2020-01-28 16:20

Marian Preda a lăsat baltă conducerea Fundaţiei Mişcarea Populară

 |  21:01
Marian Preda a lăsat baltă conducerea Fundaţiei Mişcarea Populară

Anca Hriban

Alegerile din Partidul Mişcarea Populară au constituit o dezamăgire chiar şi pentru unii dintre cei mai fervenţi susţinători ai formaţiunii, după ce intelectualii reformatori nu au avut loc în noua conducere. Scorul de puţin peste şase procente obţinut în prima sa confruntare electorală, alegerile europarlamentare, a fost declarat „o victorie” de către Elena Udrea şi „un eşec” de cei care au mizat pe noua formaţiune. Cert este că Elena Udrea nu şi-a asumat nici o înfrângere şi a fost aleasă, trimfal, preşedinte al PMP. Urmarea: preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, pe a cărei structură s-a constituit partidul, a demisionat, dezamăgit. Imediat, în locul său a fost ales Cristian Diaconescu, desemnat candidat la Preşedinţie al PMP.

„Plec din fruntea Fundației cu convingerea că nu este posibilă o schimbare din interior a clasei politice din România, că ea va trebui să vină din exterior. Nu mă retrag, însă, într-un turn de fildeș, revin în turnul de veghe al mediului academic, al societății civile. Sunt convins că de acolo va veni, până la urmă, schimbarea în bine a României”, a explicat Marian Preda, în scrisoarea de demisie. El a menţionat şi faptul că Fundaţia a fost un proiect generat de preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele şi-a ales urmaşul

„Demisia profesorului Marian Preda din funcţia de Preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară spune totul despre ce s-a ales de PMP ca partid al reformării clasei politice”, a punctat Teodor Baconschi, într-o postare pe Facebook. El a adăugat: „Zeci de mii de români au crezut că se poate face un altfel de politică: o politică orientată spre binele comun, făcută de oameni integri, competenţi şi generoşi. Fundaţia Mişcarea Populară a fost temelia acestei speranţe legitime”. El a arătat, într-o declaraţie pentru RFI, că „este foarte clar că preşedintele Băsescu, la capătul a zece ani de mandat, şi-a ales urmaşul, este vorba de doamna Elena Udrea şi evident că partidul va merge acum pe această linie, vom vedea cu ce rezultate, cu ce reacţii publice şi cu ce capacitate de negociere în redesenarea scenei politice pe dreapta”.  Baconschi a ţinut să îşi exprime regretul că „o serie de personalităţi de dreapta, ca Mihai Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Cătălin Predoiu şi alţii se regăsesc în partide diferite, deşi ar fi fost nevoie ca ele să imprime politicii româneşti un suflu de schimbare efectivă”.

Suficienţa a zece ani de politică

Elena Udrea a replicat că preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat pe cei care au câştigat funcţii în conducerea partidului, apreciind şi modul cum s-a desfăşurat congresul formaţiunii. Ea a subliniat că nu mai are nevoie de sfaturi de la Băsescu. ”Sigur, întotdeauna mai este loc şi de alte sfaturi, dar după zece ani în care am învăţat politică de la Traian Băsescu, de aceasta mă gândeam că eu mai puţin am nevoie de sfaturi, dar sunt colegi care au venit mai noi în echipă şi probabil că au”, a spus Udrea, citată de Mediafax.

Lider nou

Cristian Diaconescu, candidat al PMP la alegerile prezidenţiale a fost ales, marţi, preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, în urma unei şedinţe a consiliului membrilor fondatori, care şi-au exprimat această decizie prin vot. “Fundaţia este promotorul PMP, iar rolul acesteia este departe de a fi consumat, pentru că intrăm într-o etapă şi o logică nouă, iar expertiza Fundaţiei este vitală pentru partid”, a declarat, pentru Mediafax, Cristian Diaconescu, apreciind că organizaţia "a avut un parcurs excepţional" de la înfiinţare şi până în prezent, această traiectorie datorându-se "în mare măsură" predecesorului său, Marian Preda, care a condus fundaţia cu "efort şi dăruire". El a anunţat că vrea să continue colaborarea cu Marian Preda, după cum şi-i doreşte "aproape pe Cristi Preda, Adrian Papahagi, Sebastian Lăzăroiu, Elenina Nicuţ, precum şi pe colegii" care s-au implicat în perioada de început a Fundaţiei Mişcarea Populară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine