2020-04-05 16:21

Moscova şi Washingtonul fac schimb de spioni

 |  17:24
Moscova şi Washingtonul fac schimb de spioni

SUA şi Rusia iau în considerare un schimb de prizonieriîn cazul suspecţilor arestaţi pe teritoriul american. Aceştia sunt acuzaţi căar fi spionat în favoarea Moscovei.

Cei10 suspecţi de spionaj în favoarea Rusiei, arestaţi la sfârşitul lui iunie, au fost puşi sub acuzare de Parchetul din NewYork, pentru "complot ca ageţi secreţi în Statele Unite, în favoareaRusiei".

Nouădintre ei sunt puşi sub acuzare şi pentru spălare de bani, însă nici unul nueste inculpat pentru spionaj, cap de acuzare pentru care ar risca închisoareape viaţă. Suspecţii urmau să compară în instanţă ieri.

Înacest context, surse ruse au sugerat că Washingtonul şi Moscova ar putea optapentru un schimb de deţinuţi. Nu este clar dacă suspecţii reţinuţi la New Yorkurmează să fie implicaţi în eventualul schimb,darsubsecretarul de stat pentru afaceri politice, William Burns,s-aîntâlnit cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak. Nu au fost datepublicităţii detalii în legătură cu discuţiile purtate de cei doi înalţioficiali, cu excepţia faptului că au fost abordate, printre altele, cazulsuspecţilor de spionaj şi dosarul iranian.Un alt oficial american aconfirmat însă că Washingtonul ar putea să le permită membrilor reţelei de spionajsă pledeze vinovaţi şi să se întoarca acasă, în schimbul „unor anumiţiprizonieri din Rusia”. Anna Staviţkaia, avocata specialistului în domeniulnuclear Igor Sutyagin, închis în Rusia pentru spionaj în favoarea CIA, ar fideclarat că acesta va fi expulzat, în schimbul unui deţinut din Marea Britanie.Sutyagin ispăşeşteo sentinţă de 15 ani în închisoare, după ce a fost condamnat că a transmisinformaţii unei companii britanice, aparent folosită ca faţadă pentru CIA. "Este un schimb de unul-la-unul. Fiecare dintre cei reţinuţi înStatele Unite va fi „dat la schimb pentru o persoană din Rusia", aprecizat avocata Anna Staviţkaia.

Cotidianulrus Kommersant a identificat trei persoane care ar putea fi predate StatelorUnite în schimbul eliberării celor zece suspecţi. Kommersant, care citeazăsurse din serviciile de informaţii ruse, afirmă că, alături de Sutyagin,vor mai fi predaţi doi foşti agenţi ai serviciilor de spionaj ruse, acuzaţi căar fi lucrat pentru CIA - Aleksandr Sipacev, condamnat în 2002 la opt ani deînchisoare, şi Aleksandr Zaprorojski, condamnat în 2003 la 18 ani deînchsioare.

ErnstCernîi, reprezentant al unui comitet de apărare a drepturilor omului, adeclarat pentru Kommersant că este posibil ca în schimb să fie inclus şiSerghei Skripal, fost colonel în serviciile de spionaj militare GRU, condamnatîn 2006 pentru spionaj în favoarea Marii Britanii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine