2019-10-16 03:28

Legile Justiției. Iohannis ia primele MĂSURI: va merge la ședința CSM

 |  16:55
Legile Justiției. Iohannis ia primele MĂSURI: va merge la ședința CSM

Şeful statului şi-a anunţat participarea la şedinţa de vineri a CSM, care va avea loc într-un context tensionat de trecerea prin Parlament a modificărilor aduse legilor justiţiei şi introducerea câtorva zeci de amendamente la Codurile penale, care ameninţă să destabilizeze sistemul.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că pe agenda de vineri a preşedintelui Klaus Iohannis se află prezenţa la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, cu începere de la ora 10.00.

În ultimele două luni CSM a criticat în mai multe rânduri modificările aduse legilor justiţiei.

Preşedintele Iohannis a prezidat pentru prima oară o şedinţă a CSM în 6 ianuarie 2015, etichetând momentul drept unul "special".  "Rolul meu constituțional de mediator mă obligă, totodată, să veghez la protejarea sistemului judiciar de orice ingerință din partea altor puteri ale statului sau a altor entități instituționale. Există linii roșii a căror traversare produce o periculoasă debalansare a echilibrului în stat, iar recalibrarea constituie un proces lung și dificil", declara şeful statului în şedinţa CSM de atunci.

Cu acea ocazie, Iohannis a reiterat totodată că "este de datoria mea să arăt, totodată, că instituțiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituțiile nu aparțin conducătorilor. Doar așa ne putem feri de derapaje și manipulări, de situații periculoase și nedemocratice. Așadar, instituțiile trebuie consolidate și apărate în ansamblu, și aici mă refer la toate cele trei componente ale Ministerul Public: Parchetul general, DNA și DIICOT. De asemenea, din același punct de vedere al consolidării sistemului judiciar, opinez că, în perspectiva regândirii și modernizării arhitecturii instituționale a legilor siguranței naționale și a legii CSAT, este util să luăm în discuție dacă nu cumva între membrii CSAT ar trebui să se regăsească și procurorul general, nu o persoană anume, ci instituția procurorului general. De asemenea, cred că CSM, Înalta Curte și Parchetul General ar trebui să poată avea inițiativă legislativă pentru că reprezintă instituțiile de aplicare a legii, respectiv de guvernare a justiției".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-01-04Parerea ta...

MARCEL
08 Ian 2018

Asta inseamna independenta justitiei. ADICA PRESEDINTELE TARII VINE SI SPUNE CE SA FACA JUDECATORII....Halal DEMOCRATIE....SUNTEM O COLONIE...Presedintele trebuie sa fie reprezentantul romanilor...sa fie moderator si NU INCITATOR...IN MIJLOCUL MANIFESTANTIILOR....PACAT MARE PACAT ...Nu vreau sa jignesc sau sa supar pe cineva dar asta e situatia ....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray