2019-10-16 20:53

Lista pesediştilor care au votat împotriva lui Geoană. Cum s-a ajuns la suspendarea de şase luni a fostului preşedinte al PSD

 |  19:21
Lista pesediştilor care au votat împotriva lui Geoană. Cum s-a ajuns la suspendarea de şase luni a fostului preşedinte al PSD

Victor Ponta a insistat ca preşedintele Senatului săprimească o sancţiune dură din partea conducerii PSD, forţând mâna celor dinBiroul Permanent Naţional prin ameninţarea cu demisia. Suspendarea pentru şaseluni din partid a lui Mircea Geoană a fost decisă după ce foştii săi prieteni au votat împotriva sa.Printre ei: Gheorghe Nichita, Dan Nica, Constantin Niţă, Valeriu Zgonea şiRobert Negoiţă. Ion Iliescu s-a opus suspendării lui Geoană. Pe parcursulşedinţei din Kiseleff, aparatura de bruiaj a telefoanelor a funcţionat permanent.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a venit ieri în BiroulPermanent Naţional decis să-l sancţioneze pe Mircea Geoană. Juriştii partiduluiîi pregătiseră un document, în care erau prezentate posibilele pedepse ce i sepot aplica fostului preşedinte al PSD: excludere, suspendare sau retragereasprijinului politic. Pentru a arăta că nu este dispus să accepte nici o abaterede la voinţa sa, Victor Ponta le-a spus membrilor conducerii PSD că estepregătit să-şi dea demisia dacă Mircea Geoană nu va fi sancţionat dur. „Îmi daudemisia, mi-am strâns deja maşinuţele de pe birou”, le-a spus preşedintele PSD colegilorsăi, conform unor surse din partid. El le-a explicat membrilor conducerii căvotul pe care îl vor da nu este unul anti-Geoană, ci unul pro-Ponta. Terenulfusese pregătit la întâlnirea de taină de la Româneşti, unde se stabilise căMircea Geoană trebuie să primească o sancţiune dură în cadrul BirouluiPermanent Naţional. De la început, Ponta a prezentat varianta radicală: excludereadin partid a lui Mircea Geoană. După un schimb de opinii, s-a ajuns la concluziacă măsura nu va avea sprijinul necesar adoptării ei. Ion Iliescu l-a criticatdur pe fostul preşedinte al PSD, pe care l-a acuzat pentru că a pierdutalegerile prezidenţiale şi că a dat explicaţii nepotrivite privind „vizita la Vîntu”.Cu toate acestea, preşedintele de onoare al social-democraţilor a spus că nueste normal ca „un fost preşedinte al partidului să fie suspendat” şi cătrebuie aleasă o altă sancţiune. Iliescu a optat pentru un ultim avertisment,spunând că funcţia de preşedinte al Senatului este importantă pentru partid. VictorPonta nu a fost de acord cu o măsură blândă şi, secondat de Liviu Dragnea şi deAdrian Năstase, a supus la vot suspendarea din partid. Împotrivă au votat: IonIliescu – preşedinte de onoare, şi vicepreşedinţii Marian Vanghelie, EcaterinaAndronescu, Ion Toma, Ion Prioteasa şi Adrian Severin. Pentru suspendare auvotat 16 membri ai Biroului Permanent. Vicepreşedintele Rodica Nassar s-aabţinut. „Adriane, de data asta ai greşit”, i-a spus Ion Iliescu lui AdrianNăstase după vot, ne-au declarat surse din PSD. „Subiectul Geoană este închispentru partid”, a ţinut să precizeze Victor Ponta.

Lista celor care l-au trădat

Interesant este faptul că Biroul Permanent Naţional alPSD este format din foştii prieteni ai lui Mircea Geoană. Sistemul „suveică” afuncţionat la Congresul din februarie, în conducerea social-democraţilorintrând fidelii fostului preşedinte şi foarte puţini apropiaţi ai lui Victor Ponta.Zgonea, Nica, Nichita, Niţă şi Negoiţă s-au aflat pe lista candidatului Geoanăcu câteva zile înainte de Congres. La zece luni după acest moment, Victor Pontaa început să-şi impună punctul de vedere şi în faţa acestora. Valeriu Zgonea atrecut în tabăra anti-Geoană, deşi în urmă cu un an fusese avansat în funcţiade secretar general al PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea. Chiar dacă estedin aceeaşi filială cu fostul preşedinte, poziţia lui Zgonea s-a schimbatradical în ultima perioadă. Dan Nica, fost vicepremier şi ministru de interne,a fost unul dintre apropiaţii lui Mircea Geoană. Pentru că premierul Emil Boci-a cerut demisia anul trecut, PSD s-a retras de la guvernare. Gheorghe Nichitaa fost şi el unul dintre apropiaţii lui Geoană. La fel şi Constantin Niţă, fostministru al IMM-urilor. Cu toate acestea, amândoi au votat pentru suspendare.Cariera lui Robert Negoiţă s-a clădit în PSD în timpul mandatului lui MirceaGeoană. Forţa financiară a acestuia l-a transformat în sponsorul principal al partidului.Şi Negoiţă a votat pentru suspendarea lui Mircea Geoană.

Decizie atacată la Statut

În cadrul şedinţei, Mircea Geoană a spus că poate acceptacă a greşit când a postat pe blogul său interviul în care vorbeşte desprevizita la Vîntu. „Este dreptul la propria mea imaginea şi trebuia să mă apăr”,a fost pledoaria fostului preşedinte, conform surselor citate. El a adăugat cănu este normal să fie atacat permanent de cei din conducerea PSD şi că„respectul trebuie să fie din ambele părţi”. După aflarea deciziei desuspendare, Geoană a spus că aceasta este nestatură şi că singurul for carepoate lua o hotărâre în privinţa sa este organizaţia din care face parte, PSDDolj. În pofida suspendării, funcţia de preşedinte al Senatului nu a intrat îndiscuţie, ea rămânând în continuare la Mircea Geoană. Semnalul dat deconducerea PSD este însă către cei de la PDL, arătându-le că au şanse mari dacăvor să-l schimbe pe Geoană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-02-02Parerea ta...

LICA
13 Dec 2010

Micul Titulescu - unealta - a lui Nastase 7 case nu va mai pride Pastele in Kiseleff. Este o mica judodie politica ce va fi inghitita de jugodiile mari.Dupa ce nu le va mai fi de folos, va fi ejectat. Iar Geona e deja un rebut politic. Pacat ca PSD-ul a ajuns de pomina !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray