2019-11-15 00:24

New York Times: Avântul din domeniul judiciar din România, pe cale să dea naştere unui abuz de putere

 |  07:36
New York Times: Avântul din domeniul judiciar din România, pe cale să dea naştere unui abuz de putere

Cotidianul „The New York Times” a publicat un articol de opinie, sub semnătura lui Patrick Basham, privind evoluția din ultima vreme a luptei anticorupției în România. Acesta susţine că avântul luat de domeniul judiciar din România este pe cale să dea naștere unui abuz de putere.

Patrick Basham recomandă o comisie a adevărului, care să recunoască faptele rele din trecut, dar acestea să fie iertate, iar viitorii pași greșiți să fie judecați pe baze noi, nepartinice. 

„Cu bulevardele sale largi, mărginite de copaci și de clădiri în stil Belle Epoque, acest oraș era cunoscut cândva ca Micul Paris. Astăzi, capitala României amintește mai degrabă de Revoluția Franceză, pentru că e în fierberea unei domnii legale a terorii”, relatează Patrick Basham despre București. 

Acesta susţine că „odată cu victoria lui Klaus Iohannis, efortul anticorupție a intrat în vrie”.

„Dacă autoritatea executivă rămâne la prim-ministru, Victor Ponta, liderul PSD, Președinția poate fi o platformă puternică de luptă anticorupție. Li s-a negat dreptul la justiție zeci de ani, întâi de către dictatură, apoi de niște demoocrați ineficienți, iar acum românii sprijină entuziaști cauza anticorupție. După ce o „măturare” judiciară care a început sub Băsescu a dus la peste 1.000 de condamnări ale politicienilor și oamenilor de afaceri numai anul trecut, în campanie aceasta s-a dovedit o temă electorală-cheie. Acum totul s-a transformat într-un populism brut”, se arată în articolul din New York Times.

„Unii români privesc acum legiunea condamnaților în grabă ca o încercare nefericită de a impresiona America. În timp ce Bruxelles-ul nu a amenințat niciodată România cu suspendarea finanțării, la București a existat temerea că un eșec al reformei justiției ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al României. Ca arbitri ai bunei guvernări, nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană nu ar trebui să tacă în privința abuzului guvernamental asupra puterii de punere sub acuzare. Sigur, o Românie mai puțin coruptă ar fi o membră mai bună a Uniunii Europene și un aliat NATO mai de încredere, dar ar fi o greșeală să fie acceptat volumul mare de acte de justiție în locul calității acestora ca o unitate măsurabilă a succesului”, a mai scris Patrick Basham.

Patrick Basham este directorul Democracy Institute, o organizație de cercetare în domeniul politicilor publice cu sedii la Washingon și Londra. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-05Parerea ta...

CACA-MACA!
05 Mar 2015

Sa-si vada de treaba lui New York Times ca doar nu traieste in Romania lucrului prost, odios, oribil FACUT... nu de ieri, de alaltaieri, de 25 de ani! Nu e vorba de niciun abuz de putere! Ce? Arest la 'domicil', 'cu suspendare', 'sub c-trol judiciar' - reprezinta un ABUZ DE PUTERE? Io zic ca-i apa de ploaie! Sa-i bagi in celula cu puscariasii aia periculosi, sa stea in conditiile mizere, insuportabile de-acolo...ca sa ceea pe propria lor piele ceea ce n-au reglementat ce nu era de suportat - fizic, moral, uman!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray