2019-10-20 17:33

Meleșcanu, AVERTISMENT pentru omologul ungar: Cer o abordare reținută care să denote respect reciproc

 |  16:47
Meleșcanu, AVERTISMENT pentru omologul ungar: Cer o abordare reținută care să denote respect reciproc

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, vineri, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó. În cadrul întâlnirii, Meleșcanu i-a transmis omologului său că "urmărește cu deosebită atenție modul în care autoritățile ungare gestionează teme de politică internă și externă, cu implicații directe din perspectiva relațiilor cu România, inclusiv în ceea ce privește retorica oficialilor de la Budapesta".

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut, vineri, la Bucureşti, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

Conform unui comunicat al MAE român, a fost trecut în revistă stadiul actual al relaţiilor bilaterale cu accent pe cooperarea economică, pe creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale reciproce şi pe dialogul bilateral sectorial, în baza proiectelor în curs de derulare în domenii precum energia şi infrastructura.

”De asemenea, şeful diplomaţiei române i-a transmis omologului ungar că urmăreşte cu deosebită atenţie modul în care autorităţile ungare gestionează teme de politică internă şi externă, cu implicaţii directe din perspectiva relaţiilor cu România, inclusiv în ceea ce priveşte retorica oficialilor de la Budapesta. Cu referire la marcarea Centenarului Marii Uniri, ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat importanţa adoptării unei atitudini echilibrate şi a unei abordări reţinute şi fără accente emoţionale, care să denote respect reciproc”, precizează sursa citată de News.ro.

Ministrul Teodor Meleşcanu a făcut o prezentare a priorităţilor de pe agenda externă a Preşedinţiei României la Consiliul UE din prima jumătate a anului viitor, fiind explorată de ambele părţi posibilitatea cooperării pe dosare precum extinderea UE în Balcanii de Vest, securitatea la Marea Neagră şi Vecinătatea Estică. Oficialul român a subliniat în context importanţa procesului de extindere din perspectiva securităţii regionale, având în vedere interesul deosebit pentru ca ţările din regiunea Balcanilor să fie ancorate în parcursul european şi în cadrul structurilor euro-atlantice.

În ceea ce priveşte Vecinătatea Estică, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că Preşedinţia României la Consiliul UE va pleda pentru menţinerea unui angajament strategic al UE în vederea asigurării stabilităţii, securităţii şi dezvoltării economice a vecinătăţii estice, regiune de interes pentru ambele ţări.

Totodată, Meleşcanu a menţionat importanţa pe care Preşedinţia României la Consiliul UE o va acorda în mandatul său regiunii strategice a Mării Negre.

Cu privire la securitatea energetică, ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat angajamentul pentru realizarea proiectului BRUA, în vederea diversificării surselor de gaz şi a rutelor de transport la nivel european, arătând că România a respectat graficul în vederea consolidării infrastructurii necesare finalizării fazei I a BRUA şi a pregătirii terenului pentru faza a II-a în discuţiile cu factorii de decizie din UE.

Conform comunicatului, Teodor Melecanu a prezentat stadiul procesului intern de adoptare a Legii offshore, care va crea cadrul juridic necesar pentru exploatarea resurselor de hidrocarburi de la Marea Neagră.

Cu referire la evoluţiile privind legea învăţământului din Ucraina, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind măsurile legislative adoptate de Rada Supremă de la Kiev cu impact asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Partea română a subliniat angajamentul său pentru continuarea discuţiilor cu partea ucraineană precum şi în vederea capacitării instituţiilor internaţionale cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, pentru identificarea celor mai potrivite soluţii, se mai arată în comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-09Parerea ta...

UN ROMAN
09 Noi 2018

Incepe sa mai miste MAE. Credeam ca nu-l mai intereseaza politica externa si pozitia adoptata de Ungaria. Cei 100 de ani de la Marea Unire deranjaja Ungaria iar MAE roman nu face nimic in acest sens. PACAT..Domnule Melesanu ce faceti??????
BAI TANTALACHE
10 Noi 2018

MOLUSCA BATRINA . IAR BASTANII PARTIDELOR SE PUPA PE DINTI . HA , HA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray