2020-04-06 23:54

Ludovic Orban îl corectează pe Cătălin Predoiu: Ne-am asumat abrogarea recursului compensatoriu

 |  19:00
Ludovic Orban îl corectează pe Cătălin Predoiu: Ne-am asumat abrogarea recursului compensatoriu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, joi, că Ministerul Justiţiei va susţine, în Parlament, acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea recursului compensatoriu în forma actuală.

Declarația lui Predoiu a stârnit un val de critici în spațiul public și asta pentru că PNL își asumase să abroge legea recursului compensatoriu în momentul când va ajunge la guvernare, prin hotărâre de guvern.

Printre criticii lui Predoiu s-a numărat și Ludovic Orban, care i-a transmis ministrului Justiției, în timpul ședinței de guvern, că abrogarea recursului compensatoriu trebuie făcută cât mai repede.

”Aş vrea să spulber orice fel de îndoială privind programul de guvernare al PNL în domeniul Justiţiei, referitor la recursul compensatoriu. Printre obiectivele specifice se numără revizuirea legislaţiei privind regimul eliberărilor condiţionate, respectiv recursul compensatoriu, şi întărirea capacităţilor instituţiilor de ordine şi siguranţă publică pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţi.”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că, la măsuri urgente, se află ”avizarea proiectului de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu şi consolidarea serviciului de probaţiune pentru monitorizarea condamnaţilor eliberaţi condiţionat”.

”În mod evident, vom găsi cea mai bună soluţie pentru a genera abrogare prevederilor din recursul compensatoriu care au pus în pericol viaţa, integritatea, bunurile personale ale cetăţenilor români, prin eliberarea înainte de termen a unor condamnaţi, în special a celor condamnaţi pentru infacţiuni grave, astfel încât să nu mai perecliteze viaţa şi siguranţa cetăţenilor”, a mai spu premierul.

"În plan juridic, în Parlament vom susţine acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu şi înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică", a spus Predoiu, într-o conferinţă de presă la sediul MJ.

El a spus că reprezentanţii ministerului vor avea discuţii cu CEDO, astfel încât să se evite declanşarea unui lanţ de condamnări împotriva României şi a afirmat că există grupuri de lucru care lucrează pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalităţi sau discriminări între subiecţii aplicării legii.

"O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. În acelaşi timp, Guvernul şi-a asumat o obligaţie în cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci când s-a obţinut votul de învestitură de a nu apela la Ordonanţe de Urgenţă în domeniul Justiţiei", a mai spus Predoiu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine