2020-06-02 04:03

Ministrul mediului NU va interzice tăierea de lemn pe durata stării de urgență, cerută de societatea civilă

 |  12:15
Ministrul mediului NU va interzice tăierea de lemn pe durata stării de urgență, cerută de societatea civilă

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a refuzat să stopeze tăierile legale de lemn pe perioada stării de urgență, măsură cerută insistent de o parte a societății civile în urma apariției a zeci de dovezi că au loc defrișări ilegale masive pe fondul concentrării forțelor de ordine pe activitățile de menținere a carantinei, scrie G4Media

Decizia lui Alexe vine după ce tot el anunțase duminică, 5 aprilie, la Digi 24, că „în momentul de faţă se discută la minister să vedem dacă putem face acest lucru, să vedem dacă ne permitem să luăm această decizie (de stopare a tăierilor de lemn – n.red.). La luarea ei ar trebui să ţinem cont de mai mulţi factori. În cursul acestei săptămâni vor fi discuţii cu cei de la Romsilva şi direcţiile silvice, mâine (luni, 6 aprilie, n.r.) la ora 11:00 am stabilit o videoconferinţă cu ei, după ea o să spun public ce s-a discutat”.

Ministerul arată că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. „Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, a declarat Alexe, citat de un comunicat al ministerului.

Pe 1 aprilie, activiștii de mediu arătau că defrișările ilegale s-au înmulțit alarmant, multe firme profitând de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia de Covid 19 și taie ilegal cantități uriașe de lemne. Președintele ONG-ului Agent Green, Gabriel Păun, declara la acel moment pentru RFI România că, potrivit datelor oficiale, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de trasporturi legale de lemn defrișat. El explică și care este legătura directă dintre tăierile legale și cele ilegale.

Tot atunci, grupurile parlamentare ale USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Mediului, Costel Alexe, prin care au cerut să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă.

Aceştia cer să nu li se permită hoţilor de lemne „să profite de pe urma epidemiei de coronavirus”, deoarece, „mai mult ca niciodată”, este „nevoie de plămânii verzi” ai acestei ţări. „Statisticile şi dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Naţional şi numeroasele investigaţii ale jurnaliştilor şi ale activiştilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani şi că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalităţii transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetăţenii, aplicaţia Inspectorul Pădurii, are probleme de funcţionare”, se arată în scrisoarea deschisă a USR.

Ministerul Mediului susține că o asemenea măsură ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne. ”Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei. Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum. Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB”.

Decizia Ministerului Mediului a venit după întâlniri cu industria lemnului, dar și cu societatea civilă.

Industria a făcut în această perioadă un lobby intens pentru continuarea tăierilor legale. Articole din presa centrală și locală preiau poziția Asociației Forestierilor din România – ASFOR, care susține că ”“A opri activitatea de recoltare a lemnului este similar cu a deconecta un bolnav de la aparate. Prin această activitate, în primul rând se asigură securitatea sanitară a pădurilor, regenerarea acestora, finanțarea pazei și a administrării pădurilor” (Sursa)

De notat că guvernul a decis, prin Ordonanța Militară nr. 7, prezența gărzilor forestiere la verificarea transporturilor de lemne.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-08Parerea ta...

ALOOOOOOOOOO
08 Apr 2020

NU ARE DISCERNAMANT.....
TRAIAN
08 Apr 2020

Ministrul mediului daca are demnitate ,trebuie sa demisioneze,altfel si el este implicat in aceasta mafie .Opriti jaful criminalilor!
ANTIMAFIA
08 Apr 2020

pensii speciale de miliarde plătite în continuare în batjocora fata de romani chinuiți și jaful pădurilor continua in starea de urgență.
SOLDAT
08 Apr 2020

Furati , furati . Noi nu va vedem . Noi va pazim si patrulam , pe strada cealalta .
ZORRO
09 Apr 2020

ACEST HIPOPOTAM TREBUIE BAGAT CAT MAI URGENT IN ACHETA PENALA........
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine