2020-07-04 13:27

Mai ușor cu arestarea corupților. PSD schimbă cum vrea Codul Penal și pe cel de Procedură Penală

 |  21:01
Mai ușor cu arestarea corupților. PSD schimbă cum vrea Codul Penal și pe cel de Procedură Penală

Justiția va ajunge și mai greu la corupți, dacă propunerea senatorii Cristiana Anghel (PC), Ovidiu Donţu şi Ioan Chelaru (PSD) va fi acceptată, și anume că „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”. Amendamentul acceptat cu majoritate de voturi în Comisia juridică ar schimba în Codul Penal şi cel de Procedură Penală formularea din prezent: „suspiciuni rezonabile”. Cei trei senatori motivează propunerea prin faptul că noua formulare este mai apropiată de principiul de drept, consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia. De asemenea, au amintit că și vechiul Cod de Procedură Penală prevedea că măsura arestării preventive faţă de un acuzat putea fi luată numai „dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”, dar în noul Cod de Procedură Penală, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, condiţia de probe şi indicii temeinice a fost înlocuită cu cea de suspiciuni rezonabile.

„Aşa se face că de la începutul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o măsură excepţională, o regulă, fiind suficientă existenţa unui simplu denunţ ca ea să poată fi luată. De aici, plimbarea cu cătuşe a acuzaţilor în faţa presei a devenit ceva cotidian, neexistând sancţiuni pentru încălcarea prezumţiei de nevinovăţie prin afectarea imaginii persoanei”, se menţionează în motivaţia amendamentului.

Proiectul lui Manolache

Deputatul PSD Marius Manolache, unul dintre inițiatorii proiectului de lege privind modificarea Codului de Procedură Penală, a precizat marți că a intenționat să creeze un echilibru și că măsurile preventive necesită o altă definiție. Manolache vrea, prin proiectul său, să introducă abuzul de serviciu ca infracțiune pentru care magistrații - procurori sau judecători - vor putea fi anchetați. El consideră că nu este o intimidare la adresa magistraților, ci aceștia își vor îndeplini misiunea „mai serios, mai corect, nu pe atâtea prezumții”.

„Instanța de control judiciar l-a arestat pe domnul Mazăre, deși a spus că nu sunt probe de arestare, a zis să fie dat exemplu. Mie nu mi se pare corectă o asemenea atitudine. Am înțeles, pentru a elimina aceste neajunsuri, să fac cât mai clară definiția măsurilor preventive. Dacă se va modifica legea, nu i se va mai permite o asemenea decizie până nu are probe suficiente. Am înlocuit sintagma «suspiciuni rezonabile» cu sintagma «dincolo de orice îndoială». Judecătorul nu va face decât să studieze acel dosar și, în baza probelor, să decidă condiția generală să fi săvârșit fapta penală și să fie convins că a săvârșit fapta penală și nu poate duce la ideea că îl condamnă definitiv”, a explicat Manolache.

Mai mulți deputați PSD, printre care Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Ciprian Nica, și deputatul minorităților naționale Nicolae Păun au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului de Procedură Penală, potrivit căruia măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă, dincolo de orice îndoială, că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-05Parerea ta...

ANONIM
05 Mai 2015

Dupa evenimentele din decembrie 1989 cei mai multi romani traiesc cu senzaţia că ţara nu e guvernată sau că ar fi pe ultimul drum si resimt cu o acuitate dureroasă dezagregarea, disoluţia, absenţa oricărei strategii a poporului roman, pentru poporul român. Ca natie avem nevoie de niste coordonate, niste raspunsuri. Ce facem cu daruirile lui dumnezeu pentru neamul nostru? Cine sîntem noi ca popor? Cine vrem să fim ori sa devenim? Dacă ne punem asemenea întrebări, dacă ne interesează ce cerem noi de la noi înşine ca neam şi ca stat, unde anume avem posibilitatea să ne poziţionăm în matricea naţiunilor moderne, din punct de vedere cultural, politic, economic, social, unde putem fi situati peste zece si mai multi ani şi ce se întreprinde concret pentru asta, atunci cei cu discernamantul neafectat nu putem ramane pasivi fata de realitatile amenintatoare la adresa neamului romanesc. MERITA SA NE SACRIFICAM PENTRU VIITORUL NEAMULUI NOSTRU ROMANESC.
RITA
06 Mai 2015

La televiziuni - sunt chemati tot felul gusterii si impostori, politruci care - dupa ce ca-s derbedeii si golani notorii - mai se dau si morali si reprezentanti ai boborului! In loc sa fie chemati analisti adevarati si specialisti IN DOMENIU pt.a demonta pas cu pas (litera cu litera...) toate prostiile facute de kk-tii astia din Parlament. Trebuie DIZOLVAT PARLAMENTUL pt.ca nu-si mai gaseste sensul si rostul si aducerea pe scena politica si in administratia statului tehnocrati integri si competenti si NICIUNUL din cei care-au mai fost. Altfel...ne jucam cu puta-n nisip si cu galetusa, in timp ce TICALOSII, BANDITII, PENALII si MAFIOTI distrug natiunea romana.IESIREA IN STRADA SINGURA SOLUTIE.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz