2019-12-06 04:44

MAE avertizează că există risc de vot multiplu ca urmare a deciziei BEC privind votul românilor din străinătate

 |  13:34
MAE avertizează că există risc de vot multiplu ca urmare a deciziei BEC privind votul românilor din străinătate

MAE avertizează că există riscul de vot multiplu, ca urmare a decizie BEC de a permite românilor aflaţi în străinătate să voteze la scrutinul privind alegerile prezidenţiale pe baza cărţii de identitate în toate statele, nu doar în ţările UE.

MAE a precizat, într-un comunicat de presă, că urmare a deciziei BEC nr. 101 de miercuri, prin care se suplimentează categoriile de acte de identitate în baza cărora se poate vota în străinătate, sunt generate, "cu titlu imediat, o serie de consecinţe cu potenţial impact negativ asupra securităţii votului".

Potrivit comunicatului, BEC a decis, miercuri, ca, suplimentar faţă de actele de identitate prevăzute în decizia BEC nr. 10 D din 15 septembrie, cetăţenii români cu domiciliul în România, care în ziua votării se află în străinătate, să poată vota şi pe baza cărţii de identitate, cărţii de identitate electronice, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.

MAE susţine că după decizia BEC din 15 septembrie a trimis, în timp util, către toate secţiile de votare din străinătate "întregul stoc disponibil de timbre autocolante cu însemnul «Votat» care se aplică pe cartea de identitate după exercitarea votului" şi că nu mai dispune de alte timbre autocolante care să fie distribuite până cel mai târziu în preziua votului, la toate acele secţii de vot din străinătate care, conform deciziei BEC nr. 101/29.10.2014, trebuie să utilizeze timbre autocolante în procedura de vot.

Ministerul de Externe a mai informat că a sesizat aceste aspecte, în seara zilei de miercuri, Biroului Electoral pentru Străinătate (BES). De asemenea, MAE a cerut Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numărului de timbre autocolante în vederea distribuirii de urgenţă către secţiile de votare din străinătate care, la acest moment, nu au în dotare timbre autocolante.

"În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Externe semnalează public faptul că există un risc foarte ridicat ca, în intervalul extrem de scurt de timp rămas la dispoziţie până la primul tur de scrutin, timbrele autocolante suplimentare să nu poată ajunge la toate secţiile de votare din străinătate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie să aplice aceste timbre în cazul votului pe bază de carte de identitate", se arată în comunicatul MAE.

Ministerul susţine că acest lucru duce la apariţia "unui risc serios de exercitare a votului multiplu în străinătate, ceea ce poate duce la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral".

Astfel, MAE solicită instrucţiuni clare de la BEC cu privire la modul în care se va proceda în acele secţii de votare din străinătate la care, pe fondul deciziei BEC menţionate, emisă cu trei zile înainte de ziua votării, nu vor putea fi furnizate în timp util timbrele autocolante necesare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray