2020-07-08 01:46

Legalitatea independenţei Kosovo, hotărâtă la Haga

 |  19:38
Legalitatea independenţei Kosovo, hotărâtă la Haga

Curtea Internaţionalăde Justiţie de la Haga urma să dea ieri publicităţii avizulconsultativ privind legalitatea declarării independenţei fostei provincii sârbeKosovo. Avizul CIJ, principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite, este neconstrângător,dar se aşteaptă să intensifice presiunile pentru avansarea negocierilor dintreBelgrad şi Priştina, despre viitorul statut al fostei provincii sârbe.

Kosovoşi-a declarat independenţa la 17 februarie 2008. Noul stat a fost recunoscutpână în prezent de 69 de ţări, inclusiv de Statele Unite şi 22 dintre cei 27 demembri UE. România se numără, alături de Grecia, Spania, Slovacia şi Cipru,printre cele cinci ţări membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo.

Practic, ieri, judecătorii Curţii de la Haga au avut destabilit în ce măsură declaraţia de independenţă a Kosovo este în concordanţăcu dreptul internaţional. Miniştrii de externe din UE

se vor întâlni la 26 iulie pentru a discuta şi a formulaun răspuns comun la opinia emisă de CIJ.

Curteaa fost sesizată în legătură cu legalitatea declarării independenţei Kosovo faţăde Serbia de Adunarea Generală a ONU.

Pledoariileau fost făcute de părţile implicate, Serbia şi Kosovo, dar şi de alte 29 de ţări,inclusiv Statele Unite, Rusia şi România, care au fost audiate la tribunalulONU în decembrie anul trecut.

Presiuni pentrurecunoaşterea independenţei

Recent,Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care arăta că eurodeputaţii"ar saluta recunoaşterea de către toate statele membre a independenţeiKosovo"Presa internaţională a relatat în ultima vreme că se fac presiuni asupra ţărilorcare nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest demers diplomatic. Uniipoliticieni de la Priştina dădeau chiar numele României printre cele aleţărilor care s-ar pregăti să recunoască independenţa teritoriului kosovar. Oficialiiromâni au negat această informaţie. Mai mult, România a furnizat Belgradului asistenţăjuridică în procesul pe care Serbia l-a intentat la Curtea Internaţională deJustiţie de la Haga.În iunie, preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnirela Tirana cu omologul său albanez, Bamir Topi, căruia i-a spus că poziţiaRomâniei în privinţa Kosovo rămâne "inflexibilă". În privinţa Serbiei, refuzul de a recunoaşte independenţa Kosovo şi disputa cu provinciaseparatistă au blocat discuţiile privind aderarea la UE şi i-a diminuat capacitateade a atrage investiţii străine, potrivit Reuters.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz