biroului Permanent Național, Dragnea a anunțat că PSD îl invită pe președinte, alături de toate partidele, să participe la discuțiile pe revizuirea Legii Fundamentale. Dar în conferința de presă pe care a ținut-o luni seara, șeful statului a declarat că nu consideră a fi „o idee bună” să se reia discuțiile privind modificarea Constituției acum când mai sunt doar câteva luni până în 2016, an electoral. După părerea sa, astfel de dezbateri trebuie purtate pe timp de calm electoral, deci „cu plăcere”, dar după alegerile de anul viitor, nicidecum înainte.

Șeful PSD plusează peste președinte

Un alt subiect în care Dragnea și Iohannis au puncte de vedere diferite este Legea pensiilor parlamentarilor. Președintele interimar al PSD a anunțat că la ședința coaliției s-a decis să fie retrimisă la comisii, deși acestea au elaborat deja un raport la solicitarea de reexaminare trimisă de șeful statului. El a precizat că e nevoie chiar de mai multe modificări decât a cerut președintele Iohannis. „Părerea noastră este că solicitările sau observaţiile preşedintelui sunt de bun-simţ, dar în opinia mea nu sunt suficiente”, a explicat Dragnea.

El a detaliat una dintre modificări potrivit căreia doar parlamentarii care au la activ cel puțin un mandat întreg pot beneficia de pensie, în timp ce în proiectul actual durata minimă este de șase luni, lucru care nu i se pare corect: „Dacă un parlamentar nu poate să finalizeze un mandat, nu poate beneficia de această mărire de pensie”. Coaliția mai vrea să elimine și prevederile care permit în prezent ca un parlamentar să încaseze pensie specială fiind încă în funcție.

În fine, Dragnea a susținut că forma pe care o vrea pentru această lege este una „foarte apropiată, poate până la identitate, cu modelul de la Parlamentul European” și că „fiecare prevedere din această lege trebuie judecată ţinând cont şi de părerea populaţiei şi de bun-simţ”. Șeful PSD vrea implicarea liderilor partidelor și speră că și opoziția va colabora la acest proiect.

Anterior declarațiilor lui Dragnea, Comisia pentru statutul parlamentarilor a modificat și apoi votat în unanimitate o serie de modificări. „Comisia a discutat toate elementele pe care le conţine cererea de reexaminare a preşedintelui, o bună parte dintre ele au fost adoptate ca fiind necesare. Acest raport a fost votat în unanimitate”, a spus Bogdan Niculescu Duvăz, șeful comisiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz