2020-04-08 08:49

Ministrul român de externe face paşi mari în relansarea relaţiilor politice dintre România şi Rusia

 |  16:50
Ministrul român de externe face paşi mari în relansarea relaţiilor politice dintre România şi Rusia

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, aanunţat în cadrul unei conferinţe de presă, ce avea ca scop prezentarebilanţului său de etapă la conducerea MAE. Miniştrii de externe din România şiFederaţia Rusă au stabilit o întâlnire pentru această toamnă. Acest lucruconstituie un pas înainte spre ameliorarea unei relaţii bilaterale văzuteadesea de observatori ca fiind rece, în special în plan politic. Baconschi adeclarat că a primit confirmarea disponibilităţii ministrului Serghei Lavrov dea avea o întâlnire la nivel înalt în această toamnă.

"Întreţinem un dialog constant deschiscu reprezentanţii Federaţiei Ruse", a mai declarat ministrul român deexterne. "Ne dorim o relaţie pragmatică şi previzibilă cu acest marevecin", a adăugat el.

Laînceputul lunii martie, în cursul unei întrevederi cu ambasadorul FederaţieiRuse la Bucureşti, Alexander Chirilin, ministrul român al afacerilor externe atransmis un mesaj de salut omologului rus, Serghei Lavrov, exprimându-şidisponibilitatea pentru o întâlnire cu acesta, la Bucureşti, la Moscova, sau înmarja unui eveniment multilateral.

Ministrulromân de externe afirma în decembrie anul trecut, că va fece tot ce va puteapentru a relansa relaţiile pe care România le are cu Rusia, în momentul defaţă.

"Noi am oscilat între o rusofobie maimult sau mai puţin instrumentalizată politic şi încercarea de a trece pesteproblemele litigioase transmise de istoria recentă prin supralicitarea uneiretorici de pragmatism - hai să facem afaceri, să facem investiţii şi sărecucerim pieţe", a explicat ministrul Teodor Baconschi relaţia dintreBucureşti şi Moscova.

România salută felul în care Rusia s-adezvoltat în timpul mandatului actualului său omolog de la Moscova. "Suntfoarte de acord că noua Rusie putiniană este un actor major pe eşichierulinternaţional. Am urmărit abilitatea cu care diplomaţia rusă, sub prezenţa multmai stabilă a domnului Lavrov - pentru că noi am avut cinci miniştri deexterne în ultimii câţiva ani -, a reuşit să se repoziţioneze şi să reangajezedialogul strategic cu mari actori europeni şi cu Statele Unite", adeclarat Baconschi.

România are o relaţie destul de tensionată cuRusia şi din cauza vecinătăţii cu Republica Moldova. Lucrul acesta creând osituaţie particulară. Aceste probleme vor fi mai clare după ce Washington şiMoscova vor ajunge la o nouă înţelegere privind reducerea armamentelorstrategice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine