2019-10-14 23:39

Ministerul CERCETĂRII îl acuză pe IOHANNIS de „gravă dezinformare”. Cum răspunde instituția avertismentelor președintelui

 |  14:25
Ministerul CERCETĂRII îl acuză pe IOHANNIS de „gravă dezinformare”. Cum răspunde instituția avertismentelor președintelui

Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) spune că a luat act cu surprindere de ”avertismentul” public lansat de către preşedintele Klaus Iohannis legat de proiectul de Ordonanţă privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, îi răspunde ironic acestuia şi acuză Administraţia Prezidenţială că "încearcă o gravă dezinformare", informează News.ro.

De asemenea, Ministerul Cercetării acuză că Ordonanţa Guvernului 41/2015, deşi a trecut de Parlament, a fost trimisă înapoi pentru reexaminare de către preşedinte pentru motive generale, neindicând în niciun mod temeinicia deciziei. "Ori, a retrimite înapoi în Parlament un text de act normativ doar de dragul de a fi retrimis, fără a se preciza care sunt neajunsurile pe care acest text le-ar aduce sistemului, ne arată de fapt care este preocuparea reală a Administraţiei Prezidenţiale cu privire la domeniul cercetării", mai spune ministerul.

Ministerul precizează că în prezent activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare este reglementată de OG nr. 57/2002, care în cei 16 ani de la promovare a fost modificată de 25 de ori, "în funcţie de necesităţile identificate pe parcursul anilor în această activitate", după intrarea României în UE actul normativ fiind modificat şi completat de 15 ori.

Ei spun că, având în vedere că în OG 57/2002 există o serie de articole contradictorii, că există paralelism în ceea ce priveşte reglementarea acestui domeniu, s-a considerat necesar ca, printr-un act nou, să fie eliminate toate aceste neconcordanţe, conform normelor de tehnică legislativă, astfel încât să fie creat un cadru competiţional şi predictibil privind finanţarea în cercetare.

Cu privire la finanţarea cercetării, ministerul spune că în propunerea de act normativ s-a statuat că orice formă de finanţare se face în sistem competiţional, orice propunere de program/proiect fiind evaluată şi ierarhizată, iar în acest sens doar cei mai buni sunt finanţaţi - art. 43 din propunerea de act normativ.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Cercetării şi Inovării afirmă că noua propunere de act normativ a fost formulată în acord cu reprezentanţii sindicatelor din cercetare, precum şi cu cei ai patronatelor din domeniu.

MCI mai susţine că neadoptarea acestui act normativ va duce la situaţia în care la sfârşitul anului 2018 instituţia nu va mai putea deschide o nouă competiţie pentru Programul Nucleu, făcând ca, în anul 2019 şi în următorii ani, acest instrument de finanţare să nu mai fie funcţional.

"Acest lucru conduce, în mod cert, la bulversarea întregului sistem de cercetare cu grave consecinţe atât asupra institutelor de cercetare, cât şi asupra personalului de cercetare care funcţionează la nivel naţional. Categoric, nu putem să nu ne întrebăm cine şi-ar dori această finalitate, dar mai ales, de ce s-ar dori această finalitate?!", mai arată ministerul.

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat luni că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90 din cauza intenţiei Guvernului de a adopta Ordonanţa privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării şi Inovării, el spunând că proiectul conţine prevederi care pun în pericol calitatea şi independenţa cercetării din România şi riscă să blocheze procesele de europenizare şi internaţionalizare ale acesteia, cu impact negativ asupra performanţei în inovare şi asupra competitivităţii economice şi bunăstării sociale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-08Parerea ta...

UN BUCURESTEAN
08 Aug 2018

Legea propusa are bilele ei negre. Nu se refera doar la un program ci la toata cercetarea. Apoi directorii sunt numiti si nu prin concurs ceea ce ne aduce inapoi cu 10 ani. Cititi cu atentie propunerea de lege si apoi scrieti porcarii pe net.
ANONIM
08 Aug 2018

Invatamantul si cercetarea sunt pe ultimul loc in prioritatile mafiei psd-alde-udmr. Mafia doreste ca functiile de conducere sa fie numite politic si NU PRIN CONCURS. Astfel ne vom trezi la cercetare cu analfabeti marca psd sau cu o academiciana de renume mondial in polimeri cum am mai avut. Toate ministerele colcaie de gunoaie analfabete numite politic de organizatia mafiota psd. Iohannis ARE DREPTATE , ANALFABETII SI GUNOAIELE POLITICE ALE MAFIEI SA DEA CONCURS DACA VOR ACELE POSTURI.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray