2020-08-10 19:40

„Neamţul” faţă cu Congresul PNL: liberalii vor vota repoziţionarea partidului și o nouă conducere

 |  22:01
„Neamţul” faţă cu Congresul PNL: liberalii vor vota repoziţionarea partidului și o nouă conducere

Răzvan Mateo Mateescu

A venit momentul congresului PNL, evenimentul unde se clarifică multe dintre aspectele contestate după plecarea din USL și demisia lui Crin Antonescu, cum ar fi decizia de a începe negocieri cu PDL pentru fuziune sau mutarea PNL din Parlamentul European la grupul Partidului Popular European (PPE), de la ALDE. Trecând peste candidatura zgomotoasă a senatorului Ioan Ghișe, care pozează în purtătorul stindardului luptei împotriva lui Băsescu din PNL, se vorbește în culise de posibilitatea apariţiei surpriză între candidaţii pentru președinţia partidului a lui Crin Antonescu, „la cererea membrilor”. Dar până atunci, multe dintre organizaţiile judeţene au anunţat că îl susţin pe Iohannis pentru șefia formaţiunii, dar și pentru a fi candidatul propus de PNL la prezidenţiale, variantă ce va fi, apoi, supusă sondajelor și negocierilor cu PDL. Un alt aspect asupra căruia liderii din teritoriu par să fie de acord este afilierea la PPE. De asemenea, o bună parte dintre ei și-au exprimat intenţia să susţină fuziunea cu PDL.

Congresul PNL începe vineri, când va fi discutat și votat noul Statut al partidului. Sâmbătă vor fi prezentate rapoartele de activitate ale structurilor de conducere. Fostul președinte al partidului Crin Antonescu va fi cel care va citi raportul de activitate al Biroului Politic Naţional. Apoi urmează prezentarea candidaturilor pentru funcţiile de conducere, urmată de votul participanţilor la congres. Tot în a doua zi de congres este programat votul asupra rezoluţiei privind fuziunea cu PDL și, de asemenea, asupra rezoluţiei privind afilierea la Partidul Popular European.

57 de candidaţi frumoși

În cadrul congresului se va alege o nouă conducere a partidului, după demisia în bloc a echipei conduse de Crin Antonescu în urma rezultatelor de la europarlamentare. Cu această ocazie se va vota un președinte dintre cei doi candidaţi anunţaţi, respectiv Klaus Iohannis și Ioan Ghișe.

De asemenea, vor fi aleși 31 de vicepreşedinţi, funcţii pentru care candidează 57 de membri de partid, printre care parlamentari, europarlamentari, aleşi locali și lideri de filiale. Ghișe s-a înscris și în cursa pentru un post de vicepreședinte, dacă nu reușește să fie președinte. Iată lista celor ce vor să fie vicepreședinţi: din Brașov - preşedintele CJ Aristotel Căncescu; din Alba - senatorul Teodor Atanasiu; din Arad - deputatul Mihaiţă Calimente şi avocatul Tomoiagă Dumitru Marian; din Bacău – primarul orașului, Romeo Stavarache, dar acesta a fost reţinut joi dimineaţă de DNA pentru corupţie și probabil își va retrage candidatura; din Bihor - președintele filialei, Cornel Popa, și fostul ministru Lucia Varga; din Bistriţa Năsăud - deputatul Stelian Dolha; din Botoşani - șeful filialei judeţene și președinte CJ, Florin Ţurcanu; din Brăila - deputatul Vasile Varga; de la Caraș Severin - președintele CJ Sorin Frunzăverde şi liderul filialei judeţene PNL, Marcel Vela; din Călărași - președintele CJ și șef judeţean al liberalilor, Răducu Filipescu, senatorul Iulian Dumitrescu și deputatul Dan Motreanu; din Dolj - deputatul Mihai Voicu; din Galaţi - șeful filialei, deputatul Victor Paul Dobre; din Giurgiu - preşedintele CJ, Vasile Mustăţea, şi senatorul Lucian Iliescu; din Cluj - europarlamentarul Norica Nicolai, senatorul Marius Petre Nicoară şi deputatul Radu Zlati; din Gorj - senatorul Dian Popescu; din Hunedoara: Mircea Moloţ, șeful organizaţiei judeţene; din Ialomiţa - Cristina Pocora, deputat și purtător de cuvânt al PNL și Constantin Sava, primarul de la Urziceni; de la Iași – liderul organizaţiei judeţene și președintele CJ, Cristian Adomniţei, precum și senatorul Varujan Vosganian; din Ilfov – europarlamentarul Eduard Hellvig; din Maramureș - deputatul Mircea Dolha; din Mehedinţi - șeful organizaţiei judeţene, Virgil Popescu; din Mureș - președintele CJ Ciprian Dobre; din Neamţ - Iulian Luca; din Olt – deputatul Gigel Ştirbu; din Prahova - șeful organizaţiei judeţene Mircea Roşca și Virgil Guran, demis în urmă cu câteva zile de la conducerea PNL Câmpina; din Satu Mare - Silviu Zetea; din Sălaj: vicepreședintele PNL Zalău, Eugen Pop, și vicepreședintele CJ, Valeriu Crişan; din Sibiu – deputatul Mircea Cazan; din Teleorman – deputatul Marin Almăjanu; din Timiș - primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și europarlamentarul Cristian Buşoi; din Tulcea – senatorul Octavian Motoc; din Vaslui – senatorul Nelu Tătaru şi Corneliu Bichineţ; din Vâlcea – deputatul Cristian Buican; din Vrancea, șeful organizaţiei judeţene, Cristian Buican. În fine, din București și-au anunţat cadidatura pentru un post de vicepreședinte Vlad Nistor, Ludovic Orban şi Sorin Roşca Stănescu (sector 1), Adrian Neacșu (sector 2), Florin Alexe (sector 3), Tudor Barbu (sector 4), Alina Gorghiu (sector 5) şi Rareş Mănescu (sector 6).

Vot pe persoană

Delegaţii la congres vor fi aleși prin vot uninominal, după ce noul statut a modificat alegerea pe liste, cum s-a procedat la precedentele alegeri interne.

Persoana care va ocupa funcţia de secretar general al partidului, conform noilor prevederi ale statului, nu este aleasă de congres. Este mâna dreaptă a președintelui PNL, prin urmare va fi desemnată de acesta, dar trebuie să fie validat de Birou Politic Naţional. Secretarul general va fi și locţiitorul de statutar al șefului PNL, ale cărui atribuţii le preia în cazul în care nu poate să și le exercite.

Pentru această funcţie este vehiculat numele lui Marian Petrache, liderul organizaţiei liberale din Ilfov. Faptul că Petrache nu candidează pentru altă funcţie confirmă, într-un fel, acest zvon.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz