2019-11-14 16:38

LUDOVIC ORBAN pornește ofensiva cu COMISII PARLAMENTARE: Acţiunile noastre se vor îndrepta împotriva ciumei: ciuma africană şi ciuma roşie

 |  16:26
LUDOVIC ORBAN pornește ofensiva cu COMISII PARLAMENTARE: Acţiunile noastre se vor îndrepta împotriva ciumei: ciuma africană şi ciuma roşie

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat luni că va cere, în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, înfiinţarea unei Comisii care să ancheteze problemele create de pesta porcină africană. Potrivit acestuia, “pesta înseamnă ciumă”, iar acţiunile PNL se vor îndrepta împotriva acesteia – “ciuma africană şi ciuma roşie”. În acelați timp, acesta a declarat că va iniţia demersul pentru convocarea sesiunii extraodinare a Parlamentului în care să fie înfiinţată o Comisie de anchetă privind intervenţia Jandarmeriei la protestul din 10 august şi pentru depunerea unei moţiuni simple împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan. De asemenea, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, social-democratul Dorel Căprar, privind temele audierii celor responsabili de intervenţia forţelor de ordine.

“Vom iniţia demersul de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru înfiinţarea unei Comisii de anchetă şi pentru depunerea unei moţiuni (simple –n.r.) împotriva ministrului de Interne”, a spus Ludovic Orban.

La rândul său, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, a anunţat luni că liberalii au cerut convocarea urgentă a Comisiei, în vederea audierii şefilor din Jandarmerie şi din MAI pe tema intervenţiei din 10 august, din Piaţa Victoriei. Într-un mesaj adresat preşedintelui Comisiei, Dorel Căprar, el a formulat o solicitare în 10 puncte în care arată că se impun lămuriri, printre altele, cu privire la strategia ofensivă a Jandarmeriei, dotările şi armamentul de care au dispus jandarmii, precum şi detalii legate de ordinul de intervenţie.

"În ultimele luni, am solicitat în mai multe rânduri audierea ministrului de Interne şi a şefilor din Jandarmerie, după o serie de intervenţii îngrijorătoare în cursul manifestaţiilor de protest din Bucureşti. Ne doream să aflăm, în cadrul acelor audieri, ce condiţii speciale au determinat intervenţii în forţă, în contextul în care în România am avut sute de proteste paşnice. Din păcate, parlamentarii PSD-ALDE au votat de fiecare dată împotriva convocărilor solicitate - deşi acestea erau legitime, necesare, chiar obligatorii în baza atribuţiilor noastre. Dacă nu intervenim atunci când cetăţenii acuză brutalităţi ale forţelor de ordine, atunci când să o facem şi care mai sunt atribuţiile noastre? Cred că dacă Comisia nostră şi-ar fi exercitat la timp această atribuţie de control, dacă am fi arătat Ministrului de Interne că dă socoteală cu adevărat în faţa Parlamentului, nu am fi ajuns la intervenţia violentă din Piaţa Victoriei", spune Raeţchi în scrisoare.

Deputatul mai susţine că majoritatea PSD-ALDE din Comisie a decis ca membrii să verifice "o ipotetică implicare a SPP în viaţa politică" şi consideră cel puţin la fel de importantante mărturiile răniţilor la protestul de vineri din Piaţa Vicoriei.

"Vă amintesc că, în urma votului PSD-ALDE, s-a decis ca noi, membrii Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, să controlăm o ipotetică implicare a SPP în viaţa politică, deşi singura dovadă invocată în acest sens a fost o declaraţie a unui membru PSD, care a spus că a avut o discuţie cu o persoană pe care nu o poate numi. Îmi place să cred că veţi considera cel puţin la fel de importante câteva sute de mărturii ale unor cetăţeni spitalizaţi în urma intervenţiilor Jandarmeriei, care îşi pot dovedi acuzaţiile cu certificate medicale. Sper cu sinceritate că activitatea Comisiei noastre nu vizează atacarea sau protejarea unor instituţii în funcţie de protecţia politică de care se bucură. Iată de ce sunt absolut convins, domnule preşedinte, că veţi accepta solicitarea noastră pentru convocarea imediată a unei şedinţe a Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională în cadrul căreia să fie invitaţi: ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, precum şi şeful Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, urmând ca lista să fie extinsă în cursul săptămânilor viitoare. Obiectul audierii va fi intervenţia Jandarmeriei la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei", a mai explicat Ovidiu Raeţchi.

El propune 10 teme care să fie abordate în cadrul audierilor din Comisia de anchetă:

1. Ce factor de răspundere a decis la mitingul din 10 august, dar şi la unele manifestaţii din lunile anterioare, o abordare strategică agresivă şi ofensivă, în timp ce la sute de alte proteste de acest fel, inclusiv din data de 11 august, abordarea a fost una defensivă, neexistând niciun fel de incidente?

2. Dacă această decizie s-a bazat pe informaţii vizând prezenţa unor grupuri agresive la miting (facţiuni ale unor galerii), de ce aceste grupuri, care sunt foarte bine cunoscute structurilor din MAI, nu au fost descurajate, blocate, izolate şi reţinute încă din primele momente ale protestului?

3. Care au fost dotările/ armamentul/ muniţia utilizate în cursul zilei de 10 august şi în ce cantitate?

4. O serie de imagini dovedesc lovirea de către jandarmi a unor manifestanţi paşnici, izolaţi, care îşi ţineau mâinile ridicate, cu picioarele şi cu bastoane de cauciuc peste faţă şi cap. Este aceasta o practică asumată de Jandarmeria Română şi de Ministerul Afacerilor Interne?

5. O serie de imagini dovedesc folosirea de substanţe iritant-lacrimogene asupra unor persoane paşnice, uneori culcate la pământ, care nu ameninţă în niciun fel jandarmii, de la distanţe foarte mici. Este aceasta o practică asumată de Jandarmeria Română şi de Ministerul Afacerilor Interne?

6. Cum se explică faptul că doi jandarmi au fost pierduţi pe drum de colegi şi nu a existat nicio acţiune pentru protejarea lor - această protecţie fiind asigurată tot de cetăţeni?

7. În mod paradoxal, persoanele violente, care au participat la agresarea jandarmilor, nu prezintă urme de lovituri şi nu au necesitat intervenţia medicilor. Pe de altă parte, există foarte multe femei în rândul persoanelor internate în spital şi care necesită îngrijiri medicale. A existat o strategie pentru urmărirea protestatarilor paşnici şi inofensivi şi pentru menajarea celor violenţi?

8. Deşi centrul violenţelor s-a aflat în dreapta Guvernului, în zona bulevardelor Lascăr Catargiu-Calea Victoriei, au fost folosite aceleaşi mijloace de intervenţie şi în zone unde nu au existat incidente. De ce protestatarii paşnici au fost asimilaţi huliganilor? Câţi jandarmi sub acoperire au fost utilizaţi în 10 august, cu ce ordine şi în ce măsură aceştia s-au implicat în declanşarea şi încurajarea violenţelor?

9. Care este practica asumată de Jandarmeria Română în ceea ce priveşte reprezentanţii presei şi de ce am avut din nou un incident internaţional în care jurnalişti străini au acuzat tratamente brutale?

10. În ce condiţii a fost emis ordinul de intervenţie în forţă şi cu ce obiective?

PNL vrea comisie parlamentară privind pesta porcină

“În cadrul sesiunii extraordinare pe care o vom convoca, vom iniţia şi un proiect de hotărâre de înfiinţarea unei Comisii de anchetă în cazul pestei porcine. După cum ştiţi, pesta înseamnă ciumă. Acţiunile noastre se vor îndrepta împotriva ciumei. Ciuma africană şi ciuma roşie. De fapt şi ciuma africană a penetrat tot din cauza ciumei roşii”, a spus Ludovic Orban.

Ultimul bilanţ al ANSVSA în ceea ce priveşte epidemia de pestă porcină africană, prezentat vineri, arată că sunt 547 de focare în 98 de localităţi, în creştere faţă de precedentul bilanţ, prezentat miercuri. Potrivit specialiştilor, în timp ce în zona de nord-vest a României, evoluţia este lentă, ”chiar staţionară”, iar în sud-estul ţării ”evoluţia bolii este agresivă”.

Totodată, ANSVSA anunţă luni că au fost stinse primele focare de pestă porcină africană într-o comună din judeţul Satu-Mare, atfel că aici nu mai există animale bolnave sau ţinute sub observaţie clinică. Focarele fuseseră depistate la începutul lunii ianuarie a acestui an.

Potrivit autorităţii, în comuna Micula, judeţul Satu-Mare, au fost stinse primele focare de pestă porcină, depistate la începutul lunii ianuarie din accest an în patru gospodării, fiins semnat un act oficial în acest sens prin care se consemnează că în comuna respectivă nu mai există animale bolnave sau ţinute sub observaţie clinică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-13Parerea ta...

ANONIM
13 Aug 2018

PORCII SE INGRIJESC DE PESTA PORCINA, CINE TI-O SPUS MAI MUISTULE DE LA MICULA ? IREDENTISTII TAI UNGURI ANTRENATI LA TUSNAD DE FORMATIUNEA NAZISTA'' JOBBIK'' DIN UNGARIA... SECUI ORDINAR CE ESTI UITE PENTRU CE AU MURIT STRAMOSII NOSTRI IN RAZBOAIE SA FIM CONDUSI SI BATJOCORITI DE HUNI SALBATICI SI DE SASI NAZISTI HOTI DE CASE SI VANZATORI DE COPII PIROMANI UCIGASI,NU V-AR MAI RABDA PAMANTUL
ANONIM
14 Aug 2018

PARLAMENTUL ESTE O ADUNATURA DE PANARAME. ACTUALA CLASA POLITICA TREBUIE ARUNCATA LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI. PENTRU A SALVA ROMANIA SUNT NECESARE ALEGERI ANTICIPATE PE RINCIPIILE MERITOCRATIEI, FARA DERBEDEI, GOLANI, RETARDATI, CURVE MASCULINE SI FEMININE, TICALOSI, SFERTODOCTI, CU MULTE TITLURI SI DIPLOME CUMPARATE LA COLTUL STRAZII.
INFIATUL
14 Aug 2018

mandoliniku' , cu mintea lipsa la apel, bolnav de ciuma galben-porto.ka.ka.nie face din nou spume si cere insistent un loc la Balaceanca … are locul rezervat la "furiosi-periculosi", alaturi de magdalena botoasa si alte ruinuri ale neamului !
ANONIM
15 Aug 2018

In ce conditii ati tras si ucis 11 000 de tarani ,si de ce ?,in ce conditii ati ucis 64 de tineri arzandu i in club ?, ,in ce conditii urati cu disperare omul de rand si valorile romanesti? In ce conditi vreti sa daramati un guvern legitim?In ce conditii sunteti niste hoti ordinari voi si instigatorul vostru din fruntea tarii ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray