2020-07-08 02:41

Momentul adevărului: Guvernul Orban cere VOTUL parlamentarilor

 |  14:51
Momentul adevărului: Guvernul Orban cere VOTUL parlamentarilor

E ziua deciziilor mari în Parlamentul României. Aleșii trebuie să decidă dacă dau un vot de învestitură pentru cabinetul condus de premierul desemnat Ludovic Orban.

În ultimul moment, partidelor care și-au anunțat sprijinul public s-au alăturat mai mulți parlamentari Pro România, printre care Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu.

PSD boicotează ședința camerelor reunite, care va fi condusă de liberala Alina Gorghiu. Mobilizarea este maximă în tabăra partidelor care susțin noul guvern, la ședință participând și senatoarea USR Nicoleta Dinu, grav bolnavă.

Discursul lui Ludovic Orban în fața parlamentarilor:

Nu-mi aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat așa ceva, ședința de învestire să fie boicotată de două partide politice care arată lipsa totală de respect față de români. Arată toate prostiile pe care le fac, fiind părtași la toate nenorocirile care se fac azi. Venim după o moțiune de cenzură care a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău României. Trebuie să înepem un drum al construcției, al refacerii unității, al reluării dialogului instituțional, un drum care să pună bazele unei dezvoltări economice pe baze solide si termen lung. Acest Guvern este unul cu un mandat limitat, durata maximă de exercitare a puterii este de un an de zile. Avem de luat măsuri urgente. Uitați-vă ce se întâmplă cu blocarea minerilor în subteran. Își pun în pericol viața. Foarte multe instituții publice nu au resursele financiare pentru a încheia exercitiul bugetar. Există întârzieri în plata persoanelor cu dizabilități, a plății însoțitorilor. E fundamentală aprobarea unei OUG pentru rectificarea bugetară. În privința stocurilor, stăm extrem de prost. Suntem în poziția în care România a rămas ultima țară care trebuie să nominalizeze comisarul european. Am ajuns în situația în care UE, președintele CE ne cer de urgență desemnarea unui comisar. Nu în ultimul rând există necesitatea elaborării bugetului de stat pentru anul viitor. O altă urgență e cea legată de pensionarea anticipată a magistraților. Doar un guvern legitim poate rezolva problema conducerii parchetelor. Nu avem conducători desemnați prin procedura legală. V-o spun din capul locului una din prioritățile noastre este evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene. Execuția la 9 luni relevă un deficit de 2,6%. Luați în calcul faptul că s-au întârziat rambursările de TVA cu trei luni. Nu știm exact care a situația. Alte categorii de cheltuieli au fost întârziate în mod deliberat și apasă pe execuția de la sfârșitul anului. E fundamentală învestirea Guvernului pentru a se face o rectificare. Unul dintre cele mai importante obiective este de a reface capacitatea administrativă a instituțiilor publice. Acasta a fost distrusă prin plasarea pe bază de pile și carnet de partid. Niciun guvern care nu se bizuie pe instituții dominate pe competență, profesionalism, foarte greu poate să-și atingă obiectivele. refacea capacității se fa face prin depesedizarea administrației.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-11-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz