Preşedintelesocial-democraţilor se opune realizării unei alianţe cu liberalii pentrualegerile din 2012, ignorând mesajele venite din partea foştilor lideri aipartidului, Ion Iliescu şi Mircea Geoană.
PSD şi-amodificat în ultimele săptămâni declaraţiile privind colaborarea cu PNL, mesajelevenite dinspre Kiseleff oscilând în funcţie de prezenţa în ţară a lui VictorPonta. În timp ce acesta era plecat cu soţia la New York, la o reuniune aInternaţionalei Socialiste, Adrian Năstase a declarat că PSD este pregătit sămeargă la Palatul Victoria într-un „guvern de avarie”. După ce a revenit laBucureşti, preşedintele pesediştilor a negat vehement o astfel de posibilitate,susţinând că a fost doar o părere personală a fostului premier. Săptămânatrecută, în timp ce Victor Ponta se afla în concediu, liberalul Crin Antonescua declarat că a vorbit la telefon cu preşedintele PSD despre o viitoareplatformă de guvernare. Liderul pesediştilor a negat această convorbire,spunând că nu s-a pus problema de aşa ceva, în ciuda faptului că liberalii le-auamintit pesediştilor că au participat la o întâlnire în care s-a discutatsubiectul. Ieri, la finele şedinţei Biroului Permanent Naţional, Victor Ponta l-apersiflat pe Mircea Geoană, spunând că el este „singurul om din PSD, care vreao alianţă cu PNL”.Invitaţie pentru guvernare
„Fie că vrea Victor Ponta, fie că nu, totacolo se va ajunge. Este doar o chestiune de timp până când se va realizaalianţa. Năstase şi Hrebenciuc au discutat cu liberalii, dar Ponta nu vrea săaudă de alianţa cu PNL. Lucrurile vor fi tranşate într-un Comitet Executiv întoamnă, deoarece mulţi lideri de filială văd cu ochi buni această filială”,ne-au precizat surse din conducerea social-democraţilor. Conform surselorcitate, PSD va trebui dea dovadă de mai multă flexibilitate dacă doreşte sădărâme Cabinetul Boc. „Astăzi este mai evident ca niciodată căRomânia are nevoie de un proiect din partea clasei sale politice. Am pierdutprea mult timp bâjbâind după o direcţie. Îi invit pe toţi reprezentanţii PSD,PNL şi PC, precum şi pe toţi cei care doresc să se alăture Opoziţiei, să neunim eforturile, să ne aşezăm la aceeaşi masă şi să începem să construimproiectul de alternativă pentru România”, a scris pe blogul său Mircea Geoană. Conformacestuia, liberalii şi social-democraţii trebuie să adune în jurul lor omajoritate mai mare de 236 de parlamentari pentru a asigura noua guvernare.
Cine susţine alianţa cu liberalii
Ion Iliescu s-adeclarat un adept al colaborării dintre cele două partide pentru formarea uneialianţe de guvernare. Fostul preşedinte a subliniat că o astfel de conlucrareeste „obligatorie şi poate pune bazele unei platforme comune pe baza căreiacele două partide să vină la guvernarea ţării după viitoarele alegeri”. Larândul său, Miron Mitrea a scris pe blog că „Alianţa pentru salvarea României”,formată din PNL şi PSD, va fi o alternativă viabilă la actuala putere. Niciliderii locali ai social-democraţilor nu exclud o astfel de variantă.Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, adezvăluit că Ponta are mandat pentru formarea acestei alianţe. Conform unorsurse din partid, curentul pro-liberal este sprijinit de mai multe filiale dinMoldova şi Oltenia.