2020-07-04 16:06

Marko: Legea educaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie

 |  12:28
Marko: Legea educaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, laTârgu Mureş, înainte de şedinţa Consiliului Permanent, că pentru el Legeaeducaţiei nu este un pretext de a ieşi din coaliţie, ci un punct extrem deimportant în programul de guvernare.

"Legea învăţământului încontinuare este cheia soluţiei sau situaţiei şi vrem să se găsească zileleurmătoare garanţii pentru a adopta Legea învăţământului. Sunt preşedintele UDMRşi încerc să fac declaraţii în numele acestei organizaţii, în rest colegii auposibilitatea să îşi spună propria opinie. Domnul Frunda voia să ne scoată dinaceastă coaliţie de la început, eu nu vreau să ies din coaliţie, ci vreau săgăsesc soluţii inclusiv pentru Legea învăţământului. Pentru mine Legeînvăţământului nu este un pretext de a ieşi din coaliţie, ci este un punctextrem de important în programul de guvernare. Dacă reuşim în continuare săadoptăm această lege este în ordine, dacă nu, acest lucru înseamnă că nu s-aîndeplinit programul de guvernare", a spus Marko Bela.

Întrebat dacă are vreo recomandare pentru Consiliul Permanent, MarkoBela a subliniat că intenţia cu care a convocat acest for este de a se face oanaliză foarte serioasă a situaţiei.

"Nu am venit cu recomandări, am venit cu intenţia de a face oanaliză foarte serioasă a situaţiei. Deci noi ne-am angajat la guvernare cu unanumit program comun, şi anume răspunsul la criza economică, continuareareformei generale - importantă pentru toată societatea - şi bineînţeleslărgirea drepturilor minorităţilor. Dacă aceste condiţii se întrunesc încontinuare, atunci mergem mai departe. Dacă nu, atunci nu putem merge maideparte cu această coaliţie. Din acest punct de vedere Legea învăţământului încontinuare este cheia situaţiei", a spus Marko Bela.

El a precizat că în şedinţa Consiliului Permanent se va adopta o poziţiea Uniunii privind această problemă.

"Vom adopta o poziţie a UDMR în această problemă, aceasta înseamnăcă vom lua o decizie", a spus Marko.

Şedinţa Consiliului Permanent al UDMR, convocată de preşedinteleformaţiunii, Marko Bela, a început, sâmbătă, la Târgu Mureş, în cadrul acesteiaurmând să fie analizată situaţia creată în urma deciziei Curţii Constituţionaleprivind asumarea răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a convocat pentru sâmbătă,la Casa Bernády din Târgu Mureş, şedinţa Consiliului Permanent al UDMR, dupădecizia Curţii Constituţionale în cazul Legii educaţiei, aceasta începând laora 11.20.

La şedinţă participă demnitarii importanţi ai Uniunii, printre carepreşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), Biro Rozalia,preşedintele UDMR, Marko Bela, preşedintele executiv desemnat Takacs Csaba,miniştrii Cseke Attila, Borbely Laszlo şi secretari de stat.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflictjuridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare aretragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

În urma acestei decizii, liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat că aconvocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia CC în cazul Legiieducaţiei, adăugând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitateşi că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în oriceguvern.

Ulterior, Marko a afirmat că UDMR poate lua în calcul ieşirea de laguvernare dacă se constată că actuala coaliţie nu mai funcţionează ori dacăpartenerii de guvernare afirmă că anumite obiective din program, inclusivadoptarea legii educaţiei, nu mai sunt valabile.

Joi, mai mulţi lideri UDMR au fost chemaţi la Palatul Victoria, undepreşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi liderul UDMR, vicepremierulMarko Bela, au discutat despre decizia CC privind asumarea răspunderiiGuvernului pe Legea educaţiei.

Ulterior, Marko a declarat că, în discuţiile de la Guvern, preşedinteleTraian Băsescu şi premierul Emil Boc şi-au reafirmat decizia de a fi adoptatăcât mai rapid o lege a educaţiei nouă, care să aducă reformă în domeniu.

Tot joi, Marko Bela, a declarat, într-o conferinţă de presă, că UDMR nudoreşte să fie într-un guvern minoritar, care aparent are majoritate şi căpentru rămânerea Uniunii în Executiv este necesară funcţionarea"impecabilă" a coaliţiei în Parlament.

Marko a spus că, deşi, "dacă aduni bob cu bob", numericGuvernul are majoritate în Parlament, se creează senzaţia că, de fapt, esteminoritar.

Liderul UDMR a subliniat că există "o problemă foarteserioasă" de funcţionare a coaliţiei. Marko a precizat că, sâmbătă,Consiliul Permanent al UDMR şi, luni, grupurile parlamentare vor analizasituaţia şi vor anunţa concluziile.

"Interesul nostru nu este de a ieşi din coaliţie, ci de a impunesoliditatea coaliţiei. Nu ştiu însă dacă vom reuşi acest lucru", adeclarat Marko Bela.

"E clar că avem o problemă foarte serioasă în ceea ce priveştefuncţionarea şi coeziunea majorităţii de guvernare şi nu numai în cazul Legiieducaţiei. În ultima vreme, în ultimele luni, în ultimele săptămâni, foartemulte probleme cu votul în Parlamentul României", a arătat Marko.

De asemenea, Marko a spus că dacă există şansa reformei şi a lărgiriidrepturilor minorităţilor, Uniunea va merge mai departe alături de parteneriide coaliţie.

"Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii, atunci, bineînţeles căse pune sub semnul întrebării ideea de coaliţie, ideea de alianţă şi ideea deguvernare din partea UDMR", a arătat el.

El a spus că UDMR, atunci când şi-a asumat răspunderea guvernăriiîmpreună cu PDL, cu minorităţile naţionale, împreună cu grupul independenţilor,a avut argumentele necesare pentru a-şi asuma această răspundere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-09-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz