2020-02-26 19:44

Lustraţia moare mâine

 |  19:23
Lustraţia moare mâine

CameraDeputaţilor se reuneşte pe 16 augus, în sesiune extraordinară pentru a refaceLegea ANI, serios “deteriorată” de Curtea Constituţională. Pe 6 august, o altălege neconstituţională, cea a lustraţiei, dispare definitiv din procedurilelegislative.

ConducereaCamerei Deputaţilor a decis ieri convocarea pentru 16 august a unei sesiuniextraordinare pentru a fi adoptată o nouă variantă a Legii ANI, în urma declarăriica neconstituţionale a mai multor articole din textul ei. Reamintim, CurteaConstituţională a fost sesizată de preşedintele Traian Băsescu, acesta fiindnemulţumit de varianta legii adoptată de Senat (Cameră decizională - n.a.) înurma reexaminării ei. Nu se ştie în acest moment ce text vor vota deputaţii,pentru că legea este în proporţie de 80-85% neconstituţională. Practic, estenevoie de un text nou şi nu este încă foarte clar cine vor fi autorii acestuia.Deputaţii Opoziţiei bănuiesc că se va proceda la fel ca şi în cazul Legii lustraţiei,când (în lunamai a.c.) la Comisia juridică nu a ajuns textul votat în 2006 de Senat, ci untext modificat radical de Daniel Buda (preşedintele Comisiei juridice) şiRoberta Anastase, preşedintele Camerei.

Lustraţia,la capăt de drum

În şedinţade ieri nu s-a pomenit însă nimic despre Legea lustraţiei. Chiar dacă s-ar fipomenit ceva, ar fi fost tradiv. Legea lustraţiei (iniţiată în 2006 de PNL) afost declarată neconstituţională în întregime pe 7 iunie a.c. Pe 23 iunie, deciziaCCR a fost publicată în Monitorul Oficial, iar pe 6 august se împlineştetermenul de 45 de zile în care legea trebuia refăcută. Cum nu s-a luat nici omăsură - trecerea legii pe 23 iunie în proceduri de maximă urgenţă (aşa cum s-aprocedat iniţial cu Legea ANI, la prima ei modificare) şi eventual convocareaunei sesiuni extraordinare în prima săptămână de vacanţă parlamentară -,termenul de prescripţie a curs şi se încheie mâine când, oficial, legea vadeveni nulă. Practic, ea nu va mai exista nici măcar în arhivele legislative.Dacă va mai exista voinţă politică, urmeză ca un partid sau nişte parlamentarisă iniţieze un proiect nou, care să fie înregistrat la Cameră şi care va urmaprocedurile clasice parlamentare, care ar putea dura chiar şi mai mulţi ani.

Din 7iunie: nici o referire la lustraţie

Dacă arfi existat voinţă politică, o lege nouă ar fi putut fi adoptată în interiorultermenului de 45 de zile amintit mai sus. Dar această voinţă politică nu aexistat.

Legea afost relansată cu mare tam-tam în această primăvară de Roberta Anastase şi decolegii ei din PDL şi încă de atunci au existat voci care au catalogat intenţiamajoritarilor ca fiind doar una de imagine. La puţine minute după declararealegii ca neconstituţională, pe 7 iunie, Roberta Anastase a declarat: “Aşteptămexpunerea de motive a Curţii Constituţionale şi vom modifica legea astfel încâtsă fie constituţională”. O declaraţie dată tot în scopul de a puncta la capitolul imagine,deoarece nu mai era nevoie să se aştepte motivarea CCR, din moment cecomunicatul instituţiei preciza clar că legea, în integralitate a fostdeclarată neconstituţională. Din 7 iunie până astăzi, nimeni, dar absolutnimeni, nu a mai pronunţat cuvântul „lustraţie”.

Nici CCR nu s-a grăbit în cazul Legii lustraţiei

Legatde telenovela Legii lustraţiei, un rol aparte l-au jucat şi judecătorii CurţiiConstituţionale. Nu în ceea ce priveşte decizia de neconstituţionalitate, ci înceea ce priveşte lentoarea mai mult decât suspectă manifestată în redactareamotivării deciziei, deşi în alte situaţii - este adevărat, la sugestia preşedinteluiTraian Băsescu sau a premierului - a manifestat o rapiditate ieşită din comun.Să urmărim cu atenţie următoarele date: Legea ANI este declarată neconstituţionalăpe 19 iulie, şi, după numai trei zile, pe 22 iulie motivarea Deciziei este publicatăîn Monitorul Oficial. Legile prin care s-au redus salariile şi pensile au avutarticole declarate neconstituţionale pe 25 iunie, iar pe 28 iunie Decizia şimotivarea au fost publicate în Monitorul Oficial. În ceea ce priveşte Legealustraţiei, Decizia s-a dat pe 7 iunie, dar s-a publicat în Monitorul Oficialpe 23 iunie. Dacă s-ar fi operat cu aceeaşi unitate de măsură şi s-ar fipublicat în monitor pe 10 iunie, atunci ar fi existat 20 de zile ca Parlamentulsă scoată o lege nouă. Nici preşedintele Traian Băsescu, nici premierul EmilBoc şi nici preşedintele Camerei, Roberta Anastase, nu au solicitat însă înacest caz, judecătorilor Curţii, să redacteze în regim de urgenţă motivarea Deciziei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine