2020-02-17 12:40

Mugur Isărescu: Un Guvern de tehnocrați, cu un premier tânăr, poate fi o soluție

 |  13:43
Mugur Isărescu: Un Guvern de tehnocrați, cu un premier tânăr, poate fi o soluție

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, luni, că un Guvern de tehnocrați, cu un premier tânăr, poate fi o soluție pentru actuala criză politică. Acesta a ţinut să precizeze că noul premier va trebui să aibă un mandat clar și limitat la păstrarea stabilității macroeconomice.

"Șansele unui Guvern tehnocrat, înțeleg că sunt mari. În asemenea perioade, proba noastră este trecutul. Desigur, nu poți să iei trecutul și să îl extrapolezi. (...) Dar în trecut, în parametri dați de o criză politică, de potențialul unor tensiuni sociale mai puternice și nevoia de alegeri, eu cred că un guvern de tehnocrați poate face față, dacă i se dă un mandat clar și limitat. Nu poți să le ceri orice! Câteva obiective: alegeri clare, liniștite, păstrarea stabilității macroeconomice și creștere economică. Desigur și cu ambiția de a mai face ceva și pentru mediul de afaceri, pentru că stabilitate macro cu tensiuni micro nu este un lucru de durată. Va lua timp, cu reformele structurale. Cam greu le faci într-un an electoral. (...) Eu cred că este un lucru perfect fezabil", a afirmat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

Guvernatorul BNR a comparat actuala situație cu cea din 2000, când a condus un Guvern de tehnocrați timp de un an.

"De bine de rău am revenit la un minim de creștere economică, dezechilibrele s-au limitat și alegerile au fost libere și corecte. De ce nu ar fi și în 2015, dacă există înțelegere și consens politic de sprijinire a acestui Guvern cu obiective clare", a precizat Mugur Isărescu.

În ceea ce priveşte protestele anunțate pentru luni seară la sediul băncii centrale, guvernatorul BNR a spus că este deschis la discuții cu protestatarii.

"Au mai fost aici și de fiecare dată nu am respins dialogul, dimpotrivă! Dacă au cereri clare, vom încerca să dialogăm cu dânșii, într-o manieră care ne dorim să fie cât mai civilizată, și noi făcând efortul să nu fim extrem de tehnici, să coborâm până unde se poate coborî, însă fără a vulgariza, explicațiile, discuțiile și limitele pe care le are banca centrală", a explicat guvernatorul BNR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-09Parerea ta...

LEGEA AR FI TREBUIT
14 Noi 2015

adoptată pana la finalul anului trecut, motiv pentru care România și alte cinci țări europene (Polonia, Cehia, Olanda, Suedia și Luxemburg) au fost reclamate luna trecută la Curtea de Justiție a Uniunii Europene de către Comisia Europeană, cu amenințarea de a plăti o amendă pentru fiecare zi de întârziere în adoptarea legii. Avocatul Gheorghe Piperea a comentat modificările aduse Legii bail-in-ului. "Pe lângă faptul că cei din conducerea BNR se asigură că nu vor păţi nimic, Banca Naţională dă de înţeles că se aşteaptă la situaţii foarte grave, de falimente bancare şi bail-in, iar amendamentul nu se referă la acţionari, ci la deponenţi, aceştia fiind singurii care vor pierde. Probabil că BNR s-a gândit că aceşti deponenţi cu bani se vor coaliza şi vor acţiona în judecată Banca Centrală. Pentru prevenirea unei situaţii de acest gen, s-a apărat", a precizat Piperea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine