2020-07-14 09:54

UPDATE: Guvernul Orban a fost DEMIS! Ce urmează

 |  15:02
UPDATE: Guvernul Orban a fost DEMIS! Ce urmează

Marcel Ciolacu a anunțat că moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi pentru, 139 de voturi contra. În acest moment Guvernul Ludovic Orban a fost demis cu majoritate de voturi, dar rămâne interimar până când va fi învestit un nou executiv.

UPDATE: Un moment extrem de interesant a avut loc la votul pentru moțiunea de cenzură. Senatorul PNL, Camen Hărău, a votat împotriva Guvernului, lucru remarcat de cei de la PSD și PNL, care monitorizează votul în paralel.

Ulterior, votului în sală au izbucnit urale din partea celor de la PSD, în timp ce liderii PNL din Senat o întrebau pe Carmen Hărău de ce a votat împotriva Guvernului.

"Înţeleg că aveţi probleme cu cititul, aşa că sunt înţelegător faţă de voi. Vreţi, nu vreţi, sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea şi nu veţi scăpa de stigmatul ăsta în toată cariera dumneavoastră, pentru că nu numai că a fost semnată candidatura dumneavoastră de vechiul stăpân, dar trei ani de zile l-aţi slugărit cu râvnă, aţi votat toate aberaţiile, toate proiectele împotriva interesului României, aţi susţinut toate acţiunile antiromâneşti, toate acţiunile care au dus la prăbuşirea imaginii externe a României, care a aruncat în aer economia, care au distrus încrederea mediului de afaceri şi al investitorilor în România şi ne-au adus pe marginea prăpastiei. Puteţi să faceţi ce vreţi! Nu mă las judecat de noi, pentru că în trei ani de zile aţi arătat clar de ce sunteţi în stare: de sărăcie, dezinformare, minciună, slugărnicie şi n-aţi adus nimic bun României decât dezolare, imagine catastrofală la nivel internaţional şi până la urmă o prăbuşire dramatică meritată în care s-a întors complet voinţa oamenilor", a declarat premierul Ludovic Orban.

"Dacă până ieri înainte de şedinţa de guvern eram îngrijorat de ceea ce se întâmplă, după şedinţă şi după discursul lui Orban, sunt revoltat. Mă mir că un om cu o asemenea strucutră antidemocratică, un om care nu poate digera democraţia a putut să ajungă prim-ministru. În loc să guvernaţi România, de trei luni staţi şi visaţi cum să vă păstraţi scaunul, iar România zace la marginea democraţiei. O ţară nu poate fi condusă prin angajări de răspunderi şi zeci de OUG. Nimeni nu şi-a permis până acum o încălcare a statului de drept", a afirmat şi preşedintele camerei deputaţilor Marcel Ciolacu, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

"Nici măcar nu pot spune că aţi dat ordonanţe de urgenţă noaptea ca hoţii, nu mai e loc de comparaţie. Nu mai e loc de comparaţie, nu sunteţi ca hoţii. Aţi dat ordonanţe de urgenţă noaptea, hoţilor!”, a transmis senatorul PSD Şerban Nicolae, care l-a luat apoi în vizor pe premierul Orban: "Cum să-l iei în serios pe unul care spune că lucrează 16 ore pe zi atunci când întreaga lui familie depindea de munca lui de la privat lucra part time. (...) Ai scos relaţia cu statul din aceşti bugetari de dreapta, mor de foame!".

"V-am bătut la europarlamentare şi la prezidenţiale, o să vă batem şi la locale, atunci, dragi români, veţi spune că aţi curăţat corpul de ciuma roşie”, a spus liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, care a continuat: "Cred că se zvârcoleşte Dragnea, să cheme SMURDUL, cred că i se face rău când vede cum invocaţi Comisia de la Veneţia. Voi să invocaţi Comisia de la Veneţia e ca şi cum ar vorbi necuratul de apă sfinţită. (...) Voi aţi schimbat regulile în timpul jocului. În 2014, prin Ordonanţa 55.. apropo, de la beţie cred că-ţi mai revii, din prostie şi din lipsă de caracter niciodată - aţi legalizat traseismul a 500 de primari. În 45 de zile i-aţi mutat din stânga în dreapta şi dvs. veniţi să vorbiţi despre ceea ce înseamnă democraţie!".

Candidatul PLUS la Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu, susţine că o cădere a Guvernului ar reprezenta dovada unei înţelegeri între PNL, PSD şi UDMR în vederea menţinerii sistemului de alegeri locale într-un singur tur de scrutin. "Oare avem din nou un Guvern care vrea să cadă şi nu să guverneze? Oare după ziua de azi vom constata din nou că baronii locali au făcut o înţelegere împotriva oamenilor? Oare PNL, PSD, UDMR s-au înţeles şi au făcut aşa încât să fie bine pentru ei încă vreo 4 ani? Cel mai important: oare nu cumva totul se întâmplă pentru ca puterea cea mai importantă în aceste partide - cea a baronilor locali (roşii, galbeni sau UDMR) - să nu fie pusă în primejdie de alegeri pentru primari în două tururi? Unele lucruri sunt clare ca lumina zilei. Dacă Guvernul cade, este pentru că s-au înţeles. Dacă Guvernul cade, este pentru că oamenii cu putere din aceste partide vor să îşi păstreze feudele pe care încă le mai au, sau speră să îşi facă unele noi", a scris fostul ministru al Sănătăţii, pe Facebook.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. 

Ce se întâmplă după vot

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Dacă Guvernul este demis, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-05

GALERIE MEDIA


In legatura cu acest articol...

Orban nu se dă bătut: ”Am PIERDUT doar o bătălie!”. Care sunt planurile premierului demis

Marcel Ciolacu JUBILEAZĂ după moțiune: ”Așteptăm să fim chemați la Cotroceni!”
Parerea ta...

DOREL
05 Feb 2020

Nu voi mai merge la vot. Politicienii isi vad doar interesele lor. TRASEISMUL POLITIC TREBUIE OPRIT LEGAL. Eu votez un membru al Parlamentului sa ma reprezinte la un partid iar el merge la alt partid. Pentru ce sa mai votez.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz