2020-04-10 07:02

Moartea unui spion

 |  15:37
Moartea unui spion

Moarteaîn condiţii suspecte a generalului rus IuriIvanov, director adjunct al serviciilor militare ruse de informaţii(GRU),provoacă speculaţii privind o răfuială în lumea spionajului între Moscova şiIerusalim, comentează Eurasia Review.

Ivanov,în vârstă de 52 de ani, a dispărut din staţiunea siriană Tartus, iar cadavrulsău a fost găsit în 16 august, pe o plajă din Turcia. Deşi oficial rusul seafla în vacanţă în momentul dispariţiei, există zvonuri potrivit cărora acestase afla în misiune oficială, cu atât mai mult cu cât locul de unde a dispărutse află la circa 80 de kilometri de o bază navală vitală rusă aflată în portulsirian Tartus.

Bazaeste singura de care dispune Rusia în Mediterana, iar Mossad, agenţia israelianăde informaţii, este îngrijorată că Moscova o va folosi pentru spionaj înOrientul Mijlociu.

Înaceste condiţii, este posibil ca Israelul să fi transmis un avertisment ruşilor,pentru a nu se amesteca prea mult în treburile sale interne şi în sfera sa deinfluenţă. Ierusalimul consideră că este suficient de ocupat cu anticipareaatacurilor lansate de Hezbollah în nordul ţării, iar decizia unuia dintre şefiispionajului rus de a-şi stabili baza în Siria îi ameninţă interesele.

PotrivitThe Guardian, Ivanov a fost arhitectul mai multor asasinatespectaculoase vizând lideri separatişti ceceni, comise în străinătate, inclusivîn Qatar.

Moarteasa aminteşte de un incident similar, din 2008, când un general sirian apropiatpreşedintelui Bashar al-Assad a fost asasinat de un lunetist în timp ce stăteala plajă la vila sa, din sudul Siriei. Generalul era principala legătură aSiriei cu Hezbollah şi se ocupa de livrarea de arme sofisticate, ceea ce îlfăcea o ţintă pentru Mossad.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine