2019-11-19 03:05

Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei: „Mă opun construirii unei mari moschei la București”

 |  21:01
Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei: „Mă opun construirii unei mari moschei la București”

Robert Veress

Subiectul construirii unei mari moschei la București, posibil cea mai mare din Europa, revine în actualitate, odată cu vizita președintelui Iohannis la Ankara. Omologul turc, Recep Tayyip Erdoğan, i-a dedicat un pasaj important al discursului care a marcat finalul discuțiilor celor doi șefi de stat. Iohannis nu a abordat problema direct, în discurs, în schimb a răspuns întrebării unui jurnalist turc pe acest subiect, arătând că proiectul moscheii este în faza autorizării. „Chestiunea este de competența Primăriei”, a conchis președintele. Fiind greu de crezut că autorizația de construcție va fi emisă de Municipalitate în cele două luni și 10 zile de interimat rămase la conducerea sa, problema va fi „în ograda” viitorului primar general. Prin urmare, cum se poziționează față de acest subiect principalii candidați la această funcție? Ludovic Orban, candidatul PNL, este categoric: „Nu voi susține moscheea lui Ponta!” și arată că va uza de prerogativele sale, în cazul în care va deveni primar, pentru a se opune materializării proiectului. Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, candidatul PSD, a refuzat să ne ofere un punct de vedere pe acest subiect. La fel a procedat și Nicușor Dan, fondatorul Uniunii Salvați Bucureștiul. Reticența candidaților Firea Pandele și Dan față de subiect este explicabilă. Sondajele realizate în media online arată nouă din zece români se opun construirii marii moschei la București. Asta înseamnă că cine exprimă un punct de vedere favorabil moscheii pierde automat în popularitate. Pe de altă parte, decizia de atribuire a terenului necesar construirii moscheii aparține Guvernului Ponta, pe care Gabriela Firea l-a susținut din toate puterile. Să spună, acum, că se împotrivește proiectului, ar echivala cu o palmă peste obrazul lui Victor Ponta; în același timp, nici nu ar fi credibilă. În ce-l privește, Nicușor Dan se adresează în primul rând electoratului indecis și mai rațional (el însuși fiind olimpic internațional la matematică), electorat în ochii căruia poți scădea dacă adopți o poziție populistă. Dar populismul este singurul care îți poate aduce puncte rapid, puncte de care candidatul USB are nevoie ca de aer, pentru a putea spera că poate realmente încurca planurile mult mai bine poziționaților în sondaje Orban și Firea Pandele. Așa că, deocamdată, adoptă poziția struțului. Problema e că nu o vor putea face la infinit - la un moment dat, în direct și la oră de vârf, tot vor fi obligați să ofere un răspuns.

Celălalt potențial candidat, ne referim aici la Traian Băsescu - PMP, nu a ratat ocazia de a se băga în seamă pe subiect, declarând miercuri, pentru adevarul.ro, că speră ca Iohannis să-și arate dezacordul față de construirea moscheii la București, ceea ce nu s-a întâmplat. Este de așteptat ca, în viitoarele sale intervenții pe subiect, Băsescu să-l critice pe șeful statului pentru că nu i-a ascultat sfatul.

Declarațiile lui Erdoğan pe subiectul moscheii la București

„Cei 70.000 de conaționali turci care trăiesc astăzi în România și cei 20.000 de cetățeni turci care se află în România reprezintă o punte de prietenie puternică între țările noastre. Centrele culturale Yunus Emre din România și Institutul Cultural Dimitrie Cantemir din Istanbul au o contribuție foarte însemnată la dezvoltarea relațiilor dintre popoarele noastre. TIKA, Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă, își desfășoară activitatea la București de aproape un an. În cooperare cu instituțiile din România și-a pus semnătura pe foarte multe proiecte în domeniul educațional, cultural, în domeniul sănătății și al sportului. Între timp a fost oferit un teren în București Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în București. Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect. La rândul nostru, și noi am stabilit câteva terenuri la Istanbul unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români. Aceste aspecte, aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, cu domnul Iohannis”, a declarat președintele Turciei, citat de Agerpres.

Un jurnalist prezent la conferința de presă l-a întrebat pe Erdoğan: „În discuțiile dumneavoastră, ați stabilit și un calendar legat de construirea moscheii în București? Domnule Președinte Erdogan, vă doriți să demarați proiectul acestei moschei în acest an cu finanțare din partea statului turc, deși în țară s-a creat și un curent de opoziție față de acest proiect?”. Șeful statului turc a replicat: „Bineînțeles, vocile contra se pot auzi în orice țară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la București, am discutat această chestiune cu domnul Președinte. În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile necesare, avem și un proiect definitivat, dar, în acest moment, noi dorim să dezvoltăm acest proiect. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări”.

Declarația lui Iohannis

„În ceea ce privește construcția din București, ați auzit în care fază ne aflăm. Pot să confirm acest lucru, pot să confirm că s-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. După cum știți, chestiunea este de competența Primăriei și se lucrează la aceste documentații”.

În vara anului trecut, când a participat la cina festivă de Iftar (masa de seară a musulmanilor din luna Ramadanului; prin tradiţie, Muftiatul organizează o dată pe an o cină festivă la Bucureşti, la care invită demnitari de rang înalt din România şi de la ambasade), ce s-a desfăşurat la hotel Marriott din Bucureşti, Iohannis și-a arătat susținerea pentru construirea moscheii, ca „proiect național amplu”: „Diversitatea culturală, minorităţile etnice şi religioase ale României îşi găsesc un rol propriu, prin fundamentele morale ale existenţei lor sociale, prin punţile pe care pot să le creeze între oameni, comunităţi şi ţări. A valoriza identităţile locale, culturale ori religioase într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică. O Românie puternică este ţara care poate aduce fiecărui român - cetăţean european – o viaţă cu mai multe oportunităţi şi drepturi mai bine respectate de autorităţi. În această Românie este locul dumneavoastră, în acest proiect vă regăsiţi cu majoritatea, cu celelalte minorităţi şi culte”.

Ce ar urma să construiască Cultul Musulman la București, cu sprijinul financiar al Turciei

Prezentat în premieră de „Adevărul“, centrul social-religios al Muftiatului Cultului Musulman din România va fi ridicat în termen de 3 ani pe un teren de 11.000 metri pătraţi, situat lângă Romexpo, atribuit de Guvern la finele lunii mai 2015. Prin hotărâre de Guvern, Executivul dădea astfel comunităţii musulmane terenul ce fusese în folosinţa RAAPPS, pe care regia intenţionase să-l înstrăineze către companii imobiliare. Pe terenul aflat pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, cu o valoare de inventar de 17,2 milioane lei, Muftiatul va ridica un centru spiritual grandios, care să cuprindă o mare moschee, o bibliotecă, săli de curs pentru două clase de copii şi o cantină socială pentru nevoiaşi de orice religie. Moscheea de la Bucureşti va avea o capacitate de 1500 persoane, aproape dublu faţă de moscheea Carol I din Constanţa. Sălile de curs vor găzdui şcoala de weekend a copiilor musulmani, care să înveţe ABC-ul religiei de la un „duhovnic“ adus de Muftiat. La bibliotecă vor fi volume ştiinţifice şi religioase autorizate, de unde tineretul să îşi ia cunoştinţele corecte despre Islam. Muftiatul doreşte astfel să contracareze existenţa moscheilor ilegale care se înfiinţează în Capitală. La construirea centrului va contribui substanţial statul turc, care va oferi suma de 3 milioane euro.

„Am spus că dorim să construim cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană, cu excepţia Istanbulului, tocmai pentru a ne arăta preţuirea faţă de România. România este ţara noastră, acesta este poporul nostru, românii sunt fraţii noştri. Nu am vrut să ne construim moscheea pe banii contribuabilului român, aşa că am apelat la statul turc pe care ne puteam baza, ca de fiecare dată, cu încredere“, a explicat muftiul.

Oponenții moscheii...

Opoziția față de construirea moscheii la București este puternică, nu doar în rândul populației, ci și printre mari personalități abilitate să exprime puncte de vedere avizate pe subiect, precum istoricul Neagu Djuvara, politologul Radu Carp, filozoful Andrei Pleșu. previzibil, și reprezentanți ai comunității evreiești din Romania și-au exprimat dezacordul.

Presa, la rândul ei, a exprimat o atitudine în consonanță cu opinia publică. Ziare.com a criticat HG-ul Guvernului Ponta, prin care terenul „a fost cedat gratuit, pe o perioadă de 49 de ani”, sugerând că speța este de competența DNA, din moment ce normativul a fost elaborat în contextul în care premierul a călătorit în Turcia înainte de respectiva decizie și s-a operat la o clinică „apropiată familiei Erdogan”, după.

Este pusă în discuție oportunitatea demersului, chiar din punct de vedere practic: „O moschee cu 4.500 de locuri este de înțeles în Albania, țară în care 60% dintre cetățeni sunt musulmani, dar de ce să construiești o moschee imensă la București, într-o țară în care doar 0,3% dintre cetățeni se declară musulmani (cei mai mulți locuind in Dobrogea) și in care există peste 80 de moschei?”.

Beniamin Lup, membru al societății civile din Timișoara, președinte WorldTeach Romania, a trecut de la vorbe, la fapte și a depus o plângere la Guvern împotriva dării în folosință a terenului pe care va fi construită moscheea.

Mai radical, Cătălin Berenghi, un om de afaceri bucureștean, nu a mai așteptat ca autoritățile să ia o decizie definitivă, ci a protestat în varii forme, îngropând două carcase de porci pe terenul moscheii (dezgropate, ulterior, de Poliția Locală), montând o cruce ortodoxă de piatră acolo, organizând mitinguri de protest.

...și susținătorii

Șeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a afirmat că moscheea reprezintă „îndeplinirea adevăratei meniri a Muftiatului Cultului Musulman de a organiza ritualurile religioase în spații autorizate, cu personal autorizat și școlit în instituții de educație oficiale și nu pe stadioane sau în case de rugăciune clandestine, de către așa-ziși imami, nerecunoscuți de noi, despre care nu se știe ce învățături propovăduiesc”.

„Această moschee, conform tradiției islamice, dar și creștine, deopotrivă, ar urma să beneficieze de anexe precum o cantină socială de o sută de locuri și două săli de curs pentru predarea Coranului la cursurile școlii de duminică”, a mai explicat imamul, citat de Agerpres.

De partea sa, fostul premier Victor Ponta a precizat că negocierile pe acest proiect, au fost purtate de pe vremea în care Traian Băsescu era președinte. Băsescu „a negociat un lucru bun pentru România, și anume: statul turc da un teren pentru o biserică românească sau un loc pentru pelerini, iar statul român dă un teren, dar nu Turciei, ci comunității musulmane din România”, a spus Ponta, la Antena 3.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-24

Mai multe imagini:
Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei: 'Mă opun construirii unei mari moschei la București”
zoom
Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei: 'Mă opun construirii unei mari moschei la București”
zoom
Ludovic Orban, candidatul PNL la Primăria Capitalei: 'Mă opun construirii unei mari moschei la București”
zoom

Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
24 Mar 2016

ORBAN...DACA DAI CAUTARE GOOGLE SI SCRII ORBAN-PHILIP BLOOM...TE DOARE CAPUL CE SCRIE ACOLO...SAU ORBAN-LIPSCA-SHMUEL BERARU NU STIU CE SA MAI ZIC...TARA ASTA NU SE MAI FACE BINE NICODATA....TOTI SUNT MARIONETELE MAFIOTILOR...DE AIA SE FURA ORICE DIN ROMANI...MAI ALES PROPRIETATILE IMOBILARE
GICA
24 Mar 2016

NU IMI ESTE DRAG ORBAN . FAPTUL CA SE OPUNE CONSTRUIRII ACESTEI MOSCHEI MA FACE SA MA GANDESC SA IL VOTEZ. NU VREAU SA AJUNGEM O TARA MUSULMANA. PUTEM SA FIM NOI IN VIITOR IN LOCUL BELGIEI, FRANTEI, GERMANIEI ETC. SI SA AVEM ACELEASI PROBLEME CU TERORISMUL. PREFER SA RAMANEM O TARA ORTODOXA....SI ATAT...DOMNUL BASESCU A UITAT CA A INCURAJAT CONSTUIREA MOSCHEII SI ACUM NE DA LECTII.....MAI BINE SE VA DUCE IN MOLDOVA
REFERENDUM, TATA !
24 Mar 2016

Faceti referendum , nici tata mare nu vrea aici o adunatura de mii de musulmani , turci , afgani, africani, si alte ciori . Polonia refuza cotele de migranti, Croatia face gard , Bulgaria la fel , s-a trezit si ea , noi pe furis ii primi la Vama Veche si le contruim o mega moschee in Capitala . Sa o faca la Sibiu , peste drum de casa lui Johannis . Cu asta sunt de acord. Amin !
REFERENDUM, TATA !
24 Mar 2016

Faceti referendum , nici tata mare nu vrea aici o adunatura de mii de musulmani , turci , afgani, africani, si alte ciori . Polonia refuza cotele de migranti, Croatia face gard , Bulgaria la fel , s-a trezit si ea , noi pe furis ii primi la Vama Veche si le contruim o mega moschee in Capitala . Sa o faca la Sibiu , peste drum de casa lui Johannis . Cu asta sunt de acord. Amin !
MARIN
25 Mar 2016

niste tradatori de neam si tara pun la cale asa ceva. sa se uite in trecut cand domnitori si-au dat viata pentru credinta crestina / credinta in Isus Cristos! Chiar si atunci cand negociau domnitoarii roamani puneu conditii ca aceste principate sa nu primeasc moschei si sa nu se cumpere ternuri de catre turci. plateu numai bir!, dar acum vor cu ajutorul acestor lichele politruce sa ne bage moscheia pe gat. Favorul: o capela la istambu. De ce nu o mare catdrala? prea Fericite Patriarh Daniel, mobilizeaza oastea crestina pentru a nu pieri acest neam crestinnat nu la ordin ci de constiinta lui ca asa este bun pentru el. Nu am nimic cu musulmanii nostri / pamanteni, dar la 70000 de romani musulmani o moscheie de asa fala nu este nevoie, chiar daca "nemernicul de criminal" Erdogan o vrea si o sponsorizeaza. Romani iesiti si stopati aceasta neleguire si scuipat aruncat in obrazul nostru si in a trecului nostru. Dusmanii nostrii sunt lichelele globalizatoare! Sprijin total pentru patriotul roman Catalin Berenghi!
@MARIN...
25 Mar 2016

Nefericitul ăla din Deal...e cu epoleți, bre! A făcut pact cu diavolul (politician și/sau afacerist) ca să-i meargă UNS lumește....mai încolo, vede el cum ”neociază” cu Cel de Sus!
UNDE ESTI TU TEPES?
25 Mar 2016

Nu de musulmani astazi va trebui sa ne aparam, ci de ai nostri tradatori ! Dupa ei potopul . Dar Johannis nu are copii , il doare undeva ce jeg de tara lasa urmasilor lui, nu e ortodox si nici roman . Asta spune tot . De ce mega moschee si de tocmai in Bucuresti ???? Si daca tot o face , ce ar fi sa o puna langa Catedrala Mantuirii , nu de altceva , dar sa fie bataia de joc la maxim .
UN BUCURESTI PLIN DE CAINI
25 Mar 2016

Ludovic Orban este un sustinator al reteritorializarii cainilor maidanezi, adica al sterilizarii si repunerii in teritoriu (blocuri, spatii publice etc.) Mai mult, el sprijina asa-numita 'lege Cernea', un proiect halucinant, unde, daca vrei sa reclami o muscatura de caine, esti obligat sa ai... martori!!! Daca te musca fara martori si tu il reclami esti acuzat de... abuz!!! Asa ca s-ar putea sa ne intoarcem la situatia groaznica din 2008-2013, cand Bucurestiul era plin de haite. Chiar vrem acest lucru?
ALLAH (PT. ORBAN)
25 Mar 2016

MĂ ȚUCI ÎN COUR!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray