2020-05-29 04:46

Liberalii, despre legea prevenției medicale. Un proiect controversat, devenit motiv de polemică între PNL și PSD

 |  21:01
Liberalii, despre legea prevenției medicale. Un proiect controversat, devenit motiv de polemică între PNL și PSD

Marius Florian

Liberalii propun ca cetățenii care refuză serviciile medicale de prevenție să fie obligați să plătească, în cazul în care se îmbolnăvesc. Deputații liberali Alina Gorghiu (copreședinte PNL), Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus în acest sens la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate.

Fostul ministru al Sănătății, actualmente lider al deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat că proiectul de lege privind prevenția în sănătate prevede ca cetățenii să fie informați, să primească gratuit aceste servicii ca un drept și o responsabilitate a statului român față de ei, dar solicită ca și aceștia să învețe să fie responsabili față de propria sănătate.

De la „responsabili față de propria sănătate”, până la „vă plătiți voi tratamentul”, exact așa cum scrie în expunerea de motive a legii și a dezbaterilor din presă din ultimele zile, e cale lungă. Așa că PUTEREA a făcut „turul” liberalilor pentru a înțelege ce este și ce nu este cu această lege.

Orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.

Printre semnatarii liberali ai legii co-președintelui PNL, Alina Gorghiu, se regăsesc și patru parlamentari constănțeni, respectiv co-președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir; deputații Mihai Tararache și Victor Manea și senatorul Puiu Hașotti.

„E vorba de prevenție la boli, nu e specificat tratamentul de cancer. Ideea e următoarea: prevenția este foarte bună. Legea este în dezbatere publică până la 1 martie. Până atunci se discută cu toți factorii implicați, vezi care sunt lacunele legii, unde trebuie îndreptat ș.a.m.d. Dar, conceptul de prevenție este foarte bun… acum, că s-au gândit la o speță și au fost pe online create aceste campanii, asta e partea a doua… Din ce-am înțeles de la colegii mei de la comisia de sănătate totul a fost interpretat greșit. Acum, fiind în dezbatere publică, pot fi îndreptate greșelile. E mai bine să îi educăm pe oameni să se ducă la control și să depisteze ce boli au și să prevină. Prevenția, asta e sensul legii. Mai departe, în dezbaterea publică, o să vedem unde sunt lacunele, unde mai îmbunătățim. Acum, campania, nu o înțeleg, până și la PSD și am văzut că și Zgonea a intrat în jocul acesta”, a spus Mihai Tararache, pentru Puterea de Constanța.

Într-adevăr, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a avut o ieșire vehementă, sâmbătă, la adresa liberalilor.

„Pentru că PNL se gândește doar la cei bogați, nu și la omul de rând, care poate nu își permite să plătească medicamentele. Cu acești oameni ce facem? Îi lăsăm să moară în chinuri pentru că nu au ajuns la controalele de prevenție? Oricum, vă spun din proprie experință, mama mea și-a făcut analizele din 6 în 6 luni, dar cancerul a fost descoperit doar când era deja prea târziu ca să poată fi salvată”, a spus Zgonea.

Președintele PNL Constanța laudă vremea lui Nicolăescu la Sănătate

Trecem la alt semnatar al proiectului de lege, co-președintele Gheorghe Dragomir, care expune un punct de vedere interesant: să terminăm cu oamenii uitați prin munți!

„Când vorbim de prevenție, îmi aduc aminte de cât de mult a contat cât de mult s-a făcut în timpul guvernării Tăriceanu, când domnul Nicolăescu a fost ministru al Sănătății și când prin finanțarea tuturor analizelor făcute de toți locuitorii României, cât de mult a contat, pentru că foarte mulți nu fuseseră să își facă analize. S-a văzut cât de mult contează să faci prevenție, înainte să ajungi într-o fază finală, într-o, Doamne Ferește, o situație în care e mai greu de ieșit... Intenția dumnealor este... am văzut ceea ce se propune, intenția este de a-i determina pe cetățenii României, obligatoriu, să meargă să facă analizele. Dacă acest lucru se va reuși și statul va finanța un astfel de act normativ 100% aceste analize, va fi un mare câștig pentru cetățeni. Sigur, am văzut și comentariile prin care se spune că ei vor fi puși să plătească... nu, se dorește obligativitatea acestor analize și acestor acte de prevenție pentru cetățeni. În toate țările evoluate să știți că prevenția este pe primul loc și de aceea durata de viață este mai mare decât în România și cazurile de îmbolnăviri cu grad de dificultate mare este diferit și cu grad diferit față de ceea ce este în țara noastră. (... ) Avem un card de sănătate. La ora actuală, dacă n-ai card de sănătate nu poți să faci nimic. Orice rețetă, orice beneficiu de pe urma finanțării statului se face în conformitate cu aceste legi, deci România nu mai trebuie să aibă acești cetățeni uitați prin munți sau prin sate rătăcite. (Situația – n.r.) trebuie să dispară. Dacă lăsăm lucrurile așa, suntem noi deja rupți de realitate. Ce facem? Îi lăsăm să moară? Nu! Trebuie obligatoriu să aibă medic de familie, nu e grija lor să și-l găsească, ci e grija statului”, a spus Gheorghe Dragomir, pentru Puterea de Constanța.

De cealaltă parte, nici social-democrații constănțeni nu sunt încântați de ideea liberală. Deputatul Mircea-Titus Dobre, asemenea lui Valeriu Zgonea, a făcut referiri la cei mai săraci dintre noi.

„Asta înseamnă că un bătrân aflat în vârf de munte, pentru care mersul la medic reprezintă o adevărată aventură, în cazul în care are cancer, trebuie să își plătească tratamentul. Pentru că nu a ajuns să își facă controalele de prevenție. Și pentru că PNL se gândește doar la cei bogați, nu și la omul de rând, care poate nu își permite să plătească medicamentele. Cu acești oameni ce facem? Îi lăsăm să moară în chinuri pentru că nu au ajuns la controalele de prevenție?”, a spus Dobre.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-07Parerea ta...

GU RU BIVOL ARE
08 Feb 2016

Da'pe vergil"magnificul"Chitac de ce nu-l intrebati,ca e și el lider pnl/mi sa(cel puțin după discurs:determinism,echilibru universal)?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine