2020-02-26 19:24

Nesfârşita problemă a romilor pune stăpânire pe media internaţională

 |  17:29
Nesfârşita problemă a romilor pune stăpânire pe media internaţională

La mai bine de trei săptămâni de când Franţaa anunţat că a început repatrierea romilor, presa internaţională nu maivorbeşte despre altceva. Acuzaţiile la adresa oficialilor francezi, în specialla adresa preşedintelui Sarkozy, curg fără încetare. Franţa şi-a înăsprit lasfârşitul lunii iulie politica faţă de romii din Europa de Est, demolând zecide tabere ilegale. Potrivit ministrului imigraţiei, Eric Besson, circa 635 deromi au fost trimişi în România şi Bulgaria după 28 iulie.

Miliardarulamerican George Soros a cerut Franţei să "înceteze expulzările masive deromi", iar Uniunii Europene să implementeze un plan vast de integrare aacestei minorităţi, ţinând cont de "amploarea problemelor", relateazăLe Monde. "Expulzările romilor făcute în acest moment de Franţa riscă săîncalce dreptul francez şi cel european", apreciază Soros într-uncomunicat. "Bărbaţi, femei şi copii din Europa nu pot să fie expulzaţi dincauza originii lor etnice, fără un proces pentru a stabili dacă au comis sau nuinfracţiuni", a declarat acesta.George Soros, care este preşedintele unei fundaţii implicate însusţinerea romilor din Europa de Est, apreciază că Franţa "are dreptate săceară ţărilor de origine, în acest caz României şi Bulgariei, să aplice măsuripentru a ameliora accesul la locuri de muncă" pentru această minoritate.

Potrivitlui, fondurile structurale europene care servesc deja la finanţarea programelorde ameliorare a habitatului şi programe de formare profesionale ar trebuifolosite şi pentru a finanţa "educaţia din copilărie"."Europenii nu pot să îşi permită să piardă o nouă generaţie de romi, încondiţiile în care, în 2015, o treime dintre cei care vor intra pe piaţa munciiîntr-o ţară precum Ungaria vor fi romi", a subliniat Soros.

Şi Belgia,care în prezent deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, ar putearefuza invitaţia Franţei la întâlnirea ministerială din 6 septembrie, de teamăcă Parisul vrea să se folosească de acest eveniment pentru a-şi legitimapolitica de expulzare a romilor. "Dacă va începe să pară că reuniunea estedoar o întâlnireconsacrată romilor şi politiciiFranţei, pentru a daimpresia că alte ţări UE aprobă ceea ce fac ei, Belgia nu va ţine să participe",a declarat o sursă diplomatică din UE. Ministrul pentru imigraţie al Franţei,Eric Besson, şi-a invitat omologii din patru dintre cele şase economii majoreale UE - Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie - la o reuniune informalăpe tema imigraţiei,ce va avea loc la6 septembrie, la Paris. Un altdiplomat UE a declarat că Parisul doreşte prezenţa Canadei la reuniune,întrucât Ottawa are în prezent "o serie de probleme diferite, specifice,cu UE şi cu romii care vin din Cehia şi din Ungaria". Bucureştiulsperă că va fi invitat, dar până acum România şi Bulgaria nu au primitinvitaţii, deşi mulţi dintre romii care auajuns în ultimii ani în alteoraşe UE vin din aceste cele mai sărace două naţiuni UE.

Plângere împotriva lui Sarkozy pentru discriminarearomilor

PreşedinteleONG-ului francez Espace européen, Christian Lombardo, va depune o plângereîmpotriva preşedintelui Nicolas Sarkozy, pentru "discriminare faţă de unpopor european", relatează Midi Libre. "Eu însumi sunt cetăţeanfrancez, de origine belgiană şi italiană. De ce eu, imigrantul, nu am fosttrimis înapoi?", a întrebat acesta. Declarându-se "şocat" deimaginile cu tabere de romi "curăţate" de poliţie, el a decis sădepună plângere împotriva lui Nicolas Sarkozy, la comisariatul Montpellier,pentru "discriminare faţă de un popor european". "Pentru că numai pot să accept să li se spună romilor să se întoarcă în ţara lor pentru amuri. Aceste repatrieri nu servesc la nimic, se vor întoarce", a subliniatLombardo.

Franţa apeleză la CE în dosarul romilor

Premierulfrancez Francois Fillon a anunţat că îl va sesiza miercuri pe preşedinteleComisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în problema romilor, se arată într-uncomunicat al Guvernului de la Paris, citat de Ouest France. Premierul şi-aexprimat dorinţa ca "lupta împotriva imigraţiei ilegale să nu fieinstrumentalizată de o parte sau de alta", însă a reamintit că"tradiţia umanistă a Franţei merge mână în mână cu respectarea legilorsale de către toţi cei care se află pe teritoriul său". Oficial, înRomânia au ajuns până acum 194 de romi, în urma a două serii de repatrieri, laBucureşti şi Timişoara, care au început săptămâna trecută. Potrivit cifrelor pecare autorităţile române le au de la autorităţile franceze, până la 17septembrie urmează să fie repatriaţi în total, la bordul unor zboruricomerciale, 412 cetăţeni români.

Oficialii internaţionali critică dur politicaFranţei

PreşedinteleAlianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Guy Verhofstadt, acriticat politica Franţei faţă de romi şi a cerut o dezbatere în PE privindsituaţia romilor în Europa. Fostul premier belgian a propus iniţiereadezbaterii după ce europarlamentarii se întorc din vacanţă, în luna septembrie.Verhofstadt a criticat şi "exilarea în Kosovo a copiilor romi născuţi înGermania, demolarea taberelor din Franţa în stil militar şi expulzările înmasă". Acestea "sunt evenimente triste pentru Uniunea Europeană, alecărei valori au fost ridiculizate", a adăugat acesta, cerând PE să"reamintească Europei principiile noastre şi Comisiei să se asigure cădrepturile minorităţilor sunt respectate". Şi Comisia europeană împotrivarasismului şi intoleranţei (ECRI) a avertizat în legătură cu practicilediscriminatorii care stigmatizează imigranţii romi. "Oficiali de rangînalt au făcut declaraţi politice, iar guvernul a adoptat măsuri carestigmatizează imigranţii romi", potrivit ECRI. Între timp, preşedinteleromân, Traian Băsescu, a cerut UE să pună la punct un "plan de integrareîn Europa pentru cetăţenii romi". "Înţelegem problemele provocate detaberele de romi din afara oraşelor franceze. Dar susţinem şi dreptul fiecăruicetăţean european de a călători liber în Uniune", a adăugat el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine