2020-03-28 18:06

Masacrul de la Srebreniţa, după un deceniu şi jumătate

 |  16:32
Masacrul de la Srebreniţa, după un deceniu şi jumătate

Aproximativ 50.000 de oameni au participat ieri la ceremoniile decomemorare a 15 ani de la masacrul de la Srebreniţa, considerat cel mai sângeros de la Al Doilea RăzboiMondial încoace. 8.000 de musulmani bosniaci au fost ucişi atunci, iarmasacrul a fost catalogat de justiţia internaţională drept "genocid".

Momentul principal al ceremoniilor comemorative a fost reînhumarearămăşiţelor umane a 775 dintre victime, în centrul memorial Potocari, înapropiere de Srebreniţa, unde se aflau deja resturile a 3.749 dintre victimelemasacrului.

La ceremonii au participat mai mulţi oficiali străini. Premierulbelgian Yves Leterme, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, precumşi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au rostit discursuri în cursulmanifestărilor. La evenimentul comemorativ au mai participat şi ministrulfrancez de externe, Bernard Kouchner, preşedintele Serbiei, Boris Tadici, şipreşedintele croat, Ivo Josipovici.

Un masacru care a şocat lumea

Aproximativ 8.000 de tineri şi adulţi musulmani au fostucişi într-un interval de câteva zile, în iulie 1995, de forţele sârbo-bosniacecare au asediat enclava musulmană. Până astăzi, aproape 6.500 dintre cele 8.000de victime au fost exhumate din 70 de gropi comune şi identificate pe bazatestelor ADN.

Într-o rezoluţie adoptată în martie, parlamentul sârb acondamnat masacrul de la Srebreniţa. În textul documentului se cere iertare familiilorvictimelor masacrului şi seprezintă scuzecă nu s-au depus eforturipentru împiedicarea genocidului.

Fostul lider militar al sârbilor-bosniaci, Ratko Mladici,inculpat pentru genocid de către TPI, este căutat de mulţi ani de justiţiainternaţională. Supravieţuitorii masacrului sunt indignaţi că Mladici nu a fostînsă prins nici până acum.

Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor dinBosnia, judecat la Haga tot pentru genocid, a fost decorat sâmbătă deformaţiunea de opoziţie din care face parte, Partidul Democrat Sârb , într-oceremonie organizată la 20 de ani de la înfiinţare. A fost decorat şi fostulpreşedinte al Parlamentului sârbilor-bosniaci, Momcilo Krajisnik, condamnat la 20de ani de detenţie pentru crime de război. Decoraţiile au fost înmânate soţieilui Radovan Karadzici, Ljiljana Zelen-Karadzici, şi fratelui lui MomciloKrajisnik, Mirko.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine