2020-08-09 20:44

Legislativul a numit oameni politici ai Puterii în funtea unor instituţii-cheie ale statului

 |  21:01
Legislativul a numit oameni politici ai Puterii în funtea unor instituţii-cheie ale statului

Premierul Victor Ponta a reuşit să îşi impună în conducerea Băncii Centrale oamenii de încredere de la partid, Consiliul de Administraţie al BNR fiind mai politizat ca niciodată, după cum au apreciat surse din mediul bancar. Puterea a avut un plan bine conturat: în urmă cu două săptămâni a cedat liberalilor preşedinţia Comisiei de sănătate pentru a o prelua pe cea a Comisiei de buget-finanţe, care a dat, luni, undă verde politicienilor agreaţi şi i-a eliminat pe finanţiştii ce-au făcut parte până acum din conducerea BNR. Cristian Popa şi Nicolae Dănilă au zburat din fruntea Băncii Centrale pentru a le face loc fostului ministru al Bugetului Liviu Voinea şi fostului secretar de stat la Finanţe Gheorghe Gherghina. Cei doi, susţin surse din PSD, intraseră în coliziune cu unele interese din partid. Toate numirile ţitite de Putere au fost adoptate de plenul Parlamentului.

Cu eficienţă maximă, Comisiile reunite de buget-finanţe-bănci i-au avizat şi plenul Legislativului i-a votat, luni, pe Florin Georgescu pentru poziţia de prim-viceguvernator al BNR, precum şi pe Bogdan Olteanu şi Liviu Voinea pentru funcţiile de viceguvernatori, în timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsă. Membrii neexecutivi ai viitorului Consiliu de Administraţie vor fi Gheorghe Gherghina (susţinut de PSD), Virgil Stoenescu (susţinut de PDL), Daniel Dăianu (susţinut de PSD), Angnes Nagy (susţinută de UDMR) şi Dinu Marin (susţinut de PC). Candidatura actualului membru al CA Nicolae Dănilă a fost respinsă la vot, deşi PSD a anunţat iniţial că îl susţine pentru un nou mandat.

Dăianu a abandonat ASF

Daniel Dăianu a luat prin surprindere, demisionând, luni dimineaţă, din poziţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Fostul ministru al Muncii din partea PSD şi fost preşedinte UNPR Marian Sârbu a fost avizat de Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament pentru a prelua poziţia de prim-vicepreşedinte al ASF. Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat au votat candidaturile pentru şase posturi vacante de consilieri ai Curţii de Conturi. Cosmin Nicula a fost propus de PSD pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Ceilalţi consilieri ai Curţii de Conturi votaţi de comisiile de buget sunt Dedsi Attila (UDMR), Donovici Constanţa (PSD), Firţescu Dan (PSD), Pieleanu Ileana Manuela (PC) şi Vorniceanu Marius (PSD).

Incompatibil la Radio

Plenul Parlamentului a aprobat, luni, noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune, cu 332 de voturi pentru şi 49 de voturi împotrivă, membrii CA ai SRR depunând la această oră jurământul pentru învestirea în funcţie. Noul Consiliu este format din Mirela Ioana Fugaru, Ilie Virgil Daniel, Ruxandra Săraru, susţinuţi de PSD; Alexandru Ducu Bertzi, propus de PNL; Radu F. Alexandru (PDL), Alina Stanciu (PC), Demeter Andras Istvan (UDMR), Alexandra Dumitraşcu (PP-DD), Ana Florea (Minorităţi), Maria Ţoghină (Preşedinţie), Ovidiu Miculescu (Guvern), Nicoleta Viorica Balaci şi Adrian Doroş, susţinuţi de angajaţii din SRR. De menţionat este faptul că Ovidiu Miculescu, declarat incompatibil de Curtea de Apel în urma unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate, sentinţa nefiind definitivă, a fost avizat să ocupe funcţia de preşedinte-director general al postului public de Radio. Stelian Tănase a fost şi el votat preşedinte-director general al postului public de Televiziune.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz