2020-04-06 16:13

Mihai Ghimpu cere din nou retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

 |  19:05
Mihai Ghimpu cere din nou retragerea trupelor ruse din Republica Moldova

Preşedintele interimar al R. Moldova, MihaiGhimpu, a declarat, marţi, la Geneva, că R. Moldova a ajuns să fie cel maisărac stat din Europa nu doar pentru că reformele democratice au fost promovatecu întârziere, ci şi din cauza că pe teritoriul ţării "continuă săstaţioneze o armată de ocupaţie".

"Peteritoriul republicii continuă să staţioneze, fără consimţământul nostru, oparte din acea armată de ocupaţie şi muniţiile ei, încălcânddecizia de laIstanbul, din 1999, şi statutul de neutralitate al ţării", a declaratGhimpu la Conferinţa Mondială a preşedinţilor de Parlament la care auparticipataproximativ 150 dereprezentanţi din întreaga lume. Încadrul conferinţei de la Geneva, Ghimpu le-a cerut colegilor săi sprijinul înprocesul de retragere necondiţionată, imediată şi transparentă a armamentuluişi muniţiilor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, afirmând că"această armată sprijină indirect autoproclamata republică transnistreană".

În discursulţinut la Geneva, Ghimpu a solicitat sprijinul celor aproximativ 150 departicipanţi la eveniment în vederea susţinerii financiare în urma inundaţiilordin Republica Moldova, în special pentru construirea a peste 700 case pentrusinistraţi.

Declaraţiilepreşedintelui interimar al Republicii Moldova ar putea provoca din nounemulţumire la Moscova.Ghimpu a decretat ziua de 28 iunie drept Zi aocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist,cerând Rusiei să-şi retragă urgent trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.Decretul a provocat critici la Moscova.

Ulterior,deputaţii ruşi au votat o declaraţie de condamnare a decretului semnat de MihaiGhimpu. Pe de altă parte, o cantitate importantă de vinuri moldoveneşti,îmbuteliate şi în vrac, a fost blocată în vama Solnţevo, lângă Moscova, pemotiv că vinul ar conţine substanţe nocive.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine