2020-07-05 20:02

Marele Combinator se retrage, dar nu se predă. Apusul unei ere: Viorel Hrebenciuc

 |  19:31
Marele Combinator se retrage, dar nu se predă. Apusul unei ere: Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc a părăsit ieri politica la vârf făcutăîn PSD. El s-a retras din funcţia de lider al grupului deputaţilor PSD, pe carea deţinut-o vreme de aproape zece ani. Deşi nu va mai participa de acum încolola şedinţele forului suprem al partidului (Biroul Permanent Naţional al PSD)din cauză că nu mai deţine funcţii de conducere, Hrebenciuc spune că nu varenunţa la activitatea care l-a făcut celebru: cea de negociator pentru partid.„Marele Sforar”, cum este el supranumit, pune astfel capăt oficial unei ere încare succesele şi insuccesele PSD au fost considerate de multe ori propriilesale rezultate.

Viorel Hrebenciuc aanunţat, marţi, că renunţă să mai candideze pentru funcţia de lider al grupuluisocial-democrat din Camera Deputaţilor, funcţie pe care a deţinut-o aproapezece ani. Locul său la Cameră a fost luat de Mircea Duşa, deputat PSD deHarghita, singurul candidat pentru acest post.

Hrebenciuc a afirmat, după şedinţa grupuluiPSD din Camera Deputaţilor, în care Mircea Duşa a fost ales lider, că a decissă renunţe la această funcţie pentru că nu mai avea timp şi pentru Comisia deafaceri europene.

"Deţin în acelaşi timp funcţia depreşedinte al Comisiei de afaceri europene. Aţi văzut că în ultima perioadăabsorbţia fondurilor europene a fost de doar 12%, România fiind un contribuitornet la UE. Comisia trebuie să îşi întărească rolul, are sarcini multe înperioada care urmează şi, efectiv, timpul nu mi-ar fi ajuns să fiu şi lider degrup şi şef de comisie", şi-a motivat el decizia.

Hrebenciuc a precizat că va rămâne vicelideral grupului PSD din Camera Deputaţilor şi va fi în continuare implicat înactivitatea grupului. Întrebat dacă prin renunţarea la funcţia pe care adeţinut-o zece ani PSD nu pierde un negociator politic, el a răspuns: "Nu,negociator rămân în continuare, nu pierde PSD aici".

Neoficial,se voia o schimbare de garnitură

Motivaţia retragerii oferite publicului decătre Viorel Hrebenciuc a fost cea a lipsei de timp. Neoficial însă, el şi-aplanificat pasul în spate din cauză că PSD avea nevoie de o reînnoire a celormai vizibili lideri. Hrebenciuc anunţase încă din luna iulie că, o dată cuînceprerea noii sesiuni parlamentare, el nu va mai dori funcţia de şef aldeputaţilor social-democraţi. Anunţul de atunci a fost pe placul lui Victor Ponta care, deşi i-a lăudat calităţile denegociator ale lui Hrebenciuc, a adăugat că se simte nevoia unei schimbări degarnitură. Ponta a precizat la vremea respectivă că nu vrea să arunce pe nimenipeste bord, dar că foştii lideri trebuie să se obişnuiască şi cu planul „doisau trei”.

Nogociatorul

Viorel Hrebenciuc este indisolubillegat de formaţiunea social-democrată încă de la începuturile salepost-decembriste. „Eminenţa Cenuşie” a PSD a „prins” toate denumirile şitransformările pe care le-a avut de-a lungul timpului partidul fondat de IonIliescu. Din 1990 şi până în 1992 a îndeplinit funcţia de prefect al judeţuluiBacău din partea FSN (Frontul Salvării Naţionale). Între 1992-1996 a fostsecretar general al Guvernului Văcăroiu. Hrebenciuc este deputat de Bacău din1996, din partea PDSR (Partidul Democraţiei Sociale din România), apoi ales pelistele PSD, după rebranduirea partidului. Din anul 2000 şi până ieri a fostliderul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor al social-democraţilor. Dinaceastă funcţie a fost creierul celor mai importante jocuri politicedesfăşurate în ultimii ani: menţinerea guvernării Tăriceanu cu toate că liberaliinu aveau majoritate parlamentară, suspendarea lui Traian Băsescu sau alianţadin 2008 dintre PSD şi PDL. Mass-media, aliaţii, dar şi adversarii politicii-au remarcat de la început abilităţile pentru calcule şi combinaţii politice, negocieripe ascuns, sau la vedere, fapt care i-a adus unele porecle mai mult sau maipuţin dorite. „Marele Sforar”, „Marele Combinator” sau „Eminenţa Cenuşie” aufost titulaturile sub care a funcţionat Viorel Hrebenciuc în politica la nivelînalt de la noi. Hrebenciuc a coordonat campania electorală a PDSR în 1992 şi arevenit la această îndeletnicire abia în 2009 în încercarea de a-l face preşedintepe Mircea Geoană, tentativă ce a avut rezultatul bine-cunoscut de toată lumea.

Alţii despre Hrebenciuc

“Domnul Hrebenciuc e diversionist, a crescutla aceeaşi şcoală ca şi diversioniştii PDL. Că domnul Hrebenciuc consideră căeu sunt un naiv, asta e compliment”, Crin Antonescu

"Pe unde trece lasă miros de fraudă, decombinaţii care depăşesc bunul-simţ. Mirosul lui nu se găseşte nici la PalatulCotroceni, şi nici pe hainele mele", Traian Băsescu

“Mi-ar plăcea să joc şah cu Hrebenciuc”, Adrian Năstase

"Nu sunt unfan al lui Viorel Hrebenciuc, dar unde văd că Traian Băsescu nu-l place, măîntărâtă şi mai mult şi îmi place", Marian Vanghelie

Hrebenciuc, despre el însuşi

“Eu consider că sunt un bun necesar înpolitică. Peste tot în parlamentele din Europa şi din Statele Unite, dacăvreţi, negocierile sunt o a doua natură a fiecărui grup parlamentar şi aparlamentarilor. Numai la noi acest lucru a căpătat o conotaţie negativă”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz