2019-10-18 04:27

Meleşcanu, declaraţii despre relaţia Rusia - România: Nu putem să achiesăm la orice îşi doreşte Federaţia Rusă

 |  15:24
Meleşcanu, declaraţii despre relaţia Rusia - România: Nu putem să achiesăm la orice îşi doreşte Federaţia Rusă

Rusia are o anumită poziţie foarte rigidă în ceea ce priveşte relaţiile cu România, unul dintre argumentele folosite de această ţară pentru motivarea atitudinii fiind scutul antirachetă de la Deveselu, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu.

"Din punctul meu de vedere, evident, Rusia este una din marile puteri care există în lume, mai ales din punct de vedere militar şi politic, însă, aşa cum se spune, dacă vrei să dansezi tango, e nevoie de doi parteneri. Există din partea Uniunii Europene această deschidere (...) dar asta nu înseamnă că noi putem să achiesăm la orice îşi doreşte până la urmă Federaţia Rusă - lucruri pe care nu le înţelegem totdeauna şi nu le discernem foarte bine", a spus Teodor Meleşcanu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că România este interesată de "o relaţie bazată pe realism şi predictibilitate" cu Federaţia Rusă şi, în general, "relaţii bilaterale mai bune" cu acest stat.

"E nevoie ca aceste relaţii să fie bazate pe o recunoaştere reciprocă a intereselor pe care le avem, pe respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional şi mai ales pe interesul comun", a evidenţiat el.

Meleşcanu a afirmat că "Rusia are o anumită poziţie foarte rigidă în ceea ce priveşte relaţiile cu România", în contextul apartenenţei ţării noastre la Uniunea Europeană şi la NATO, "unul din argumentele foarte des răspândite fiind cel al existenţei instalaţiei de la Deveselu în România".

El a explicat că "instalaţia de la Deveselu este pur defensivă".

"Nu este vorba de rachete balistice, ci de rachete antibalistice, pentru protejarea teritoriului României, dar şi pentru protejarea teritoriului întreg al Alianţei Nord-Atlantice", a spus Meleşcanu.

În ceea ce priveşte acest subiect, şeful diplomaţiei a spus că autorităţile trebuie să aibă un mesaj unitar în acest sens.

"Instalaţia de la Deveselu este o instalaţie pur defensivă, care nu are niciun fel de capacitate ofensivă, de a crea probleme, ci doar aceea de a intercepta rachetele balistice care se pot îndrepta spre zona ţărilor membre NATO (...) Avem nevoie la nivelul României de poziţii unitare în această problemă", a afirmat Meleşcanu.

El a evidenţiat, din nou, rolul exclusiv de apărare al sistemului.

"Lumea să înţeleagă că este o instalaţie strict defensivă, care nu pune în pericol pe niciunul din vecinii României şi în acelaşi timp este o instalaţie care urmăreşte doar apărarea teritoriului României şi a celorlalte ţări membre ale NATO împotriva unui atac cu rachete balistice, de oriunde ar veni acesta, din afara NATO", a adăugat Teodor Meleşcanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-06Parerea ta...

ANONIM
07 Aug 2018

TE PIS PE TINE , BOLNAVULE DE PROSTATA , COMUNIST VOPSIT . TE PIS PE BOMBEURI SI SAPUN LA POPOUA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray