2020-02-25 08:38

Manifestaţii de amploare în Paris, Londra, Lisabona, Barcelona, Bruxelles. Mii de europeni au protestat în sprijinul romilor

 |  18:10
Manifestaţii de amploare în Paris, Londra, Lisabona, Barcelona, Bruxelles. Mii de europeni au protestat în sprijinul romilor

Manifestaţiilede sâmbătă organizate în peste 130 de oraşe din Franţa împotriva politicii desecuritate a Guvernului lui Nicolas Sarkozy, în special a politicii deexpulzare a romilor, au reunit peste 77.000 de persoane potrivit Ministeruluide Interne, sau cel puţin 100.000 conform organizatorilor. Manifestaţiile aubeneficiat şi de susţinerea mai multor personalităţi ale lumii culturale,printre care scriitorulDan Franck şi fostul membru al rezistenţei Stephane Hessel, cântăreţele JaneBirkin şi Jeanne Cherhal, cineastul Agnes Jaoui.

Manifestaţii au fost organizateîn peste 130 de oraşe din Franţa, precum şi în faţaambasadelor franceze din mai multe state ale Uniunii Europene, la apelul a zecide asociaţii şi organizaţii de apărare a drepturilor omului, cu sprijinulsindicatelor şi al partidelor de opoziţie (stânga, ecologişti). Numărulparticipanţilor care au defilat în Franţa împotriva înăspririi politicii desecuritate a fost estimat la 77.300 de persoane conform Ministerului de Interneşi la cel puţin 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor.

Manifestaţiadin Paris a început în jurul orei 14.30 , având în frunte circa 40 de romiromâni, a căror tabără a fost distrusă la 12 august la Choisy-le-Roi, laperiferia capitalei franceze. Protestatarii afişau banderole pe care scria"Nu politicii inumane a lui Sarkozy". Miile de manifestanţi erauurmaţi de personalităţi politice de stânga, reprezentanţi ai sindicatelor,asociaţiilor şi artişti, în spatele unei banderole care prezenta sloganulacestei mobilizări naţionale: "Nu xenofobiei şi politicii stâlpuluiinfamiei. Libertate, egalitate, fraternitate".

LaBruxelles, pe banderole se putea citi: "Romi, imigranţi, cineurmează?". La Barcelona, mesajul transmis era: "Ajunge cudeportările", iar la Londra: "Suficient, este suficient".

Deamintit ca de la sfârşitul lui iulie,aproximativ 1.000 de romi români şi bulgari au fost repatriaţi şi o sută detabere ilegale desfiinţate pe fondul deciziei preşedintelui Nicolas Sarkozy de înăsprire apoliticii de securitate. El a decis desfiinţarea taberelor ilegale de romi şiare în vedere posibilitatea de a retrage cetăţenia franceză anumitor infractoride origine străină, generând indignarea societăţii civile şi a opoziţiei,precum şi îngrijorarea ONU, a Comisiei Europene şi a Vaticanului. De lasfârşitul lui iulie, aproximativ 1.000 de romi români şi bulgari au fost repatriaţişi o sută de tabere ilegale desfiinţate.

Înaceste condiţii, Franţa a explicat marţi, în faţa unei Comisii Europenerezervate, politica sa privind expulzarea romilor, declarând că dreptuleuropean este respectat "cu scrupulozitate". Franţa "nu stigmatizeazăpe nimeni", a declarat ministrul afacerilor europene, Pierre Lellouche. Parlamentariieuropeni urmează să dezbată marţi acest subiect, la Strasbourg. În aceeaşi zi,preşedintele va trebui să facă faţă unei alte zile de mobilizare, împotriva reformeinepopulare a sistemului de pensii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-04-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine