2020-08-13 06:36

Liviu Dragnea susţine că eliminarea taxei radio-tv nu înseamnă bani mai puțini

 |  07:39
Liviu Dragnea susţine că eliminarea taxei radio-tv nu înseamnă bani mai puțini

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat miercuri, într-o scrisoare adresată organizațiilor profesionale din media, că eliminarea taxei radio-tv nu înseamnă bani mai puțini pentru instituțiile publice de radio și televiziune.

"În primul rând aș dori să subliniez că eliminarea celor două taxe nu presupune în niciun caz că cele două posturi vor dispune de mai puține fonduri. Dimpotrivă, propunerea PSD le poate asigura o finanțare mai consistentă și mai predictibilă. Astfel, în locul celor două taxe, care până acum erau plătite în mod direct de cetățeni, atât televiziunea publică, dar și radioul public vor primi anual, de la bugetul de stat, o sumă fixă pentru fiecare cetățean al României. Aceste sume fixe vor fi aprobate în fiecare an, de către Parlament, prin Legea bugetului de stat, fără a mai implica alte negocieri ulterioare cu factorii de decizie de la nivel guvernamental. Prin urmare, cele două posturi publice vor căpăta mai multă independență față de decidenții politici, comparativ cu situația din prezent, în care Radioul și Televiziunea publice depind în mare măsură de negocierile purtate cu reprezentanții Executivului pentru completarea sumelor insuficiente încasate din taxele radio-TV", a explicat Liviu Dragnea.

Liderul social-democrat a mai spus că, pentru anul 2017, propunerea PSD este ca pentru postul public de televiziune să fie alocată o sumă de 34 de lei pentru fiecare cetățean român.

"Spre comparație, conform Raportului de activitate publicat de Societatea Română de Televiziune (SRTV) pentru anul 2015, această societate a încasat din taxa TV o sumă totală de 334,5 milioane lei, respectiv 74 milioane euro, adică jumătate din nivelul propus de PSD", a completat Liviu Dragnea.

Acesta a mai spus că pentru Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) ar urma ca pentru anul 2017 să se aloce prin Legea bugetului de stat o sumă de 21 lei pentru fiecare cetățean român, ceea ce ar reprezenta un total de 420 milioane lei.

"S-a înțeles greșit că în modelul actual posturile publice de radio și televiziune ar fi independente pentru că, încasând taxe direct de la cetățeni, nu ar depinde de decidenții politici pentru alocarea unor fonduri de la bugetul de stat. În realitate, taxele radio-tv nu asigură decât o parte din cheltuielile acestor două instituții. De pildă, în cazul Societății Române de Televiziune, veniturile din taxa tv nu asigură decât 30% din cheltuieli, fiind mereu necesară intervenția Guvernului pentru a transfera sume de la bugetul de stat. Iar aceste suplimentări de fonduri din buget nu se fac pe baza unei reguli obiective, ci prin negocieri arbitrare între cele două părți, care pun cele două instituții media într-un raport de dependență față de decidenții din Executiv. (...) În ceea ce privește independența editorială a celor două instituții, aspectele care țin de asigurarea finanțării corespunzătoare nu reprezintă decât un element secundar în raport cu modul în care sunt numite persoanele din conducerea celor două instituții media. Oricât de îndestulătoare ar fi sumele alocate acestor două posturi, independența lor nu va fi asigurată dacă numirile echipelor de management vor continua să se facă după un algoritm politic așa cum s-a întâmplat până în momentul de față", a subliniat Liviu Dragnea. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-27Parerea ta...

ALOO
27 Oct 2016

pe ce cheltuiesc tvr si srr banii?de ce nu produc ei bani ca au publicitate sa mai terminam cu traitul unora pe spinarea altora.auzi 2600 de angajati.emisiuni aiurea in tramvai.sa plateasca cine vrea tvr si srr.cica directorii se plimba si dau prime de mii de euro din banii de taxe.pai astia sunt asistati sociali care este diferenta ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz