2020-02-17 23:15

Moldova invită Rusia în laboratoarele de testare a vinurilor moldoveneşti

 |  15:59
Moldova invită Rusia în laboratoarele de testare a vinurilor moldoveneşti

Specialiştiruşi ai serviciului sanitar şi de protecţie a consumatorilor au fost invitaţisă viziteze producătorii de vinuri şi laboratoare de testare a vinurilor dinRepublica Moldova. Invitaţia a fost lansată de ambasadorul Republicii Moldovala Moscova după ce s-a încheiat misiunea unui grup de experţi moldoveni, cares-a interesat de metodele de testare folosite de partea rusă.

Şefulserviciului sanitar rus, Ghennadi Onişcenko, a anunţat că agenţia rusă pentrucomerţ şi inspecţii sanitare Rospotrebnazor nu a impus nici un fel deinterdicţii importurilor de vin din R. Moldova, iar aprovizionarea continuă,remarcând însă lipsa eforturilor pentru îmbunătăţirea calităţii."Respingem lista cu măsuri prezentată de partea moldoveană pentru un maibun control şi pentru creşterea calităţii vinurilor, considerând-o un răspunslipsit de angajament, care nu reflectă adevărata situaţie din principala ramurăa economiei acestei ţări", a declarat Onişcenko, citat de ITAR-TASS. ŞefulRospotrebnazor a declarat că RepublicaMoldova nu ia nici o măsură pentru normalizarea calităţii produselor. "Din300.000 de litri furnizaţi într-o perioadă de şapte zile, un total de 140.000de litri au fost refuzaţi din cauza prezenţei ftalatului de dibutil şi a altorsubstanţe toxice", a spus oficialul rus.

Declaraţiilesaleau venitdupă ce în presă au apărut relatări că Rospotrebnadzora impus un embargo importurilor de vin şi de coniac din Moldova. De asemenea,autorităţile ruse au precizat că sunt interzise importurile de apă minerală şivinuri din Georgia, precum şi de "carne de pasăre de origine SUA, laprelucrarea căreia au fost folosite soluţii de cloruri".

GhennadiOnişcenko a ameninţat la 17 iulie că Rusia va introduce un embargo total pentruvinurile moldoveneşti, dacă în două săptămâni nu vor fi întreprinse măsuriurgente pentru îmbunătăţirea calităţii acestora. La 28 iulie, Rusia a iniţiatprocedura de returnare a aproximativ un milion de litri de vin moldovenesc, pemotiv că în conţinutul acestora a fost depistat un nivel înalt dedibutilftalat, o substanţă toxică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-06-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine