2020-08-15 22:33

Liberalii și-au decis soarta: fuzionează cu PDL!

 |  21:01
Liberalii și-au decis soarta: fuzionează cu PDL!

Liberalii i-au dat miercuri un mandat deschis lui Crin Antonescu la negocierile cu PDL pentru unificarea dreptei. Antonescu a anunțat că nu va mai candida la șefia partidului, dar în cursă se va înscrie Klaus Iohannis, care va încerca să obțină votul liberalilor la Congresul din 28-29 iunie. În schimb, Ludovic Orban, care anunțase inițial candidatura la șefia PNL, s-a retras din competiţie, declarând că îl va susține pe Iohannis. A rămas totuși în cursă Ioan Ghișe care, la rându lui, vrea să fie președintele PNL. Întâlnirea PNL-PDL a fost precedată şi de o reuniune a conducerii democrat-liberalilor care au subscris începerii negocierilor de unificare a dreptei.

La Congresul PNL vor fi convocaţi 1.550 de delegaţi urmând ca, până atunci, o comisie condusă de Mircea Ionescu Quintus, în calitate de preşedinte să se ocupe de pregătirea noului proiect de Statut.

Candidatură cu derogare

„Dacă ar fi existat doar candidaţi a căror temă să fie întoarcerea în curtea PSD aş fi intrat în luptă pentru a împiedica acest lucru. Nu este cazul!”, a spus Antonescu, la finalul Delegaţiei Permanente a PNL. El a precizat că susţine candidatura lui Klaus Iohannis la şefia partidului. În schimb, liberali prezenți la ședință au declarat pentru PUTEREA că au fost certuri în ședință între echipa lui Crin Antonescu și restul liberalilor. Anterior, la  doar 20 de minute de la începerea ședinței, Klaus Iohannis a venit în fața presei și a spus că va candida la șefia partidului.

„Astăzi, în deschiderea Delegaţiei Permanente, am anunţat că voi candida la preşedinţia PNL. Am cerut o derogare de vechime pentru a fi în această poziţie. Cred că reacţia colegilor din partid a fost una foarte bună. În concluzie, ne pregătim pentru Congres“, a spus Iohannis. El a adăugat că a fost supărat de rezultatul la europarlamentare în Sibiu. „Eu cred că PNL va continua foarte bine, în final cred că vom şi câştiga“, a spus Iohannis.

Ludovic Orban a renunțat

Dar Iohannis are și contracandidați, întrucât Ludovic Orban a anunţat, miercuri, iniţial, în Delegaţia Permanentă a partidului, că renunţă la candidatura anunţată pentru şefia PNL, de la congresul extraordinar, pentru a-l sprijini pe Klaus Iohannis pentru această poziţie.

„Am luat decizia de a-mi retrage candidatura. Consider că astăzi dl Klaus Iohannis este cea mai bună soluţie pentru PNL, consider că decizia domniei sale de a-şi asuma răspunderea de a conduce PNL este o decizie bună pentru România, bună pentru PNL. (...) Îi acord întreg sprjinul meu în demersul domniei sale de a transforma PNL în bine, de a construi un PNL care să aibă forţa să câştige alegerile prezidenţiale şi, de ce nu, să constituie coloana vertebrală a dreptei româneşti“, a declarat Orban la Palatul Parlamentului.

Băsescu e toxic

Orban a mai spus că Băsescu este toxic și a militat pentru o îndepărtare a PNL de Traian Băsescu.  „Şansa de a câştiga alegerile prezidenţiale de către un candidat din dreapta spectrului politic este direct proporţională cu depărtarea pe care acesta o va avea de Traian Băsescu, a declarat deputatul liberal Ludovic Orban, miercuri, la Palatul Parlamentului. „După opinia mea, şansa de a câştiga alegerile prezidenţiale de către un candidat din dreapta spectrului politic este direct proporţională cu depărtarea pe care acest candidat o va avea de Traian Băsescu, care astăzi este toxic şi care astăzi, de fapt, nu are decât rolul de coloana a cincea a PSD în dreapta spectrului politic”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, PMP este creaţia „orgoliului“ lui Traian Băsescu care a vrut să rupă Partidul Democrat. „Partidul Democrat nu a acceptat comanda dată de comandant de a o alege preşedinte pe Elena Udrea”, a adăugat deputatul liberal.

Un mare partid

Vasile Blaga a anunţat că liderii PDL au aprobat, în unanimitate, începerea discuţiilor cu PNL pentru o alianţă. El a menţionat că se doreşte constituirea, în final, a unui mare partid de dreapta. „Participăm la această discuţie deschişi. Dorim să colaborăm pe termen scurt, mediu şi lung. Deci, nu vom avea în vedere doar alegerile prezidenţiale din acest an, ci şi alegerile locale şi parlamentare din 2016”, a adăugat Blaga. În privinţa candidatului la Preşedinţie, Vasile Blaga a arătat că împreună cu liberalii vor stabili criteriile de desemnare a candidatului unic. El a explicat şi că este posibilă o fuziune între PDL şi PNL înainte de alegerile parlamentare din 2016, dar a arătat că aceasta nu este posibilă înainte de prezidenţiale din cauza timpului scurt.

PMP se pregăteşte de Congres

Partidul Mişcarea Populară (PMP) îşi va alege o nouă conducere la Congresul ce-ar putea avea loc pe 7 iunie. Preşedintele interimar al PMP, Eugen Tomac, a declarat, miercuri, pentru Mediafax: „Am decis să convoc Colegiul Naţional al PMP şi voi propune să fie convocat Congresul partidului pe 7 iunie. Noi am amânat Congresul din martie până după alegeri şi acum vom face acest Congres“. Tomac a spus că nu a luat încă decizia dacă va candida la preşedinţia partidului. Europarlamentarul Cristian Preda s-a pronunţat pentru „o formulă de conducere suplă” a PMP. El a declarat, la Rfi: „Dacă va fi un Congres, eu voi candida pentru o poziţie în sânul conducerii partidului, pentru că impresia mea e că aş putea juca un rol politic în România, chiar dacă va trebui să fac în continuare naveta la Bruxelles şi la Strasbourg ca deputat. Mă voi angaja într-un asemenea efort, însă aştept să stabilim o dată a Congresului şi în momentul în care se va stabili data, voi explica în ce fel văd lucrurile“.

MRU, dispus la orice sacrificiu

Președintele Forței Civice (FC), Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat miercuri că este dispus să fac „absolut“ orice sacrificiu pentru a genera atmosfera capabilă să construiască uniunea forțelor de centru-dreapta. „Nu există sacrificiu personal în condițiile în care gândim vizionar pentru România. Ceea ce ne interesează este să ajungem la posibilitatea de a oferi României un președinte care să fie în același timp reprezentativ, credibil, bun european, care să cunoască instituțiile statului și care să știe perfect care-i sunt atribuțiile constituționale, să se plieze pe ele. Mi-ar plăcea să văd un președinte dintr-o generație mai tânără, cu o biografie nepătată și capabil să-i reprezinte pe toți cetățenii României, indiferent de limba maternă pe care aceștia o vorbesc“, a precizat liderul FC, citat de Agerpres. El a adăugat că nu există orgoliu care să nu poată fi depășit pentru atingerea acestui obiectiv. Președintele FC a spus că acum este preocupat de unirea forțelor de dreapta, deziderat despre care spune că este absolut necesar pentru o victorie în alegerile din toamnă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-05-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz