2019-10-16 20:11

Noi date privind moartea fostul agent rus Litvinenko. Rusia i-a reperat pe asasini, dar britanicii au convins-o să nu acţioneze

 |  19:07
Noi date privind moartea fostul agent rus Litvinenko. Rusia i-a reperat pe asasini, dar britanicii au convins-o să nu acţioneze

Rusiaa afirmat că îi reperase pe presupuşii asasini ai fostului agent rus AleksandrLitvinenko, înainte ca acesta să moară otrăvit la Londra, în 2006, darbritanicii au avertizat-o să nu acţioneze pentru că au problema sub control,potrivit unei note diplomatice americane din acelaşi an, dezvăluită deWikiLeaks.

Înregistrareareuniunii din 2006 între un ex-şef al biroului CIA şi un fost ofiţer KGBeste setată să reaprindă disputele diplomatice legate de crima nerezolvată dinjurul lui Litvinenko. Fostul agent rus Litvinenko, devenitun opozant al lui Vladimir Putin, la vremea aceea preşedintele Rusiei, a muritîn urma otrăvirii cu poloniu 210 într-un hotel londonez, în noiembrie 2006.Poliţia britanică l-a acuzat pe fostul agent KGB Andrei Lugovoi de crimă, darRusia a refuzat să-l extrădeze.

Versiunea WikiLeaks vine după ce relaţiile dintre Moscovaşi Londra s-au deteriorat ca urmare a deciziei Marii Britanii de a expulza uncercetător rus parlamentar suspectat de a fi spion.

Onotă diplomatică trimisă Washingtonului de Ambasada Statelor Unite la Paris, îndecembrie 2006, publicată sâmbătă de cotidianul The Guardian, evocă o"cină amicală" la care au participat ambasadorul SUA împotrivaterorismului, Henry Crumpton (figură mitică a agenţilor CIA după ce a fost citat în raportul Comisiei pentru 11septembrie ca urmare a presiunilor în cadrul agenţiei pentru a se face mai multîn Afganistan pentru a-l combate pe Osama bin Laden), şireprezentantul special al preşedinţiei ruse, Anatoli Safonov.

"Safonova indicat că autorităţile ruse din Londra au avut cunoştinţă de prezenţa unorindivizi care transportau substanţe radioactive în oraş şi i-au urmărit, darbritanicii le-au spus că aceştia sunt sub control, înainte ca otrăvirea să seproducă", precizează nota. The Guardian afirmă că a întrebat mai multepersoane apropiate dosarului despre declaraţiile lui Safonov, care le-au calificat"de necrezut". Safonov afirma, de asemenea, că Moscova nu eraimplicată în crimă, însă nu a oferit explicaţii, potrivit notei diplomatice.

Afirmaţia că autorităţilebritanice au monitorizat procesul asasinării ridică semne de întrebare dacăLitvinenko a fost avertizat privind riscul de atentat la viaţa lui înainte cael să fie ucis. Pe lângă acest lucru, remarcile lui Safonov sunt menite să punăla îndoială competenţa serviciilor de securitate din Marea Britanie. Notadezvăluită de WikiLeaks aruncă şi o lumină nouă asupra relaţiilor dintreWashington şi Moscova. Safonov a deschis reuniunea prin exprimarea aprecieriisale pentru eforturile de cooperare SUA-Rusia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638952-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray